Poslední dva dny Beatleweeku zahrnuly konferenci v posteli, koncert na střeše i závěrečnou 60s party s The Overtures

Poslední dva dny Beatleweeku zahrnuly konferenci v posteli, koncert na střeše i závěrečnou 60s party s The Overtures 

Liverpoolský festival Beatleweek se uchýlil ke konci. I jeho poslední dva dny přinesly bohatý hudební program. Návštěvníci vzpomínali na mírový happening Bed Peace, koncert na střeše i na Briana Epsteina, který zemřel roku 1967. Ty nejlepší kapely se poznaly i tak, že i po sedmi dnech intenzivního hraní hrály a zpívaly dobře.

V pondělí se přes den sešli účastníci Beatleweeku na zahradě u koncertního sálu Grand Central Hall, aby na akci zvané Mathew Street Festival Tribute Concert oslavili slavnou liverpoolskou ulici, která snad žádnou denní a už vůbec ne noční hodinu ani dnes nespí. Oslava probíhala opět jak jinak než s živou hudbou. Hrálo se nejen venku, ale i uvnitř haly. Počasí v Anglii ale stále vycházelo krásně, i proto se akce pěkně vydařila.

Večer zase diváci vzpomínali na památný koncert na střeše londýnské firmy Apple, kde Beatles zahráli pár písniček v lednu roku 1969. V Liverpoolu se tak o padesát let později proměnila střecha hotelu Shankly v tři pódia, na kterých kapely hrály písně Beatles v podaní opět těch nejlepších revivalových kapel z různých zemí. Atmosféru zlepšoval i krásný výhled na město z výšky.

Na posledním večírku v Adelphi hotelu taky dvojice umělců velice vtipně napodobila mírový happening „Bed Peace“ Johna Lennona a Yoko Ono z amsterodamského, později i montréalského hotelu. Umělci tehdy protestovali proti míru prostřednictvím tiskové konference přímo z postele, kde strávili několik dní v kuse a poskytovali rozhovory. I v Liverpoolu dvojice komunikovala s kolemjdoucími, zpívala a vyvolávala mírová hesla.

Třiatřicátý Beatleweek uzavřela živá hudba v úterý 27. srpna, na padesáté druhé výročí úmrtí manažera Beatles Briana Epsteina, který se Beatles v Liverpoolu ujal a i díky kterému se se svou slávou dostali tak vysoko. I v úterý hrály kapely ve více klubech. Na rozdíl od prvních dnů to ale těm, které neprošly týdenním testem bez úhony, neladilo tak hezky jako na začátku festivalu.

Skifflovo-rock’n’rollovým The Blackjacks i srbskému klasickému revivalu The Bestbeat to však stále hrálo i ladilo dobře, v přední části Cavern Clubu bodovali taky italští Molto Bene Grazie Band s velice originálními cover verzemi písní od Beatles předělaných do jiných žánrů, zejména jazzu a blues.

Účastníci festivalu si taky mohli pořádně užít závěrečný večírek s koncertem kapely The Overtures, která hraje různé hitovky z 60. let. Vystoupení předkapel sice travalo až moc dlouho a bylo plné Beatles, samotný hlavní koncert ale divákům přinesl oddech od tolik intenzivního poslechu písniček od „Brouků“. Overtures zahráli třeba skladby od The Who, The Kinks, The Hollies, The Searchers a The Doors. Kdo měl aspoň trochu sil i po tomto náročném hudebním týdnu, nevydržel netancovat.

Týden plný Beatles se tak uchýlil ke konci. Výborně zorganizovaný festival v návštěvnících zanechal silné hudební vzpomínky a nikdo si snad nemůže stěžovat na nedostatek aktivit točících se kolem hudby stále oblíbené liverpoolské čtyřky. Liverpool se ve středu s deštěm proměnil v poklidnější místo, které ale ani v čase bez mezinárodního festivalu žije i nadále zábohatým nočním životem.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!