Pád Berlínské zdi, Mein Kampf i Faust. Palm Off Fest opět zve na neotřelé inscenace divadel střední Evropy

Pád Berlínské zdi, Mein Kampf i Faust. Palm Off Fest opět zve na neotřelé inscenace divadel střední Evropy 

Mezinárodní festival Palm Off Fest nabídne již po čtvrté to nejlepší ze středoevropského divadla. Součástí programu bude také přehlídka dokumentů, diskuze s tvůrci, scénické čtení, výstava nebo konference. Festival, který si pro letošní ročník vybral motto Hrdinové jako my, se koná od úterý 22. října do pondělí 4. listopadu v pražském Divadle pod Palmovkou.

Čtvrtý ročník mezinárodního Palm Off Fest opět představí veřejnosti nejvýznamnější divadelní tvůrce a inscenace ze zemí středoevropského prostoru. Zastřešující heslo čtvrtého ročníku Hrdinové jako my vychází ze stejnojmenného satirického románu Thomase Brussiga, který se sžíravou ironií popisuje dějinný zvrat roku 1989.

„Letos si připomínáme třicáté výročí pádu Berlínské zdi, díky němuž v prostoru střední a východní Evropy došlo k řadě politických, společenských a kulturních změn. Výběr inscenací na letošní festival Palm Off Fest se řídil otázkou, k jakým změnám v tomto prostoru za třicet let došlo v oblasti kultury a hodnot, které tvoříme a sdílíme,“ vysvětlil dramaturg festivalu Jan Jiřík.

Z inscenace Mein Kampf. Foto: archiv Palm Off Fest

Festival otevře inscenace Faust polského režiséra Jana Klaty. Následovat bude celá řada zajímavých inscenací, třeba polský Teatr Powszechny v představení Mein Kampf prozkoumá, do jaké míry je tento 90 let starý text stále hrozbou.

Festival navštíví také Slovenské komorné divadlo nebo slovinské Mladinsko Gledališče. Na programu jsou také dvě inscenace oceňovaného maďarského dramatika a režiséra Kristófa Kelemena Maďarský Akát a Pozorovatelé. Domácí scénu bude zastupovat Bezruký Frantík v režii F. X. Kalby.

Palm Off Fest už po čtvrté představí špičkové soubory, jejichž tvorba je českému publiku těžko dostupná, a proto často neznámá. Opět budeme nahlížet současný stav Evropy nejen prostřednictvím divadelní tvorby, ale také skrze dialog. Po každém představení budou opět zařazeny diskuze diváků s režiséry, herci a dramaturgy,“ doplnil ředitel festivalu a Divadla pod Palmovkou Michal Lang.

Z inscenace Faust. Foto: archiv Palm Off Fest

Palm Off Fest se snaží rozvíjet i mimodivadelní program, zejména diskuse s tvůrci, které jsou součástí festivalu už od jeho prvního ročníku. Na festivalovém programu se i letos objeví výběr nejzajímavějších visegrádských dokumentárních filmů připravovaný ve spolupráci s platformou KineDok. Proběhne také scénické čtení nově přeloženého textu Klause Händla. Součástí programu bude také výstava Existencial Airlines

Foto: archiv Palm Off Fest

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!