ROZHOVOR: Chceme objevovat zapomenutá jména a otevírat neprobádaná témata, říká hlavní kurátorka Kunsthalle Praha

ROZHOVOR: Chceme objevovat zapomenutá jména a otevírat neprobádaná témata, říká hlavní kurátorka Kunsthalle Praha 

Už za dva roky by se Zengerova trafostanice na Malé Straně měla proměnit na živé místo pro umění a kulturu – Kunsthalle Praha, která se svým budoucím návštěvníkům představí na Nové scéně Národního divadla v neděli 16. června. O vznikající moderní galerii a jejím záměru jsme si popovídali s hlavní kurátorkou projektu Christelle Havranek.

Není trochu risk v dnešní době, kdy je v Praze velké množství galerií, zakládat novou?

Naopak si myslíme, že míst pro moderní a současné umění s ambiciózním mezinárodním programem by mělo být v Praze více. Praha je dnes ve světě známá především pro svou historii a kulturní dědictví. My chceme spolu s dalšími podobně zaměřenými institucemi přispět k jejímu většímu zviditelnění také v oblasti živé kultury a současného umění.

 

Přispět chcete i k hlubšímu porozumění českému a mezinárodnímu umění 20. a 21. století. V čem se budete lišit od již existujících tuzemských galerií, které se na umění tohoto období zaměřují?

Víme, že v České republice existuje řada institucí, jak státních, tak i soukromých, které nabízejí nám blízký program. Chceme přinést na místní kulturní scénu další možnosti, podporovat mimo jiné i začínající umělce, objevovat zapomenutá jména a otevírat neprobádaná témata v mezinárodním kontextu. Také chceme vytvořit mezioborový program, ve kterém se propojí moderní a současné umění s literaturou, hudbou, filmem, vědou a architekturou.

Vizualizace budovy budoucí galerie. Foto: archiv Kunsthalle Praha

V jaké fázi se projekt Kunsthalle Praha aktuálně nachází?

Nyní probíhá rekonstrukce budovy, připravujeme výstavní program a postupně rozšiřujeme náš tým. A samozřejmě se chystáme na otevření v 2021.

Jak jste našli prostor někdejší Zengerovy trafostanice na Malé Straně?

V roce 2014 byla budova na prodej, její tehdejší majitel ji plánoval proměnit na hotel. Manželé Pudilovi, kteří jsou hlavními iniciátory Kunsthalle Praha, se o tom dozvěděli a brzy si uvědomili, že budova má potenciál stát se unikátním výstavním prostorem pro umění. Možnost koupě Zengerovy trafostanice se tak stala pro Petra a Pavlínu Pudilovy finálním impulzem, díky kterému se rozhodli realizovat svou vizi nového místa pro mezinárodní umění a kulturu v Praze.

Chcete se svým německým názvem Kunsthalle přiblížit mezinárodnímu publiku?

Model tzv. kunsthalle, známý z německy mluvících zemí, nás určitě inspiruje a jako pojem je snadno srozumitelný pro místní i mezinárodní publikum.

Antonis Pittas – I will close my eyes. Foto: Ondřej Polák, archiv Kunsthalle Praha

Podle jakého klíče budete vybírat autory, které budete představovat na výstavách?

Spíše než o klíč jde o předpoklady. Každý výstavní projekt, ať je to individuální anebo tematická výstava, musí reflektovat současné dění. Přednost dáváme těm umělcům a kurátorům, jejichž práce je výsledkem komplexnějšího výzkumu a kteří podle nás nabízí inovativní pohled na chápání světa, ve kterém dnes žijeme.

Máte i vlastní sbírku umění?

Ano. Naše sbírka rezonuje s celkovým zaměřením Kunsthalle Praha, nebude však trvale vystavená. Díla z kolekce mohou sloužit jako jeden ze zdrojů pro tvorbu vlastních výstav nebo jako zápůjčky k projektům, které prezentují českou scénu v cizině.

Výstavní program v počátečním roce 2021 máte již naplánovaný. Můžete ho prozradit?

Nemůžeme, chceme překvapit! Program už vlastně běží, a to mimo budoucí prostory Kunsthalle Praha. Do otevření se přímo na fasádě Zengerovy trafostanice představují současní čeští a zahraniční umělci sériemi děl pod společným názvem Facade Project.

Adéla Součková – Exit the Loop. Foto: Oskar Helcel, archiv Kunsthalle Praha

A už za pár dnů pořádáme akci Living Kunsthalle, večer plný performancí, který se uskuteční 16. června na Nové scéně Národního divadla. V rámci jednoho večera se na různých místech Nové scény, dokonce včetně foyer či kaváren, představí šestice umělců se svými multimediálními díly, která propojuje téma zvuku a jeho vizuálního ztvárnění.

Z tuzemska uvidí návštěvníci tvorbu Adély Součkové a Romana Štětiny a ze zahraničních umělců přijede Haroon Mirza z Velké Británie, Xavier Veilhan z Francie, marocko- francouzský umělec Hicham Berrada a také Lina Lapelyte z Litvy. Ta je spolu s dvěma dalšími autorkami čerstvou laureátkou ceny za nejlepší národní pavilon na benátském bienále. Máme velkou radost, že svoji tvorbu předvede nyní i v Praze.

Foto: Alis Havránková, archiv Kunsthalle Praha

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!