Noc kostelů otevře slavnostně nasvícené kaple hradů a zámků, honosné kláštery i tajemné hrobky

Noc kostelů otevře slavnostně nasvícené kaple hradů a zámků, honosné kláštery i tajemné hrobky 

Za letošní Nocí kostelů nemusíte 24. května zamířit pouze do klasických městských a venkovských svatostánků. V netradičních podvečerních a večerních hodinách vás přivítají i hradní a zámecké kaple, bohatě zdobené klášterní kostely či podzemní prostory hrobek. Přichystány jsou komentované prohlídky, koncerty i prostor pro modlitbu a ztišení.

1. Klášter Kladruby

Klášter Kladruby zve o Noci kostelů na komentované i volné prohlídky svého klášterního kostela Nanebevzetí Panny Marie přestavěného slavným českým architektem Janem Blažejem Santinim Aichelem ve stylu tzv. barokní gotiky, varhanní hudbu a komentované prohlídky kaple Všech svatých. Slavnostní zahájení proběhne v 18:00 hodin, program bude pokračovat zhruba do 23. hodiny. Vstup zdarma.

2. Vodní hrad Švihov

Hrad Švihov chystá 24. května zpřístupnění své hradní kaple, která bude nasvícena pouze romantickými svíčkami. Kaple bude otevřena od 18:00 do 22:00 hodin k volným prohlídkám i k rozjímání, prohlédnout si zde budete moci i umělecká díla, která bývají k vidění při prohlídce hradu, nebo jsou běžně skryta v depozitáři. Vstup zdarma.

Hradní kaple na Švihově. Foto: archiv Národního památkového ústavu

3. Schwarzenberská hrobka v Třeboni

Své dveře otevře v podvečerním čase na Noc kostelů i kaple v třeboňské Schwarzenberské hrobce. Památku Schwarzenbergů budete moci uctít zapálením svíčky od 19:00 do 22:00 hodin, v závěru večera na vás čeká i koncertní překvapení. K prohlídkám bude zpřístupněn i nedaleký hřbitovní kostelík. Vstup zdarma.

4. Zámek Hluboká

V pátek 24. května se k Noci kostelů poprvé připojí i zámek Hluboká. Výjimečně zde tak bude zpřístupněna novogotická kaple, jejíž prohlídky doplní výklad, který návštěvníky seznámí nejen se stavebně historickým vývojem a zdejšími uměleckými díly, ale i s plány na obnovu kaple. Prohlídky povede kastelán Martin Slaba, začíná se v 19:00 a ve 21:00 hodin. Vstup zdarma, nutná je ale předchozí rezervace.

5. Klášter Zlatá Koruna

Noc kostelů v klášteře Zlatá Koruna letos nabídne bohatý program rozdělený do pěti časových bloků. Od 17:00 do 18:00 hodin vás v kostele Nanebevzetí Panny Marie čeká varhanní koncert, od 18:00 do 18:30 zajděte do zdejší kaple Andělů strážných na komentovanou prohlídku či hudební vystoupení. Od 18:30 do 19:00 hodin si prohlédnete Opatskou kapli se Zlatokorunskou madonou a mezi 19. a 20. hodinou bude přístupná kapitulní síň s křížovou chodbou. Program zakončí od 20:00 do 21:00 hodin komentovaná prohlídka kostela Nanebevzetí Panny Marie včetně kůru, varhan a nově zrestaurovaného betlému. Kostel však bude otevřen po celou dobu Noci kostelů i k volným prohlídkám. Kompletní program zde, vstup zdarma.

Klášter Zlatá Koruna. Foto: GFreihalter, CC BY-SA 3.0

6. Hospitál Kuks

Hospitál Kuks zve všechny návštěvníky 24. května na speciální prohlídku monumentálního prostoru svého klášterního kostela Nejsvětější Trojice, který byl vystavěn v letech 1707-1717 podle návrhu italského architekta Giovanni Battisty Alliprandiho. Kromě výkladu o jeho historii si zde poslechnete i zvuk historických varhan. Během dvě hodiny trvajícího programu si prohlédnete i kapli Sv. Kříže, chodbu s cyklem nástěnných maleb Tance smrti, sakristii, bývalou vrátnici a rodinnou hrobku Šporků a Swéerts-Šporků, v níž vám na závěr zazpívá Královédvorský chrámový sbor pod vedením Víta Havlíčka. Při letošní Noci kostelů budete mít i jedinečnou příležitost vstoupit na špitální chodbu v 1. patře s cyklem více než 30 velkých obrazů ze života sv. Jana z Boha. Prohlídka začíná v 18:00 hodin v prostoru před pokladnou, vstup zdarma.

7. Náměšť nad Oslavou

Náměšťský zámek se k letošní Noci kostelů připojuje volným vstupem do zámecké kaple sv. Václava, která je jedním z nejzdobnějších sakrálních interiérů českých a moravských šlechtických sídel. Kaple nasvícená svíčkami bude přístupná od 18:00 do 23:00 hodin k tichému rozjímání a na vyžádání i ke komentovaným prohlídkám s přítomnými zámeckými průvodci. Vstup zdarma.

8. Hrad Bouzov

Již po šesté se v rámci Noci kostelů otevře i hradní kaple na pohádkovém hradě Bouzov. Nebudete tam ale sami. Do kaple vás zavedou postavy světců a světic, které v tomto období slaví svůj svátek. Přístupná bude od 17:00 do 19:00 hodin, vstup zdarma.

Schwarzenberská hrobka v Třeboni. Foto: archiv Národního památkového ústavu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!