Dny evropského dědictví v Praze lákají na vstupy zdarma i prohlídky běžně nepřístupných míst

Dny evropského dědictví v Praze lákají na vstupy zdarma i prohlídky běžně nepřístupných míst 

Dny evropského dědictví (EHD) otevírají každoročně stovky památek po celé České republice. Letos jejich termín připadá na 7. – 15. září, většina prohlídek v Praze však proběhne o obou víkendech. Ze 33 zapojených pražských míst jsme pro vás vybrali ty nejzajímavější – běžně nepřístupné a navíc otevřené zdarma.

Bastion č. VIII

V rámci EHD se návštěvníkům historicky poprvé otevře unikátní výhled z bastionu č. VIII, který vznikl ve 2. polovině 17. století jako součást nového fortifikačního systému Malé Strany a Hradčan. Bastion bude přístupný zdarma 7. a 8. září od 10:00 do 18:00 hodin. Přístup je Strahovskou ulicí od Pohořelce.

Ve stejných dnech i časech bude zdarma zpřístupněna i nedaleká vyhlídka v místě bývalé hradební věže na adrese Strahovská 206.

Dům U Šturmů

Zcela zdarma se můžete podívat i do jinak nepřístupného domu U Šturmů v centru Prahy. V domě nacházejícím se na rohu Uhelného trhu bude přístupný vstupní prostor a část schodiště, kde byly při rekonstrukci nalezeny původní výmalby stěn a stropů.

Dům U Šturmů byl vybudován v letech 1890–1891 na místě tří zbořených domů, z nichž právě z původního č. p. 423 přešlo označení U Šturmů, odvozené od vlastnictví domu šlechtickým rodem Šturmů z Hiršfeldu. Přístupný bude rovněž 7. a 8. září od 10:00 do 18:00 hodin na adrese Skořepka 9.

Dům U Šturmů. Foto: ŠJů, CC BY-SA 3.0

Klášter dominikánů u sv. Jiljí

Rovněž zdarma můžete navštívit unikátní a běžně nepřístupný interiér velkého barokního refektáře kláštera dominikánů v Jilské ulici. Refektář vznikl na sklonku 17. století jako letní jídelna i hlavní reprezentativní sál kláštera, čemuž odpovídá i jeho nádherná výzdoba

Bohatou štukovou dekoraci zdí a klenby zde doplňuje téměř padesát maleb rozdělených do několika cyklů. Refektář bude přístupný 7. a 8. září od 10:00 do 18:00 hodin na adrese Jilská 7a. 

Palác Thurn-Taxisů

Bohatě zdobené interiéry klasicistního paláce Thurn-Taxisů můžete navštívit 7. a 8. září od 10:00 do 17:30 hodin v Letenské ulici 5, hned v sousedství Valdštejnské zahrady a Vojanových sadů. Pro návštěvníky budou každých 30 minut připraveny komentované prohlídky palácem, jejichž rezervace je možná v den konání přímo na místě. 

Palác Thurn-Taxisů. Foto: VitVit, CC BY-SA 3.0

Palác Žofín

Zdarma se podíváte i do známého paláce Žofín na Slovanském ostrově. Dvoupatrová novorenesanční stavba Žofína byla zbudována v roce 1884 podle plánů Jindřicha Fialky rozšířením a přestavbou původního klasicistního domu z roku 1830. Čekají na vás interiéry bohatě zdobené štukem či kazetový strop hlavního sálu s motivem hudby a tance. Žofín bude přístupný  8. 9. od 9:00 do 19:00 hodin.

Žofín. Foto: Dezidor, CC BY-SA 3.0

Synagoga na Palmovce

Běžně nepřístupná synagoga na dnešní Palmovce byla vystavěna v novorománském slohu v letech 1846–1858 společně se školou a špitálem, k jejímu zrušení došlo za nacistické okupace. Dnes jsou zde v rámci snahy o její záchranu pořádány občasné koncerty a další kulturní akce. Synagoga bude k prohlídkám přístupná zdarma 14. 9. od 13:00 do 19:00 hodin na adrese Ludmilina 601.

Kostel sv. Vojtěcha

V Zenklově ulici v Praze 8 bude zpřístupněna unikátní dřevěná secesně-folklorní budova kostela sv. Vojtěcha, postavená podle projektu architekta Matěje Blechy v letech 1904–1905. Původně měl sloužit pouze jako provizorní stavba, své návštěvníky však dodnes okouzluje pozoruhodným systémem svislých zděných konstrukcí a dřevěných, složitě tvarovaných, střešních vazníků i dalších dekorativních a architektonických prvků. Kostel bude otevřen zdarma 14. 9. od 11:00 do 17:00 hodin.

Kostel sv. Vojtěcha. Foto: ŠJů, CC BY-SA 3.0

Kostel Stětí sv. Jana Křtitele 

Na Bíleneckém náměstí v Dolních Chabrech se pro vás zdarma otevře běžně nepřístupný románský kostel Stětí sv. Jana Křtitele ze 3. čtvrtiny 12. století s dochovanými nástěnnými malbami a zvonicí s původními zvony. Po celý den zde navíc budou probíhat přednášky, program pro děti i vystoupení skupiny historického šermu Artus Bohemia. Od 15:00 hodin vystoupí skupina Consort Helveticus, vyzkoušet si budete moci i lukostřelbu či ražbu mincí. Kostel bude otevřen 14. 9. od 10:00 do 17:00 hodin.

Pokud se vám návštěva Prahy zrovna nehodí, zoufat nemusíte. Po celé republice se do akce EHD zapojí na 800 památek, na jejichž přehled se můžete podívat zde.

Úvodní foto: refektář kláštera dominikánů U sv. Jiljí, archiv kláštera

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!