50 let od přistání na Měsíci: nejzajímavější programy z celé republiky

50 let od přistání na Měsíci: nejzajímavější programy z celé republiky 

„Malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo…“ Památná slova pronesl Neil Armstrong po přistání na Měsíci dne 20. července 1969. Půlstoletí od převratné události v dějinách astronomie si připomínají hvězdárny a planetária po celé republice. Shodou okolností se o čtyři dny dříve odehraje také částečné zatmění Měsíce.

V Čechách

Unikátní výstavu si připravilo Planetárium Praha, kde od soboty 20. července budete moci nahlédnout do interiéru lunárního modulu Eagle, který v roce 1969 dopravil astronauty na Měsíc. Zadarmo ho zvenku uvidí všichni návštěvníci přilehlé Stromovky.

Ve Štefánikově hvězdárně na vrchu Petřín máte mezitím možnost navštívit expozici, kde najdete skutečnou měsíční horninu – tu si budete moci nejenom prohlédnout, ale také se jí vlastníma rukama dotknout. K vidění tu je i model vozítka, které používali astronomové z programu Apollo. Tato výstava je zahrnuta v rámci běžného vstupného.

Bezplatný happening Moon 50: Zpátky na Měsíc se odehraje v sobotu 20. července vpodvečer pod Žižkovskou věží. Vrcholem akce bude rekonstrukce vzletu rakety Saturn 5 prostřednictvím videomappingu za burácení motorů a oblaku kouře. Těšit se můžete i na projekce dvou tematických filmů nebo diskuzi moderovanou Jakubem Kohákem.

Dosud nezveřejněné materiály zachycující start mise přináší nový dokument Apollo 11, který promítne pražské kino Lucerna ve středu 24. července. Následné diskuze o využití Měsíce v budoucnu se zúčastní tři významní odborníci.

Kromě kulatého výročí přistání člověka na Měsíci se blíží i další částečné zatmění Měsíce. Pozorovat ho můžete mimo jiné ve hvězdárně v Teplicích v úterý 16. července mezi 21. hodinou a 1. hodinou ranní. Hvězdárna na Písečném vrchu následně v sobotu nabídne večerní promítání snímku Člověk na Měsíci. Se vstupenkou na film se dostanete i na pozorování oblohy.

Mimořádného pozorování částečného zatmění Měsíce se můžete zúčastnit také ve hvězdárně v západočeských Rokycanech, a to od 20 hodin do půlnoci. Za jasné oblohy bude možné zatmění sledovat i v Plzni na Sylvánském vrchu nedaleko zdejší rozhledny mezi 21. a 1. hodinou ráno.

Na východě Čech si užijete zatmění Měsíce v královéhradecké hvězdárně, pozorování se uskuteční ve stejný den od 21 hodin z kopule a terasy. Za příznivého počasí organizátoři slibují tříhodinový zážitek i sledování planety Saturn. V sobotu 20. července od 17.30 hodin si zde můžete poslechnout přednášku o expedici Apollo 11 v podání Milana Halouska z České kosmické kanceláře. V pátek 19. července se navíc otevřou tematické výstavy, které představí papírové modely kosmické techniky či dobové materiály. 

Obyvatele blízkého města Jičín čeká ve zdejší hvězdárně úterní pozorování zatmění Měsíce, na které bude dobrovolné vstupné. To se shodou okolností odehraje přesně půlstoletí od startu letu Apollo 11. Skrze dalekohledy bude 16. července možné spatřit i planety Saturn nebo Jupiter.

Na Moravě

Bohatý program chystá na celý víkend okolo historického výročí od pátku 19. do neděle 21. července Hvězdárna a planetárium Brno na Kraví hoře. Každý ze tří večerů nabídne několik repríz představení Vzhůru na Měsíc! 3D, které poskytuje náhled na celý projekt Apollo. Návštěvníci budou moci zhlédnout sestřih původního přímého přenosu z Měsíce z roku 1969, v letním kině je následně čeká projekce Oscarem ověnčeného loňského snímku První člověk. Největší zdejší atrakcí však bude nafukovací globus Měsíce, se kterým si budete moci pořídit selfie.

Hvězdárna Boleslava Tecla v Moravské Třebové zve během výročí 20. července na den otevřených dveří, který odstartuje v 15 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídku objektu, pro nejmenší budou připraveny astronomické hry a soutěže. Za příznivého počasí pořadatelé nabídnou i pozorování Slunce a později večer také noční oblohy. Vstupné je dobrovolné.

První kroky Neila Armstronga na Měsíci si připomíná také Hvězdárna Valašské Meziříčí. V průběhu sobotního odpoledne 20. července se tu můžete těšit třeba na výstavu Člověk a Měsíc, model rakety Saturn V a také rekonstrukci jejího startu. Děti se zase vyřádí na zábavných aktivitách v areálu.

S příběhem pravděpodobně nejslavnějšího astronauta se můžete seznámit na promítání filmu První člověk, které bude na programu Hvězdárny Uherský Brod v sobotu 20. července od 21.30 hodin. Během projekce budou mít zájemci možnost pozorovat Měsíc.

Ve Slezsku

Především ratolesti by si neměly nechat ujít zábavné odpoledne v sobotu 20. července od 15 hodin v prostorách Planetária Ostrava a přilehlého lesa. V průběhu tříhodinové akce si vyzkouší různé dovednosti, které musí každý astronaut ovládat. Až úspěšně projdou všemi stanovišti, mohou se se svojí rodinou zúčastnit losování o volné vstupenky na libovolný pořad v Planetáriu. Soutěžící si navíc po absolvování okruhu můžou zadarmo projít zdejší Experimentárium s interaktivními exponáty.

Foto: Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!