Je vám zima? Zahřejte se v brněnských muzeích a galeriích

Je vám zima? Zahřejte se v brněnských muzeích a galeriích 

Venku je ještě zima a nevlídno, procházky vás nelákají a nejraději byste se schovali někam do tepla, ale přijde vám škoda strávit celou zimu doma u kamen? Máme pro vás tip! Vydejte se s námi do brněnských muzeí a galerií. Z bohaté nabídky moravské metropole si vybere opravdu každý – od dětí přes fanoušky umění, techniky i přírody až po milovníky lidských osudů a malých nezávislých galerií.

Nejlepší muzea a galerie pro milovníky umění

Milovníci umění a designu se v Brně musí cítit doslova jako v ráji. Kromě celé řady nejrůznějších malých galerií tu najdou stálé expozice církevního, klasického i moderního umění a pestrou paletu obměňujících se více či méně krátkodobých výstav, z nichž si každý vybere podle svého zaměření či momentální chuti. Podívejte se na náš výlet, které vás těmi nejlepšími provede.

Technické muzeum v Brně. Foto: archiv Technického muzea

Nejlepší muzea pro milovníky vědy a techniky

Technické muzeum v Brně nabízí malým i velkým návštěvníkům 17 expozic věnujících se technice od hodinových součástek až po letadla. Nejrůznější vědecké pokusy si vyzkoušíte ve VIDA! science centru, ve kterém nechybí ani speciální dětská sekce a Divadlo vědy s pravidelnými science show. V Zetor Gallery si můžete osedlat třeba legendární Zetor 25 nebo nový Crystal. A naleznete zde i budoucí Ferrari mezi traktory, ke kterému se jinak dostanou jenom vývojáři.

Jeden z největších trvale vystavených modelů železnic na Moravě hledejte v Modelovém světě. A pokud byste raději obdivovali o něco větší exempláře, zavítejte do druhého největšího muzea historických vozů BMW v Evropě. Kompletní přehled muzeí pro technické fandy zde.

Nejlepší muzea pro milovníky přírody

Jste-li milovníky přírody, nenechte si ujít brněnský Biskupský dvůr, ve kterém na vás čeká bezpočet nejrůznějších exemplářů české fauny. A až vás přestanou vycpaná zvířata bavit, nezapomeňte na konci prohlídky navštívit kapra Ferdu a akvária sladkovodních ryb.

Brno je neodmyslitelně spjato i se jménem “otce genetiky” Gregora Johanna Mendela. Dnes zde na něj upomínají hned dvě muzea – interaktivní Mendelianum s molekulární laboratoří a Mendelovo muzeum umístěné v autentických prostorách augustiniánského kláštera, ve kterém slavný vědec vykonával funkci opata a věnoval se svým známým pokusům s křížením hrachu. V Dietrichsteinském paláci poznáte svět nerostů a zaniklý život na Moravě, Pavilon Anthropos vás pro změnu provede příběhem lidského rodu, genetikou a vývojem primátů. Kompletní přehled zde.

Moravská galerie v Brně - Místodržitelský palác

Nejlepší muzea pro malé i velké děti

S dětmi se v Brně nudit určitě nebudete. Na nejmenší zde čeká Muzeum loutek Divadla Radost umístěné v trupu lodi, v němž mohou děti rovnou zhlédnout i pohádku. VIDA! science centrum nabízí speciální část pro děti od 2 do 6 let. Ty větší si na ploše o velikosti malého fotbalového hřiště vyzkouší nepřeberné množství pokusů nebo se zúčastní některé ze science show. Fanoušky techniky zabaví Technické muzeum a Modelový svět, milovníky přírody pak interaktivní Mendelianum, či expozice fauny v Biskupském dvoře. Kompletní přehled muzeí pro děti naleznete zde. A nebojte – ve většině z nich se dokonale zabaví i dospělí.

Nejlepší muzea pro milovníky lidských osudů

Obdivovatelé nejrůznějších lidských osudů by si rozhodně neměli nechat ujít Jurkovičovu vilu a památníky Leoše Janáčka a Jiřího Mahena, které naleznete v budovách, kde všichni tři skutečně žili a tvořili. Dietrichsteinský palác vás seznámí s osudy obyvatel Moravy v časech Velkomoravské říše, ve středověku i na Moravě 20. století.

Často pohnuté dějiny Romů a jejich bohatou kulturu přibližuje Muzeum romské kultury plné barevných dobových kostýmů, hudebních nástrojů, voskových figurín i fotografií. Neznámá i veřejná tajemství moravského písemnictví i archiv 12 000 rukopisů, korespondencí, knih i fotografií, včetně vhledů do života brněnských rodáků Ondřeje Sekory a Ludvíka Kundery odhalíte pro změnu v Domě Jiřího Gruši. Kompletní přehled muzeí naleznete zde.

Galerie Dílo. Foto: archiv Galerie Dílo

Nejlepší malé nezávislé galerie

Pokud rádi objevujete nejrůznější malé galerie a jejich poklady, vydejte se s námi na nenáročnou procházku centrem Brna, kde jich najdete opravdu požehnaně. Některé z nich se zaměřují na mladé umělce, jiné na klasická díla, další na současné moderní umění či umělce se vztahem k Brnu a Jihomoravskému kraji. Mimo historický střed města najdete galerie zaměřené zpravidla na mladé umělce a současné moderní umění a i zde je toho hodně k vidění.

Muzeum historických vozů BMW. Foto: archiv muzea

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!