Ypsilonka oslaví jubilejní reprízy hned šesti inscenací

Ypsilonka oslaví jubilejní reprízy hned šesti inscenací 

Pražské Studio Ypsilon má aktuální měsíce nabité oslavami. V průběhu dubna, května a června oslaví kulaté a půlkulaté reprízy hned šesti oblíbených inscenací. Některé jsou k vidění už desítky let.

Letošní sezóna je pro Studio Ypsilon plná oslav. Kromě toho, že slaví svoje pětapadesátiny, v průběhu dubna až června oslaví také kulaté a půlkulaté reprízy hned šesti inscenací. Mezi oslavenci jsou Kafka, Mozart nebo celá Praha.

Foto archiv Studia Ypsilon

Některé z oslavovaných inscenací jsou navíc na repertoáru divadla již desítky let. To se týká dvou kmenových inscenací – Prodaná nevěsta, aneb Pojď domů, ona brečí, která měla premiéru v roce 1996, a Praha stověžatá s premiérou v roce 2000. Praha oslavila 245. reprízu už 15. dubna, adaptaci Smetanovy opery Ypsilonka uvede 18. června jako 455. reprízu.

Mezi mladší oslavované inscenace se minulý pátek zařadila autorská komedie Arnošta Goldflama Vratká prkna, kterou Ypsilonka hraje na Malé scéně od roku 2011. V inscenaci, která měla 125. reprízu, excelují Jiří Lábus a Jaroslava Kretschmerová jako manželský pár. Vratká prkna nejsou jedinou Goldflamovou inscenací, která slavila půlkulatiny. Svou 45. reprízu měla také jeho adaptace Franze Kafky s názvem Proměna aneb Řehoř už toho má dost (variace na téma).

Foto archiv Studia Ypsilon

Jubilejní reprízu bude mít také Swing se vrací neboli O štěstí, a to 16. května. Hudebně-taneční inscenace bude uvedena po šedesáté a diváci opět uvidí mikropříběhy povýšené koncertem. Tentokrát především mladá ypsilonská generace vytvořila společně se stálicemi souboru hudební pásmo drobných příběhů postavených například na historii swingu jako hudebního žánru.

Výčet jubilejně inscenovaných repríz uzavře Sežeňte Mozarta! aneb Kratochvíle kolem flétny, která je kouzelná. V pondělí 3. června oslaví tato variace na Mozartovu slavnou operu Kouzelná flétna svoji 45. reprízu. Diváci se budou moci opět zamyslet na otázkami, jak to tenkrát bylo, kdo za vším stál a kdo nejspíš vyprovokoval Mozarta k napsání tohoto nezapomenutelného díla.

Foto archiv Studia Ypsilon

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Studio Ypsilon nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!