The Cure svoji čtyřicítku oslaví i na filmovém plátně

The Cure svoji čtyřicítku oslaví i na filmovém plátně 

O hudební ikoně 80. let je poslední dobou hodně slyšet. Autoři hitů jako je Friday I’m In Love nebo Boys Don’t Cry jsou na scéně už čtyři desetiletí a při této příležitosti odehráli minulý rok v létě koncert v Hyde Parku. Jeho záznam nyní pouští do kin a diváci se ho dočkají už 11. července.

Unikátního londýnského koncertu se tehdy zúčastnilo na 65 tisíc lidí a vytvořili tak nezapomenutelnou atmosféru. Záznam má dvouhodinovou stopáž a jeho zpracování se chopil režisér Tim Pope spolupracující s kapelou dlouhodobě. K dokonalosti přispěje nejen 4K formát, ale i zvuk, na němž ve studiu Abbey Road spolupracovali Robert Smith a Paul Corkett. Podle The Metro snímek „svědčí o tom, proč na ikonické The Cure chodí návštěvníci napříč generacemi."

Tato legendární formace v čele s charakteristickým zpěvákem Robertem Smithem to v začátcích neměla jednoduché. První nahrávací společnost s nimi vypověděla smlouvu hned po roce kvůli nedorozuměním týkajících se jejich textů, a tak se pokoušeli protloukat sami. Z původního názvu Easy Cure zbylo jej The Cure a i obsazení kapely prošlo určitými změnami. Po čase se jich ale ujal Chris Parry a bylo rozhodnuto. V roce 1979 spatřil světlo světa jejich debut Three Imaginary Boys, se kterým vyjeli na koncertní tour. Od té doby jim na kontě přibylo dalších dvanáct studiových alb.

Od roku 2008, kdy vyšel jejich poslední počin 4:13 Dream, nastala ale dlouhá tvůrčí pauza. Až konečně letos na jaře se Robert Smith rozpovídal o téměř hotové nové desce. Kapela se nyní dokonce dostala do Rock'n'rollové Síně slávy.

Do České republiky se za svou kariéru podívali už několikrát. Jako jedna z prvních zahraničních hvězd po sametové revoluci odehráli famózní koncert v pražské Sportovní hale a toto léto za svými tuzemskými fanoušky zamíří znovu, a to na festival Colours of Ostrava, kde vystoupí například také Zaz, Mogwai nebo Florence + The Machine.

Foto: skiddle.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hrají:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!