Střecha Lucerny se otevře veřejnosti. Nabídne mnohem více než jen famózní výhled

Střecha Lucerny se otevře veřejnosti. Nabídne mnohem více než jen famózní výhled  

Od 19. května se začnou pravidelně každé pondělí a neděli otevírat prostory Střechy Lucerny a bude tomu tak až do října 2019. Vždy od tří hodin odpoledne až do setmění budou mít návštěvníci možnost pozorovat pražská panoramata přímo z centra Prahy, obdivovat zahradu, která je na Střeše Lucerny pěstována, nebo si prohlédnout výstavu Jak Lucerna povznesla velkoměstský ráz Prahy.

Střecha Lucerny se na několik dní veřejnosti otevřela již v posledních dvou letech. Za svých takřka sto let existence bude ale až letos otevřena nastálo. Díky svému umístění poskytuje návštěvníkům příjemný úprk z rušného prostředí Václavského náměstí doplněný o výhled hned na několik pražských památek. Letošní otevření však nabídne návštěvníkům mnohem více.

Střecha Lucerny. Foto Adéla Mrzílková

Její provozovatel Ondřej Kobza, který je mimo jiné provozovatelem Café Neustadt, Café v lese a organizátorem Pián na ulici, připravil výstavu Jak Lucerna povznesla velkoměstský ráz Prahy. Stálá expozice vypráví příběh rodiny Havlů, kteří v roce 1921 dokončili stavbu Paláce Lucerny.

„Kromě informací o členech rodiny Havlů a podnicích, které v Lucerně fungovaly, by si návštěvník měl odnést dojem, že se otci a synům Havlovým podařilo mezi lety 1909 až 1948 vybudovat dílo, které v tehdejším Československu nemělo obdoby. Důkazem budiž fakt, že toto dílo je dodnes živé a nesmírně inspirativní,“ řekla k výstavě Krystyna Wanatowiczová, autorka monografie o Miloši Havlovi.

Lucerna se za svá léta existence spojila s mnoha českými i zahraničními osobnostmi. Jednou z nich je Jiří Suchý, který vzpomínal třeba na koncerty Louise Armstronga: „Koncertů bylo devět a devětkrát se mu podařilo naplnit celou Lucernu. Mně a Jiřímu Šlitrovi bylo dovoleno tyto koncerty uvádět. Pro mě se jednalo o takový zážitek, že dnes pomalu přestávám věřit, že to bylo skutečné, když jsem si podával ruce s Louisem Armstrongem.

Zprava: Krystyna Wanatowiczová, Ondřej Kobza, Ivan Havel, Jiří Suchý

Urban farming na Střeše Lucerny

Otevření střechy Lucerny přes sezónu 2019 bude spojeno s doprovodným programem v podobě přednášek o urban farmingu, respektive městském zahradničení. Lucerna bude hostit workshopy o tom, co se dá ve městě pěstovat, a sama střecha se stane jakýmsi výstavištěm, kde si návštěvníci budou moci prohlédnout ukázky čtyř druhů střešních zahrad.

Zahrady se budou skládat z různých druhů rostlin, které by měly nalákat ptactvo a zvířata. Architekti využili i rostliny vonné, léčivé nebo jedlé, aby demonstrovali různé druhy využití střešních prostorů. Cílem je informovat návštěvníky, jakou roli hrají vegetační střechy ve městském prostředí.

„Jsou to kilometry a kilometry nevyužívaného prostoru, který se může stát novým veřejným místem. Snad Střecha Lucerny bude inspirovat i další budovy v Čechách, které na svých střechách vybudují otevřenou střechu pro zeleň či lidi,“ doplnil Kobza.

Z výstavy Jak Lucerna povznesla velkoměstský ráz Prahy. Foto Adéla Mrzílková

Na Střeše Lucerny bude letos v létě o zábavu postaráno. Kromě zmíněných workshopů a výstavy se chystají další přednášky o historii Lucerny i významných pražských panoramatech, na která Lucerna poskytuje jedinečný výhled, ale i cvičení jógy a mnoho dalšího.

„Rádi bychom, aby si lidé na střeše, kousek od rušného Václaváku, připadali jako někde na louce. Voní zde olivovníky, fíkovníky, mateřídouška. A k tomu mohou proniknout skrze fotky a vyprávění o budování Lucerny do starých časů,“ dodává Kobza.

Foto Adéla Mrzílková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Palác Lucerna nabízí i další akce

Místo konání: Palác Lucerna

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!