Kam s dětmi v Praze nejen o víkendu: do vesmíru, pohádek i na farmu

Kam s dětmi v Praze nejen o víkendu: do vesmíru, pohádek i na farmu 

Kam vyrazit s dětmi v Praze za slunečného i deštivého počasí? Vybrali jsme devět výstav, expozic a míst, kde se děti pobaví i poučí a nudit se nebudou ani dospělí.

Renáta Fučíková / Příběhy

Galerie Villa Pellé v Bubenči ve svém výstavním programu nezapomíná ani na nejmenší návštěvníky. Do 19. června hostí expozici představující ilustrace známé české výtvarnice Renáty Fučíkové, která od přispívání do pohádkových knih přes sbírky mýtů a pověstí dospěla k současné tvorbě do knih věnujících se českým i evropským dějinám. Na procházce výstavou si můžete lehnout do postele vedle Řehoře Samsy, pořídit si vladařské selfie nebo si vyzkoušet, jak se prezidentu Masarykovi psaly zákony. Děti do 3 let mají do galerie vstup zdarma, ostatní zaplatí 90 či 60 korun.

Stanice přírodovědců

Nedaleko stanice metra Anděl se ukrývá malebná zahrada plná ovocných stromů, alpské flóry i bylinek, kterou spravuje zdejší dům dětí a mládeže. Hlavním lákadlem jsou ale zdejší skleníky, kde jsou k vidění třeba kaktusy, masožravky nebo tropické rostliny, a především tropická akvária a terária, kde nechybí krokodýli, varani, želvy nebo opičky. Venku najdete výběhy s poníky, králíky či dokonce klokany. Plný vstup do skleníků a terária stojí 40 korun, snížený 20 korun a děti do 1 metru mají vstupné zdarma.

Na Stanici přírodovědců se potkáte i s krokodýlem. Foto archiv DDM hl. m. Prahy

Herna Merkur

Za deštivých dnů se můžete s ratolestmi pobavit v této speciální herně v nejnižším patře Národního technického muzea na Letné. Najdete ji v sousedství expozice Hornictví a Hutnictví – těmto oborům jsou navíc zasvěceny modely legendární stavebnice s téměř stoletou historií. Kromě nich vás čeká promítání večerníčků nebo počítačová hra s hornickou tematikou. Děti do 6 let mají do celého muzea včetně herny vstup zdarma, plné vstupné činí 250 korun, snížené 130 korun.

Planetárium Praha

Že může být astronomie a kosmonautika zábavná, o tom vás přesvědčí planetárium na okraji Stromovky v Holešovicích. Přijďte si vyzkoušet model černé díry, telurium – model rotace Země a Měsíce či planetární váhu, která vám prozradí, kolik byste vážili na jiných planetách. Na simulátorech vás pro změnu čeká jízda po povrchu Marsu nebo Měsíce. V projekčních sálech můžete zhlédnout různé pořady, pro děti je vhodný Polaris. Vstupné pouze na výstavu pořídíte za 50/40 korun, pokud budete chtít zajít i na pořad, vyjde vás vstupenka na 150/90 korun. Děti do 3 let mají vstup zdarma.

Umění loutky

Pokud už vaše ratolesti zažily loutkové divadlo a touží si vyzkoušet vodění postaviček na vlastní kůži, neměli byste si nechat ujít výstavu ve Chvalském zámku, kde mají děti až do 25. srpna možnost vyrobit si také loutku vlastní. Kromě toho si prohlédnete unikátní kolekci profesionálních i amatérských loutek a rodinných divadel od poloviny 19. století až po padesátá léta. Doprovodný program nabídne svatojánský bál, letní kino, detektivní víkend i komentované prohlídky s princeznami. Plné vstupné činí 70 korun, snížené 40 korun.

Filmpoint

Vstupte do světa českých filmů a seriálů! Ve stálé expozici Barrandov Studia se můžete těšit na množství kostýmů, rekvizit a nejrůznějších kuriozit ze známých tuzemských snímků, mimo jiné na Popelčiny šaty, Arabelin prsten nebo auto Návštěvníků. Zároveň máte příležitost nahlédnout do kostymérny, maskérny i dílny na filmové dekorace. A nezapomeňte se na památku zvěčnit ve fotokoutku s klobouky a módními doplňky. 

Do 4. srpna navíc probíhá výstava zaměřená na tvorbu Oldřicha Lipského, kde nechybí kostýmy a fotografie z filmů Ať žijí duchové, Tři veteráni nebo Limonádový Joe. Základní vstupné činí 150 korun, zlevněné 120 korun, děti do 3 let mají vstup zdarma.

Z výstavy Filmy Oldřicha Lipského. Foto archiv Filmpoint

50 let se Čtyřlístkem

Do městečka Třeskoprsky vás zavede výstava v hlavní budově Muzea hlavního města Prahy na Florenci, která se koná u příležitosti padesátin slavného českého komiksu. Děti čekají rozličné úkoly na trase vedoucí Myšpulínovou laboratoří, zahradou a garáží se „strojem času“, Fifinčinou kuchyní a šatníkem, Bobíkovou posilovnou a Pinďovou strašidelnou stezkou, která končí u pokladu se zaslouženou odměnou. Rodiče se mezitím seznámí s historií Čtyřlístku a připomenou si i významné pražské události za uplynulé půlstoletí. Vstupné do celé budovy stojí 150 a 60 korun.

Toulcův dvůr

Na venkovskou farmu nemusíte jet za hranice hlavního města, jedna se nachází v pražské Hostivaři v sousedství sídliště Košík. Otevřena je zdarma každý den od 8 do 18 hodin. Žijí tu různá chovná zvířata včetně koní a kromě nich tu najdete i zookoutek s domácími mazlíčky jako králíky, hlodavci nebo užovkami. V obchůdku zakoupíte místní produkty a výrobky, občerstvit se můžete ve zdejší Zdravé jídelně, a pokud jste přespolní, je tu i možnost ubytování.

Na farmě se potkáte s různými hospodářskými zvířaty. Foto archiv Toulcova dvoru

Filmohrátky s Českou televizí

Zavzpomínat na televizní seriály pro děti a mládež můžete na aktuální výstavě v Galerii ČT na Kavčích horách. Prohlédněte si stan z Cirkusu Humberto, obchod ze seriálu Bylo nás pět, novodobý holografický box, rekvizity z Arabely, model auta z Návštěvníků nebo originální kostýmy z Babičky. Do konce letošního září si také otestujete své filmové znalosti v kvízu nebo si vyzkoušíte virtuální zrcadlo, které vás přemění na postavy z oblíbených pořadů. Vstup je zdarma.

Foto Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!