Čarodějnice na hradech a zámcích: pekelné síly, masky i programy pro děti

Čarodějnice na hradech a zámcích: pekelné síly, masky i programy pro děti 

Také už se těšíte na pálení čarodějnic neboli filipojakubskou noc? Na zámku v Hořovicích můžete zahájit čarodějné reje již tento pátek 26. dubna. O víkendu se vypravte třeba na hrady Bouzov, Staré Hrady či Hukvaldy a o magické noci z 30. dubna na 1. května si nenechte ujít čarodějnice na jednom z nejmohutnějších českých šlechtických hradů v Lipnici nad Sázavou, na Házmburku či na Slezskoostravském hradě. A kdyby vám to nestačilo, zámek v Duchcově pořádá 1. května Den poté.

1. Zámek Hořovice

Již tento pátek 26. dubna od 16:00 do 18:00 hodin se můžete vydat na čarodějné odpoledne do zahrady zámku Hořovice. Kromě sletu malých i velkých čarodějnic tu na děti čeká plnění čarodějnických úkolů, ochutnávání lektvarů, zdobení perníčků, opékání špekáčků a pro všechny v masce speciální odměna hned na startu. Vstupné 40 Kč.

2. Hrad Bouzov

O víkendu 27. a 28. dubna zavítejte za čarodějnicemi na hrad Bouzov. Nepotkáte tu ale čarodějnice ledajaké, ale přímo ty z českých pohádek. Na prohlídkové trase s názvem "Hrad se představuje" si po oba dny vždy od 13:00 do 15:00 hodin můžete s některými z nich popovídat a získat od nich cenné rady. Od 13:00 do 16:00 hodin bude navíc otevřená čarodějná dílna. Vstupné na prohlídkovou trasu je 170/120 Kč. Až do neděle 28. dubna na hradě probíhá i jarní etapa květinové výstavy Flóra.

Čarodějnice na hradě Hukvaldy. Foto: archiv hradu Hukvaldy

3. Hrad Hukvaldy

V sobotu 27. dubna přijďte nebo přileťte na hrad Hukvaldy. Vystoupí skupina historického a scénického šermu Valmont z Valašského království, skupina scénického šermu Allegros a s ukázkami hrdelního práva gotická katovna Ordál. Chybět nebudou ani čarodějnické soutěže pro děti i dospělé a soutěž o “nej” čarodějnici. Akce probíhá od 10:00 do 15:00 hodin, heslo dne: "Abrakadabra". Vstupné 90/40 Kč, čarodějnice v kostýmu mají vstup zdarma.

4. Hrad a zámek Staré Hrady

Na originální lekce čarodějného létání na koštěti se můžete těšit na hradu a zámku Staré Hrady. Pod vedením těch nejzkušenějších čarodějnic, čertenic nebo i samotného hradního čaroděje doletíte až na Hradní pohádkovou půdu, kde na vás bude čekat čarodějná prádelna, mydlírna a garderóbna. Navštívit budete moci i medové království a stašidláckou hospodu. Milovníky draků potěší rodinka mocných čarodraků Mocjeďáků a obří Rubínoví draci. Akce se koná od soboty 27. do úterý 30. dubna vždy od 10:00 do 17:00 hodin. Vstupné 125/85 Kč.

5. Hrad Lipnice

Tu pravou atmosféru dodá čarodějným rejům 30. dubna mohutný hrad Lipnice. Od 17:00 hodin se můžete těšit na program pro děti, v 19:00 hodin se slavnostně zapaluje vatra. Těšit se můžete i na vystoupení skupiny historického šermu Páni z Lichtemburka a hudbu skupiny Profil. Vstupné 100 Kč, děti do 15 let a masky zdarma.

Čarodějnice na hradě Házmburk. Foto: archiv Národního památkového ústavu

6. Hrad Házmburk

Na pálení čarodějnic zve i z daleka viditelná dominanta Ústeckého kraje –  zřícenina gotického hradu Házmburk. Za poněkud náročnější výstup k jeho bráně budete odměněni nejen praskotem ohně, ale i nádhernými výhledy do okolí. Přijít můžete 30. dubna od 16:00 do 23:45, vstupné je 90/60 Kč.

7. Slezskoostravský hrad

Na Slezskoostravském hradě je k pálení čarodějnic 30. dubna připraven i bohatý doprovodný program. Těšit se můžete na nejrůznější čarodějnické disciplíny, šermířské a ohňové představení či rej masek. Děti se vyřádí na čarodějnické diskotéce, nachystány budou ale i nejrůznější hry, malování na obličej a soutěže, například o nejkrásnější, nejmladší a nejstarší čarodějnici. Pokud počasí dovolí, nebude chybět ani pořádná vatra. Navíc bude na hradě otevřena i nová interaktivní expozice středověké kovárny, v níž během 5 hodin vyrobí 5 lidí 5 kg kujného železa. Program probíhá od 17:00 do 22:00 hodin, vstupné je 120/60 Kč. Každý, kdo přijde v kostýmu čarodějnice, má vstup zdarma.

8. Zámek Duchcov

1. května se můžete na zámku Duchcov dozvědět, co se děje s čarodějnicemi den po jejich pálení. Zábavné i strašidelné prohlídky zámku s tématem Den poté jsou připraveny pro malé i velké návštěvníky, zpřístupněno bude i zámecké sklepení. Prohlídky proběhnou od 14:00 do 19:00 hodin, vstupné činí 150/100 Kč.

Pokud byste 30. dubna raději vyrazili na pálení čarodějnic do hlavního města, připravili jsme pro vás i velký přehled pražských akcí.

Úvodní foto: archiv Národního památkového ústavu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!