5 nejlepších baletů a kam na ně

5 nejlepších baletů a kam na ně 

Ač balet probíhá na divadelních prknech, na rozdíl od divadelního představení je předem dobré znát děj, který nebývá nijak komplikovaný, ale u některých zpracování může být orientace v něm složitá. Z toho důvodu se často lidé do baletních zážitků nehrnou. Pokud si toto prokletí přejete zlomit, připravili jsme pro vás výběr nekrásnějších baletních příběhů.

1. Netradiční balet Giselle

Giselle je nepříliš známý balet Adolpha Charlese Adama, který si však zaslouží pozornost. Netradiční je už tím, že se skládá pouze ze dvou aktů.

V prvním dějství se divákovi představuje krásná vesnická dívka Giselle. Velmi ji miluje Hilarion, Gisellino srdce však patří Albertovi, který je ve skutečnosti šlechticem. Při tanci s Albertem se Giselle kvůli problémům se srdcem brzy unaví. Hilarion objeví Albertovo šlechtické tajemství, a jakmile se slaví svatba, vpadne na ní a prozradí o Albertovi pravdu. Giselle mu zprvu nevěří, ale Albertovo lhaní je potvrzeno jeho snoubenkou Bathildou, kterou Hilarion sežene. Giselle se ze zjištěním o svém milovaném zblázní a následně umírá v Albertově náruči.

Druhé dějství probíhá uprostřed lesa u hrobu krásné Giselle. K hrobu přijde Hilarion, u hrobu se objeví i víly a Hilariona utancují k smrti. To samé čeká i Alberta, který rovněž přijde k hrobu Giselle. Ta ho zachrání a pomůže mu přežít noc. Nad ránem zmizí víly i Giselle a Albert zůstává sám u hrobu své milované.

2. Louskáček s kouzlem Vánoc

Louskáček je pohádkový balet od ruského velikána Petra Iljiče Čajkovského, který jako původce konkrétních představení zazní ještě několikrát. Balet je sestaven ze dvou dějství.

Klára dostane na Vánoce od strýčka louskáček na ořechy v podobě mladého vojáka. Její bratr jí ho však omylem rozbije, strýc ho však pomůže spravit. V noci Klárka usíná spolu s louskáčkem a zdá se jí sen, ve kterém Louskáček ožije a vítězí v bitvě proti Myšímu králi. Nakonec se Louskáček promění v krásného prince.

Ve druhém jednání se Klára s Louskáčkem objevují v kouzelné zemi, kde je všichni vítají. Poté se však Klára probouzí a louskáček se neobjevuje po jejím boku, ale pod vánočním stromečkem.

Dílo můžete z pravidla vidět před Vánoci v Národním divadle v Praze.

3. Spící krasavice s veselým koncem

Spící krasavice či Šípková Růženka je jeden z méně známých baletů Petra Iljiče Čajkovského. Balet má tři dějství.

V úvodu je divák uveden do minulosti, kdy se narodila princezna Aurora. Zlá víla Carabosse princeznu prokleje – v den, kdy princezna doroste do plnoletosti (16 let), píchne se do prstu a umře. Král nakáže zničení všech ostnatých předmětů. V prvním dějství slaví princezna Aurora své šestnácté narozeniny. Na dvůr se sjíždějí princové, které se ucházejí o princezninu ruku. Ta se všemi tančí. Najednou se k ní přikrade stařena a dá ji kytici. Aurora dál tančí, píchne se však o trn a padá do mdlob. Stařena se promění do víly Carabosse. Na pomoc však přispěchá Šeříková víla, která následky celé kletby zmírní, místo smrti tedy Aurora upadla do stoletého spánku.

Druhé dějství diváka přesouvá v příběhu o sto let později. Princ Desiré se s přáteli účastní boje. Zjeví se mu Šeříková víla a navede ho k Auroře. Ten dojede ke spícímu králosvství. Víla Carbosse chrání zámek, ale ustoupí před láskou prince. Ten svým polibkem zachrání princeznu Auroru.

Veselé třetí dějství znázorňuje svatbu Aurory a Desirého.

Tento pozitivní pohádkový balet bývá k vidění například v Národním divadle v Brně.

4. Slavná tragédie Romeo a Julie

Světoznámá tragédie Williama Shakespeara je k vidění i ve své baletní verzi na hudbu od Sergeje Prokofjeva. Dílo má tři dějství.

V prvním je vyobrazena bitka mezi znepřátelenými rody Monteky a Kapulety. Následuje ples, kde Romeo potká čtrnáctiletou Julii, do které se na první pohled zamiluje a následně ji vyznává lásku při slavné balkonové scéně.

Ve druhé scéně proběhne svatba mladých milenců. Při jednom z klasických soubojů mezi rodinami je zabit Romeův pobočník Mercucio. Romeo se chce pomstít a zabije Tybalta. Za tento čin je vykázán z města.

Ve třetím aktu Romeo naposledy stráví noc s Julií. Ta je nešťastná, protože její pravá láska je vypuzena a rodiče zatím plánují její svatbu se starým a nehezkým Paridem. Její smutek obměkčí otce Lorenza, který ji dá nápoj, po kterém vypadá jako mrtvá. Místo svatby je tedy vystrojen pohřeb. Romeo přispěchá do Juliiny hrobky a v domnění, že je skutečně mrtvá, vypije jed. Julie se probouzí a když vidí mrtvého Romea, probodne se. Celý balet je zakončen smířením mezi oběma rody.

Velmi podařené zpracování nabízí Národní divadlo v Praze, kde běží již od roku 2013.

5. Labutí jezero v různých variantách

Labutí jezero je nejspíš nejznámějším baletním představením na hudbu Petra Iljiče Čajkovského. Balet má čtyři dějství.

V úvodu je divák svědkem, jak je krásná Odetta čarodějem Rudovousem přeměněna na labuť.

V prvním aktu probíhá královská slavnost na počest narozenin prince Siegfrieda, tento akt bývá ve všech zpracováních poměrně dlouhý, ale zato bohatý na pestrobarevné kostýmy a dynamická vystoupení dvořanů.

V následujícím aktu se princ dostane k jezeru, kde potkává Odettu i její přítelkyně, které se z labutí mění na krásné dívky. Čarodějovo kouzlo může zlomit pouze věrná láska, kterou Siegfried Odettě přísahá.

Třetí akt přivádí diváka opět do prostor zámku, kde probíhá ples. Tam se objeví i čaroděj se svojí dcerou Odilií, která je vzhledově totožná s Odettou. Princ ve víře, že skutečně jde o Odettu, přísahá lásku Odilii. Čarodějovi vycházejí jeho plány.

Důvod, proč se vyplatí jít na různá zpracování Labutího jezera, je větší množství konců. Jeden z nich ukazuje smutek podvedené Odetty i zoufalost Siegfrieda nad svou chybou. Následně dochází k boji mezi princem a Rudovousem. Siegfied i Odetta utonou ve vodě a Rudovous umře žalem. Alternativou je závěr, že Siegfried nerozezná léčku čaroděje a nevrátí se ke své milované. Ta umírá žalem. Existuje i pozitivnější závěr, a sice že princ nad Rudovousem zvítězí a Odettu zachrání. Poslední možný konec je rovněž veselejší, Rudovous je přemožen a princ se navrátí ke své lásce.

Balet je možné vidět na všech možných místech, velký zážitek nabízí například Petrohradský soubor, který mívá turné po městech České republiky.

Náhledové foto: Národní divadlo v Praze. Louskáček - Vánoční příběh

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Romeo a Julie. Národní divadlo v Praze.Louskáček. Národní divadlo v Praze.
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!