#IDEA: Revoluce z postele – happening Johna Lennona s Yoko Ono v posteli před padesáti lety

#IDEA: Revoluce z postele – happening Johna Lennona s Yoko Ono v posteli před padesáti lety 

V roce 1969 byl John Lennon se svou novou manželkou Yoko Ono zapálen pro boj za světový mír. Pro jeho propagaci zvolili netradiční metodu: uspořádali tiskovou konferenci v posteli. Před padesáti lety, v květnu toho roku, proběhl tento happening už podruhé, tentokrát v hotelu v kanadském Montréalu.

Make love, not war

Válka ve Vietnamu, proti které John Lennon protestoval spolu se spoustou dalších aktivistů na konci 60. let minulého století, probíhala už několik let. Protesty proti ní se rozpoutaly ve velkém právě až roku 1969 spolu s hnutím Hippies. I John Lennon se svou novopečenou manželkou Yoko Ono nezaháleli a vymýšleli, jak by k nastolení míru mohli přispět ze své pozice.

A tak zkusili mír propagovat, jako by to byl nějaký materiální produkt, třeba mýdlo. A stejně jako by tomu bylo u reklamy na mýdlo, se dvojice umělců-aktivistů rozhodla pro co nejoriginálnější událost, jak na svůj “produkt” upozornit, aby ho celý svět chtěl.

Z toho vznikl nápad na tiskovou konferenci v posteli, neboli “Bed-in”. Název byl odvozen od happeningů nazývaných "sit-in”, kdy aktivisté seděli před budovou instituce, ke které vztahovali své protesty. První z nich John s Yoko uspořádali v březnu 1969 v amsterdamském hotelu Hilton. Druhý se pak uskutečnil před přesně padesáti lety, od 26. do 31. května 1969, v monstréalském hotelu Fairmont The Queen Elizabeth.

Rozhovory o revoluci z postele

Co se na netradiční tiskové konferenci v Montréalu dělo? John s Yoko si pozvali ke svému loži, ve kterém leželi v pyžamu a pod peřinou, novináře z celého světa. Na videu, které během Bed-in v Kanadě natočili, se objevuje rozhovor Lennona a Ono se satiristou Al Cappem, komikem Tommym Smothersem, rabínem Abrahamem L. Feinbergem nebo třeba se slavným psychologem Timothym Learym.

V rozhovorech se umělci baví hlavně o tom, proč protestují a proč zrovna z postele. Jinými slovy, jak o několik desítek let později zpívali Oasis v písni Don’t Look Back In Anger, proč chtějí začít revoluci z postele. Odpovědi jsou různorodé, hlavně ale John a Yoko chtěli upozornit na potřebu ukončit válku mírovým způsobem – a jaké prostředí připomíná mír více než právě postel?

I na hudbu došlo

Na konferenci účastníci, jako je to zvěčněno i v dokumentu, také zpívali. Spolu s desítkou novinářů a jiných návštěvníků dnes slavného pokoje zazpíval John Lennon s Yoko Ono hymnu za mír Give Peace a Chance. Skladbu tam rovnou i nahráli, takže její verze na singlu pochází přímo z místa činu.

Ve filmu zazní ale i Lennonovy skladby Instant Karma a akustická verze Because od Beatles. Také se v něm objeví písně napsané Yoko Ono Remember Love a Who Has Seen the Wind?.

Naivní, nebo nadčasové?

Byli jsme tak naivní, že jsme mysleli, že Bed-in nám pomůže změnit svět.

Roku 1969 jsme s Johnem byli tak naivní, že jsme mysleli, že Bed-in nám pomůže změnit svět,“ řekla letos, po padesáti letech od happeningu, Yoko Ono. Jejich snaha byla střípkem v mozaice protestů proti válce ve Vietnamu, která až po několika letech, v roce 1975, nakonec dospěla ke konci.

Některé věci, které jsme na konferenci řekli a které se objevují i ve filmu, můžou inspirovat aktivisty dnes,“ dodala Yoko Ono na konci svého letošního prohlášení s přáním hodně štěstí všem, kteří chtějí něco změnit a bojují za to. Tato zpráva může být inspirací nám všem. Neboť, jak říká Yoko, válka skončila, pokud chceme. Je to jen na nás.

Foto: Wikipedia

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!