Od cesty H+Z přes světový úspěch Bati až po postmoderní problémy. Co nabídne letošní Finále Plzeň?

Od cesty H+Z přes světový úspěch Bati až po postmoderní problémy. Co nabídne letošní Finále Plzeň? 

Ve čtvrtek 11. dubna odstartuje filmový festival Finále Plzeň, který nabízí přehlídku toho nejlepšího, co v tuzemské kinematografii za uplynulý rok vzniklo, i několik předpremiér a premiér. Jaké pozoruhodné počiny nabídne 32. ročník?

1. Cesta jako žádná ze sta

Po stopách slavného českého cestovatelského dua – Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda se vydali dva kamarádi Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek. Cestu po Evropě a Asii, kterou v letech 1959 až 1964 podnikli jejich předchůdci, zachytili v 90minutovém dokumentu nazvaném podle fráze ze známé trampské písničky. Na Finále Plzeň můžete film zhlédnout ve čtvrtek 11. dubna na projekci od 17.30 hodin – pozdější je již vyprodaná.

2. Humorista

V polovině osmdesátých let minulého století se éra Sovětského svazu schylovala ke konci, nikdo to však ještě netušil. Ani hlavní postava snímku Boris Arkadiev, který se coby prominentní ruský stand up komik snaží v totalitním režimu si zachovat vnitřní svobodu. Kdo však chce veřejně vystupovat, musí se vládnoucím přizpůsobit. Předpremiéra režijního debutu Michaila Idova, který se podílel na scénáři k úspěšnému loňskému snímku Léto, je na programu v sobotu 13. dubna od 12.30 hodin.  

3. První akční hrdina

Jiří Mádl alias mladý kulturní redaktor musí zachránit svou životní lásku! Jeho nepojmenovaná postava se dostane do područí režiséra ztvárněného Jiřím Vyorálkem a musí se chtě nechtě zapojit do jeho akčního filmu a vypořádat se se všemi překážkami, které mu připraví. Krátkometrážní debut Jiřího Haluzy uvidíte v pátek 12. dubna od 19 hodin, na promítání nebude chybět delegace k filmu.

4. Baťa, první globalista

Jak se Tomáši Baťovi podařilo vybudovat celosvětové impérium obuvnické značky? Na to vám odpoví dokumentární snímek slovenského režiséra Petera Kerekese, který vznikl ve spolupráci s odborníkem Pavlem Hajným, jenž se tematikou zabýval v několika publikacích. Příběh prvního tuzemského podnikatele a zároveň prvního globalisty, který do zahraničí šířil boty i vlastní filozofii obchodu, práce a života, uvede festival v premiéře v pátek 12. dubna od 19 hodin.

5. Murer – anatomie procesu

Loňské historické drama v rakousko-lucemburské koprodukci se zabývá případem skutečného někdejšího funkcionáře SS Franze Murera přezdívaného „řezník z Vilniusu“ – během druhé světové války totiž velel zdejšímu židovskému ghettu. Film sleduje soudní proces v Grazu v roce 1963, kde proti Murerovi svědčíili přeživší holocaustu. Snímek můžete zhlédnout v neděli 14. dubna od 14.30 hodin.   

6. Problémy prvního světa

Kompilace čtyř krátkých filmových povídek, v nichž účinkují Lenka Vlasáková, Martin Finger či Ester Geislerová, do českých kin vstoupí až začátkem května. V předpremiéře však čeká diváky na Finále Plzeň, a to v neděli 14. dubna od 21.30 hodin. Česko-izraelský snímek se stopáží něco málo přes hodinu ukazuje problémy v postmoderní společnosti, kterým by se lidé v rozvojových zemích pravděpodobně zasmáli. Na promítání máte možnost se setkat s režiséry Janem Hechtem a Jakubem Felcmanem.  

7. Ostrým nožem

Mezi festivalové předpremiéry patří i toto slovenské drama, které jde do tuzemské kinodistribuce na konci měsíce. Plzeňské publikum se může těšit na promítání už v neděli 14. dubna od 19 hodin. Režijní i scenáristický debut Teodora Kuhna pojednává o osudech rodiče, kterému neonacisté zavraždili syna. Roman Luknár coby představitel mladíkova otce se rozhodne nespoléhat se na úřady a vzít spravedlnost do svých rukou.

8. Panovnice

Tvůrčí dvojice bratří Cabanů, kteří v lednu letošního roku uvedli na pražské scéně Studio DVA nekonvenční inscenaci Bond/Medea, natočila neméně netradiční dokument věnovaný naší nejslavnější panovnici Marii Terezii. Jako cíl si uložili zjistit, kým byla tato slavná žena doopravdy – diplomatkou, zaslouženou matkou, političkou v mužském světě či vizionářskou reformátorkou? Zda se jim podařilo najít odpověď, se dozvíte v pondělí 15. dubna od 19 hodin na projekci, na kterou se dostaví i sami autoři.

Foto © Cinema Glok

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!