Nashle na skle. Zámecký areál Ctěnice představuje současnou tvorbu studentů a pedagogů Sklářské školy v Novém Boru

Nashle na skle. Zámecký areál Ctěnice představuje současnou tvorbu studentů a pedagogů Sklářské školy v Novém Boru  

Až do 13. října 2019 můžete v Zámeckém areálu Ctěnice navštívit výstavu představující průřez moderním sklářským designem a řemeslným uměním studentů z Vyšší odborné školy sklářské v Novém Boru, která je doplněna originálními skleněnými instalacemi jejich pedagogů. Během doprovodných programů si navíc nejrůznější sklářské techniky i sami vyzkoušíte.

Expozice věnovaná sklářskému řemeslu je instalována v pěti výstavních sálech v přízemí zámku a rovněž v jeho gotickém sklepení. “Na výstavě uvidíte věci z malovaného skla, rytého skla, pískovaného, hutně foukaného i tavené plastiky,” přiblížila akademická malířka a pedagožka školy Stanislava Grebeníčková.

Z výstavy Nashle na skle. Foto: Tomáš Vojáček

Místnosti v přízemí prezentují tvorbu a odlišné přístupy jednotlivých studentů, nachází se zde ale například i ukázka brousícího a ryteckého stroje či ilustrační podoba sklářské pece. K dispozici je i projekce seznamující návštěvníky s činností a zázemím novoborské školy.

V ukázkové sklářské dílně, která je součástí výstavy, si můžete pod vedením lektora každý víkend vyzkoušet malování gelovými barvami na sklo i práci se skleněnými polotovary a korálky. K prodeji zde jsou připraveny i nejrůznější hotové sklářské výrobky.

Nově zpřístupněné gotické sklepení zámku poskytuje velmi působivou kulisu pro originální skleněné instalace pedagogů novoborské školy, jedna z volných instalací je umístěna i na trávníku před hlavním vstupem do zámku.

Z výstavy Nashle na skle. Foto: Tomáš Vojáček

Spolupráci s Vyšší odbornou školou sklářskou a Střední školou v Novém Boru nezvolilo Muzeum hlavního města Prahy náhodně. Právě v tomto městě se totiž v roce 1763 zrodilo české sklářské vzdělávání a škola samotná oslaví příští rok již 150 let své existence. “Jsem ráda, že na této výstavě můžeme vzdát hold sklářskému řemeslu a škole, která má velkou tradici,” říká ředitelka Muzea hlavního města Prahy Zuzana Strnadová.

Na výstavu navazuje cyklus doprovodných programů, které ve Ctěnicích povedou přímo sklářští mistři z Nového Boru. “Přijede sem i náš skleněný cirkus, to znamená sklářská pec,” doplňuje autor výstavy Jiří Suchý. Návštěvníci si tak budou moci vyzkoušet různé sklářské techniky jako je foukání skla, malba na sklo, rytí skla, nebo tvorba skleněných vitráží a odnést si domů nejen zážitek, ale i vlastnoručně vyrobený předmět.

Z výstavy Nashle na skle. Foto: Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Zámecký areál Ctěnice

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!