LFŠ půjde po stopách New Queer Cinema

LFŠ půjde po stopách New Queer Cinema 

Loni si diváci na Letní filmové škole v Uherském Hradišti užili filmy ze sekce Greek Weird Wave, kam se řadí například režisér Jorgos Lanthimos, který se proslavil svým filmem Humr. Současná artová kinematografie ale nechybí nikdy, v minulých ročnících ji zastupovala Berlínská škola, Mumblecore a New French Extremity. V pořadí už pětačtyřicátá Filmovka se nyní vydá po stopách New Queer Cinema.

New Queer Cinema čerpá z tématiky sexuální orientace, reflektuje proměnu chápání sexuální a genderové identity a dramaticky se odlišuje od mainstreamové hollywoodské produkce. Nejvíce snímků vzniklo v 90. letech a mezi filmaře tohoto proudu patří Derek Jarman, Todd Haynes, Isaac Julien, Tom Kalin a Pratibhy Parmar.

Filmy této vlny si často kladou otázky, zda je sexualita vrozená, či je budována společností, nebo zkoumá konvenčnost sociálních rolí a křehkost identity. Na LFŠ diváci zhlédnou třeba jeden z nejzásadnějších počinů z této vlny, a tím je jednoznačně Mé soukromé Idaho. V hlavních rolích zde vystupují River Phoenix a Keanu Reeves. Oba se živí jako prostituti, ale každého do této situace přivedla rozdílná cesta. Vzniká mezi nimi vztah, který se vymyká těm všedním hned z několika důvodů. Režii i scénář má v tomto případě na svědomí Gus Van Sant.

Jako další snímky vybrali organizátoři Závrať, Mala Noche, Edward II, Melounová žena nebo Vždyť já jsem roztleskávačka a Jed. Poslední zmiňovaný je dílem Todda Haynese a v roce 1991 si vybojoval Velkou cenu poroty na festivalu Sundance.

Letošní Letní filmová škola se uskuteční od 26. července do 4. srpna. Výroční cenu AČFK převezme režisér Hynek Bočan a váženým hostem bude také Milan Lasica, nebo slovenský dokumentarista Marek Kuboš. V rámci rumunské nové vlny své filmy představí její přední tvůrce Cătălin Mitulescu. Akreditace jsou nyní v prodeji za zvýhodněné ceny, jak jednodenní, tak na více promítacích dní.

Foto: film Mé soukromé idaho

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hvězda - Uherské Hradiště nabízí i další akce

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!