Ólafur Arnalds a John Butler. Colours oznamují další jména

Ólafur Arnalds a John Butler. Colours oznamují další jména  

Festival Colours of Ostrava oznamuje další přírůstky do svého nadupaného programu. Do moravskoslezské metropole tak dorazí kromě dříve oznámených The Cure, Florence + The Machine či Rag’n’Bone Mana i zasněný skladatel z Islandu Ólafur Arnalds i jeden z nejúspěšnějších nezávislých australských hudebníků všech dob John Butler.

„Dosazoval jsem hudbu k obrazům, které se mi promítaly v hlavě,“ vrací se islandský multiinstrumentalista Ólafur Arnalds o 16 let dozadu, kdy začínal skládat svou vlastní hudbu. Tehdy ještě studoval hru na klavír a jako bubeník vyváděl v hned několika metalových kapelách. „Tehdy si jen těžko dokázal představit, že v roce 2019 si posluchači po celé Zemi budou soundtracky vlastních imaginativních filmů vytvářet právě z jeho hudby,“ říkají organizátoři festivalu.

Poprvé na sebe výrazně upozornil již v roce 2007, kdy vydal debut Eulogy for Evolution, který se stal zpovědí o životě a smrti. Nechybí na něm momenty bolestivě drásavé i neslýchaně povznášející. Z Arnaldse se postupem času stala ikona kombinující senzitivní smyčcové a pianové party se zničujícími kytarovými výboji. V roce 2018 vybal svou nejnovější, v pořadí již čtvrtou desku re:member.

Na jeden hudební nástroj se ve své tvorbě neomezuje ani zpěvák John Butler. Ten střídá jedenáctistrunnou akustickou kytaru a elektrickou a rezofonickou i banjo. Do Ostravy dorazí spolu se svým triem, které kombinuje přímočarý rock s blues, funky, folkem, bluegrassem i reggae. „Stal se nejúspěšnějším nezávislým australským hudebníkem všech dob navzdory tomu, že začínal na ulici jako busker a zasloužený celosvětový úspěch si tvrdě odpracoval bez podlézání davům a mocným,“ představují dalšího interpreta organizátoři.

Festival Colours of Ostrava se letos uskuteční v termínu od 17. do 20. července, a to opět v industriálním prostředí ostravských Dolních Vítkovic. Kromě Ólafura Arnaldse a Johna Butlera se návštěvníci dočkají také The Cure, Florence + The Machine, Rag’n’Bone Mana, či Xaviera Rudda.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Areál Dolní Vítkovice nabízí i další akce

Místo konání: Areál Dolní Vítkovice

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!