Colours 2019: Famózní Rag'n'Bone Man z masa a kostí a Kryštof zpět na festivalech v domácím prostředí

Colours 2019: Famózní Rag'n'Bone Man z masa a kostí a Kryštof zpět na festivalech v domácím prostředí 

Skotský zpěvák předčil veškerá očekávání a podmanil si druhý den na Colours. Pod vysokými pecemi zahráli ale i umělci z Portugalska, Islandu či Ostravy. Za domácí tým kopal Richard Krajčo s Kryštofem.

When my skin grows old, when my breath runs cold, I'll be thinking about you, about you. Hudebník ve žlutočerném pruhovaném tričku připomínajícím čmeláka se odklání od mikrofonu a cení na publikum zuby. Právě dozněl jeho hit Skin, kterým svůj set zdaleka nekončil, ale dostávalo se mu ovací, o kterých se mu možná na předchozí návštěvě Česka ve Foru Karlín ani nezdálo. Rag'n'Bone Man se směje, na krku se mu houpe velký znak Mercedesu a havlovskou viktorkou dojatý zdraví diváky. To bylo krátce po půl deváté večer, kdy hlavní headliner naplnil beze zbytku svou úlohu a nabídl ještě něco navíc.

Už odpoledne ale stejnou scénu obsadil David Stypka. Multižánrový umělec se uměl vždy obklopit skvělými hudebníky a obstaral vhodný výkop druhého festivalového dne. Davy mladých hudebních fanoušků se ale tísnily před druhou největší scénou, kam dorazil Ben Cristovao. S velmi dobře zvládnutou image v produkci Osamy Verse-Atila z The Glowsticks dosahoval svého. Oslovoval cílovou skupinu a nejvyšší ambice co se muziky týče asi ani neměl. Obě strany mohly být s výsledkem spokojené.

Internetová senzace Lola Marsh vystřelila ze světa jedniček a nul na festivalová pódia a je to víc než dobře. Izraelci předvedli pohodový popový set a v čele se zpěvačkou Yael Shosanou Cohen diváky Fresh stage královsky bavili. Snad právě i díky nesmírnému charismatu Cohen, která s černými slunečními brýlemi posunutými na špičku nosu koketovala s nejbližšími v publiku lépe než jí velmi podobná Penelope Cruz ve filmu. Písničkář Tom Walker uhranul příznivce na hlavní scéně. Se svým doprovodem také oťukával různé žánry, ale nezapomínal na svůj prim - zvonivý hlas. Pokud se někdo vrcholnému bodu programu přiblížil, byl to právě Walker, který by z fleku mohl zvládat i větší festivaly nebo haly.

Mariza přivezla do Ostravy kus Portugalska. Se svižnými rytmy dominovali její kytaristé zatímco ona sama tančila, zpívala a promlouvala do duše. To už ale byl čas na zavalitého muže s tetováním na rukou a po tváři, ale především umělce s darem od pánaboha. Svým zjevením na scéně připomínal Rag'n'Bone Man velikány typu Barryho Whita. I když se sám v průběhu show rozjel a v pruhovaném svetříku tančil, byl to jeho hlas a vokály, které publiku uhranluly.  Žánry se mu překrývaly a on, stejně jako na deskách, převyprávěl davům před scénou své příběhy. Není divu, že si Roryho Grahama, jak zní jeho civilní jméno, zamiloval i sám Elton John. Byla to brilantní podívaná.

Živý set instrumentalisty Ólafura Arnaldse byl pomyslným černým koněm čtvrtečního programu. Umělec ze země ledu a ohně servíroval s několika klávesami a smyčci krásnou hudbu, ale tempo či gradace celého setu pokulhávala, jelikož jeho tvorba není zcela určitě festivalovým ideálem. Jako podkres do filmu nebo při větší trpělivosti ale velmi výrazné. 

Celý večer na přední scéně uzavřeli pánové, kteří se českým festivalům (kromě těch svých) ještě donedávna vyhýbali. Pro svou rodnou Ostravu by ale Kryštof s frontmanem Richardem Krajčem snesli modré z nebe. Bylo vidět, že stálice tuzemské hudební scény jsou doma. Vítkovice skákaly, tančily a křepčily a na cestu domů obdržely i něco málo ze skladu zábavné pyrotechniky made by Krajčo. Asi největší český interpret letošního festivalu své příznivce nezklamal.

Už dnes čekají na návštěvníky osmnáctých Colours of Ostrava například Years & Years, MogwaiShaka Ponk nebo třeba Mirai a Mucha. Vše podstatné najdete na našich sociálních sítích a v dalších reportech. Fotografie Barbory Bittnerové z místa vám ukážeme v separátní galerii. Některé z nich si můžete prohlédnout uvnitř článku nebo na našem instagramu.

Foto: Barbora Bittnerová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!