Legendární pianista a skladatel Herbie Hancock se vrací do České republiky. Vystoupí v nové hale O2 universum

Legendární pianista a skladatel Herbie Hancock se vrací do České republiky. Vystoupí v nové hale O2 universum 

Držitel 14 cen Grammy, americký skladatel a pianista Herbie Hancock, se vrací do České republiky. Naposledy v Česku koncertoval v roce 2017, kdy účinkoval na závěrečném koncertu festivalu Struny podzimu. Rodák z Chicaga, jenž ve své hudbě kombinuje prvky rocku, funku, soulu a jazzu, vystoupí 9. listopadu v novém multifunkčním centru O2 universum v Praze.

Americký pianista a skladatel Herbie Hanckock, celým jménem Herbert Jeffrey Hancock, je nedílnou součástí jazzových dějin již od roku 1960. V současné době je jedním z nejúspěšnějších a nejslavnějších jazzových hudebníků. Na kontě má 14 hudebních cen Grammy. Poprvé v Česku vystoupil v roce 1986 na Mezinárodním jazzovém festivalu v Praze, naposledy jej fanoušci mohli slyšet předloni během festivalu Struny podzimu.

Šestá dekáda profesního života

Jako člen jedné z nejvlivnějších jazzových kapel historie, druhého kvinteta trumpetisty Milese Davise, se Hancock stal jedním z průkopníků jazzové avantgardy. Byl jedním z prvních muzikantů, kteří začali hrát žánr zvaný post-bop. Později se stal prvním jazzovým hudebníkem experimentujícím se syntetizátorem. Jeho nahrávky ze 70. let kombinovaly elektrický jazz, funk a rock do netradičního a neopakovatelného stylu, který dodnes ovlivňuje soudobou hudbu.

Album Future Shock z 80. let předznamenalo Hancockův vpád na území elektronické taneční hudby a nabídlo hned několik hitů včetně skladby Rockit. Ve stejném období pokračoval ve spolupráci s akustickou kapelou VSOP, která zahrnovala spoluhráče z kapely Milese Davise, Wayna Shortera, Rona Cartera a Tonyho Williamse. Kromě desítky prestižních hudebních cen Grammy Hancock získal také Oscara za hudbu k filmu Round Midnight. Mnohé jeho skladby včetně Canteloupe Island, Maiden Voyage, Watermelon Man a Chameleon se staly dnes již legendárními a zásadně ovlivnily všechny styly moderní hudby.

Jeho hudební kariéra čítá nespočet úspěchů i mimo pódium. Hancock působí ve funkci kreativního ředitele pro jazz ve Filharmonické asociaci v Los Angeles a jako předseda institutu Thelonious Monk Institute of Jazz. Je zakladatelem Mezinárodního výboru umělců za mír (ICAP) a nedávno byl oceněn francouzským premiérem Francoisem Fillonem jako „Commandeur des Arts et des Lettres“.

V roce 2011 byl jmenován Vyslancem dobré vůle organizace UNESCO a v prosinci 2013 obdržel Cenu Kennedyho centra. O rok později se stal Profesorem poezie na Harvardské univerzitě. V roce 2014 byly publikovány jeho vzpomínky Herbie Hancock: Possibilities a o dva roky později mu byla udělena i cena Grammy za celoživotní přínos. V současné době pracuje ve studiu na novém albu, které bude jeho prvním studiovým počinem od roku 2010.

Jeho experimenty nebyly vždy úspěšné, avšak jeho skladby sklízí úspěch napříč téměř všemi hudebními žánry. Díky tomu si jeho hudba našla cestu i k širšímu publiku. Mistr Herbie Hanckock vystoupí 9. listopadu v pražském O2 universu, které se nachází vedle větší O2 areny. Jedná se o pátý český koncert tohoto výjimečného muzikanta. Vstupenky v cenách od 1290 do 2490 Kč se začnou prodávat od pátku.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

O2 arena nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: O2 arena

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!