Převratná Záhada Blair Witch a found footage horory, které vznikly po kinohitu roku 1999

Převratná Záhada Blair Witch a found footage horory, které vznikly po kinohitu roku 1999 

V neděli uplynulo dvacet let ode dne, kdy do amerických kin vstoupil film Záhada Blair Witch. Zpopularizoval tehdy nepříliš využívanou techniku found footage, tedy sestřih z údajně nalezené videonahrávky pořízené od samotných herců. Podívejte se na náš výběr autentických hororů, které vznikly po roce 1999.

Záhada Blair Witch

Tragický příběh trojice studentů, kteří se při pátrání po tajemné čarodějnici z marylandské legendy ztratili v hlubokých lesích, nepřišel s konceptem found footage jako první. Ze starších snímků jmenujme třeba kontroverzní horor Kanibalové z roku 1980, který ve své době šokoval realistickými záběry násilí, kvůli nimž byl v mnoha zemích zakázán. Neméně rozporuplným se stal i fiktivní dokument Man Bites Dog přibližující každodenní život sériového vraha.

Záhadě Blair Witch sice vystupují herci, ti však namísto klasického scénáře obdrželi pouze třicetistránkový text o místní pověsti, a tak během natáčení, kdy zastávali i funkci kameramana, po celou dobu improvizovali. Jejich nepředstírané reakce a vypjaté emoce jen posilují autentické vyznění filmu.

The Visit

Režisér a scenárista oblíbených mysteriózních thrillerů M. Night Shyamalan, který má na kontě snímky jako Znamení, Vyvolený nebo Rozpolcený, před čtyřmi lety uvedl pozoruhodný horor The Visit, jenž se do české kinodistribuce nedostal. Tentokrát mají kameru v rukou dva náctiletí sourozenci – vydali se s ní poznat svou babičku a dědu, které nikdy neviděli. Řada podivných událostí v jejich domě však o prarodičích předznamenává děsivou pravdu.

Odebrat z přátel

Novátorský přístup v subžánru found footage zvolili tvůrci pět let starého hororu, který se kompletně odehrává na obrazovkách počítačů. Divák tak dějovou linku sleduje prostřednictvím nejenom dialogů skypujících středoškoláků, ale i skrze jejich soukromé zprávy v chatu, videa nebo internetové stránky. Snímek navíc postihl palčivé téma – kyberšikanu na sociálních sítích, která v některých případech končí i sebevraždou oběti.

Paranormal Activity

Démonická story, v níž mladou ženu pronásleduje záhadná bytost už od jejích dětských let, budí hrůzu bezprostředností hlavních hrdinů i zdařilými efekty. Podobně jako u Záhady Blair Witch i režisér Oren Peli vystačil s minimálním rozpočtem na film, který mu vydělal mnohonásobně větší sumu. Scénář k filmu nevznikl, tvůrci si vystačili s levnou domácí kamerou a namísto pronajatých prostor se celý film natáčel pouhých deset dnů v režisérově vlastním domě. Z patnácti tisíc tak vykouzlil zisk 193 milionů dolarů. Není proto divu, že se originál dočkal pěti sequelů.

Ghoul

Petr Jákl, který právě připravuje historický velkofilm Jan Žižka, je podepsán coby režisér a částečně také scenárista pod hororem z roku 2015. Děj se volně inspiruje případem sovětského vraha a kanibala Andreje Čikatila, známého i pod přízviskem rostovský rozparovač. Do příběhu se symbolickým názvem Ghoul, v němž skupinka filmařů pátrá po zločincových stopách, s cílem dosáhnout větší věrohodnosti úmyslně obsadil nepříliš okoukané americké a ukrajinské herce.

Pod zemí

Do neprobádaných pařížských katakomb vás zavede snímek z roku 2014. Objevování záhadných chodeb se filmové partičce badatelů však poněkud vymkne z rukou. Na diváky found footage tentokrát čeká klaustrofobní zážitek z reálného prostředí a zároveň první hraný film z podzemí francouzské metropole, k jehož použití k natáčení tamější vláda svolila.

Foto: Artisan Entertainment

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!