Prezidentská klání i třeskuté kampaně. 6 filmů, které ukazují volby za stříbrnou plentou

Prezidentská klání i třeskuté kampaně. 6 filmů, které ukazují volby za stříbrnou plentou 

V neděli se rozhodlo o dalších 751 poslancích, kteří zasednou v Evropském parlamentu. Před tím ale ve třech dnech probíhala v evropské osmadvacítce napínavá volební klání. Jak takové snahy ale vypadají, když si je vezmou do rukou filmaři či dokumentaristé? O tom si můžete přečíst v našem výběru.

Prezident Blaník

Tonda Blaník se stal legendou díky internetovému seriálu Kancelář Blaník. Ten vyprávěl o lobbistovi, který stojí snad za všemi politickými hrami v Česku. Nakonec se Tonda společně se Žížalou rozhodl, že bude kandidovat i na prezidenta. Jako správný populista slíbil máslo i lithium do každé rodiny. Na pozadí skutečných českých prezidentských voleb se tak rozběhla se náročná mockumentary kampaň, ve které figurovali jak dva leguáni Levá a Pravá, tak skuteční politici. 

Dům z karet

Oblíbený americký seriál si získal slávu nejen díky skvělému scénáři, který ukazuje filmovou verzi zákulisního klání v americké politice. Stalo se to i kvůli kampani #Metoo, ve které několik žen obvinilo představitele hlavní role Kevina Spaceyho ze sexuálního obtěžování. Herec odsouzený nebyl, ale aby si tvůrci Domu z karet zachovali reputaci, do poslední řady ho neobsadili. Jestli udělali správně po lidské stránce, se možná dozvíme až v průběhu let, po té filmové to ale víme už nyní. Bez Francise Underwooda ve Spaceyho podání se pomyslný domek z karet rozpadl.

Kampaň

Na prezidentské volby se zaměřil i švýcarský dokument Lionela Ruppa, konkrétně opět na ty americké. Zachycuje kampaň jednoho z kandidátů, Bernieho Sanderse, který nakonec ustoupil z klání ve prospěch další demokratky Hillary Clintonové. Kampaň (stejně jako česká Mimořádná zpráva) je jedním z filmů, u kterých se tvůrce musí během natáčení přizpůsobovat situaci. Nikdy totiž neví, kdy se objekt jeho zájmu rozplyne. A i když se Sanders dostel ze středu zájmu poměrně rychle, je Ruppův snímek poměrně zajímavým poučením o tom, jak funguje americké hlasování.

Co ta holka chce

Z poutavých dramat i dokumentů se teď ve volebním přehledu přesuňme i k lehčím žánrům. Herecký rozsah Colina Firtha se pohybuje na velmi široké škále. Dokáže zahrát téměř cokoli od koktavého krále přes milence Bridget Jonesové až po otce střeštěné Amandy Bynes v teen romantické komedii Co ta holka chce. Ten se snaží dostat do Dolní sněmovny britského parlamentu a musí si tak během kampaně udržet reputaci.

Mimořádná zpráva

A pokud se opět chcete přesunout k tuzemským prezidentským volbám, nebo se snad dozvědět něco málo o novinářské práci během nich, pusťte si dokument Tomáše Bojara Mimořádná zpráva. V něm autor zachycuje dvě redakce, které stojí na samém počátku referování o volbách, před vyhlášením začátku kampaně současného prezidenta Miloše Zemana. Jak se s tím poperou Hospodářské noviny a Česká televize? Jak se dostat k informaci, která je jen pro privilegované? A nad čím musí novináři přemýšlet při jejím publikování? Na tyhle otázky vám odpoví právě Mimořádná zpráva

Hlava státu

A na konec zase něco z komediálního prostředí. Chris Rock zrežíroval snímek Hlava státu, ve které ztvárnil i prezidentského kandidátu Mayse Gilliama, který měl jediný úkol - prohrát. S tím se ale regionální politik nesmíří. Ze svého bratra udělá kandidáta na viceprezidenta a společně s ním oslní davy. Pokud budete po evropských volbách potřebovat vykouzlit úsměv na tváři, je pro vás Hlava státu jasnou volbou.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!