Nezapomenutelné písně Karla Kryla

Nezapomenutelné písně Karla Kryla 

Kroměřížský rodák Karel Kryl se lidem zapsal do paměti především díky svým neobyčejně úderným a také melancholickým textům, které odrážely danou dobu. Stal se mluvčím svého národa v dobách nejtěžších. Zároveň dokázal velice niterně zpívat také o lásce. Nejznámějším albem Bratříčku, zavírej vrátka reagoval na okupaci v roce 1968, přičemž ho tato událost donutila odejít ze své rodné země do exilu. Zakotvil v Německu a spolupracoval zde s rádiem Svobodná Evropa. Polistopadový politický vývoj vnímal velmi kriticky, a to opět reflektoval ve své tvorbě. Tento charismatický básník s kytarou vytvářel texty hloubavé, satirické, někdy hořké ale především naléhavé a nadčasové. 3. března si připomínáme 25 let od jeho náhlého úmrtí a při této příležitosti přinášíme výběr jeho nejznámějších skladeb.

Bratříčku, zavírej vrátka

Titulní píseň stejnojmenného alba, které reagovalo na události roku 1968. Autorem fotografie chlapce s terčem na obalu je Josef Koudelka, výběr písní měl na starost publicista Jiří Černý. Text vyzývá k „zavření vrátek“. A před čím? Nejen před vojáky, ale také před zbabělostí a vším, co v této ne krátké noci přijde.

Anděl

Tuto skladbu Kryl údajně napsal po svém návratu z vojny. Byl zděšen z chátrání památek, zvláště pak kostelů u nás. Hlavní inspirací mu byl kostel sv. Martina ve Velkém Chvojně, ze kterého si skutečně odnesl rozbitou sošku anděla. Tuto zkušenost pak propojil s vojenskou službou.

Morituri te salutant

V původním významu tento obrat používali gladiátoři, když zdravili Caesara při vstupu do arény. V překladu z latiny znamená "jdoucí na smrt tě zdraví". Sám Kryl o skladbě řekl, že vyjadřuje pouť, ke které později došlo a k níž byl donucen. Cesta je vážně ten prach, štěrk a udusaná hlína.

Lásko

Spojení dvou zpěvákových nosných témat - války a lásky. Důkaz, že se politika mísí do všech životů bez rozdílu. Často ji zpíval se svým hořkým úsměvem na rtech.

Píseň neznámého vojína

Naprosto ryzí protestsong. Pokud někdo někdy přirovnával Kryla k legendárnímu Dylanovi, právě u této písně by to bylo pochopitelné. Přímočaré od začátku až do samotného velmi emotivního konce.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!