Anifest se blíží

Anifest se blíží 

Mezinárodní festival animovaných filmů AniFest se letos koná již po desáté. Kulaté narozeniny oslaví v Teplicích od 26.dubna do 1.května a desetileté výročí bude reflektovat i ve své programové skladbě – připraveno je například pásmo „Z české školy animace“, které u této příležitosti vzdá hold velkým jménům českého animovaného filmu nebo přehlídka vítězných filmů z minulých ročníků. Kromě mezinárodní soutěže v deseti kategoriích nabídne letošní AniFest také bohatý doprovodný filmový i nefilmový program –  japonské anime, pokračování Pobaltské mise, tentokráte Lotyšskou retrospektivu, pásma tvorby jednotlivých porotců nebo výběr toho nejzajímavějšího ze světové animace v rámci programu AniFest Choice.

Programová skladba AniFestu 2011

Mezinárodní soutěž

Kromě „tradičních“ deseti kategorií, mezi které patří soutěž celovečerních, krátkých, studentských a dětských filmů a soutěž znělek, videoklipů a reklam, bude mít letošní AniFestu dvě kategorie navíc: Mezinárodní soutěž Knauf Insulation o nejlepší krátký animovaný film do 60 minut s tématem životního prostřed a Mezinárodní soutěž Knauf Praha o nejlepší krátký animovaný film vytvořený dětmi s tématem životního prostředí. Do všech soutěžních kategorií se přihlásilo celkem 1500 filmů z 62 zemí světa, vybráno do soutěže jich nakonec bylo 350. Do soutěže se probojoval například i celovečerní film z Kolumbie (Tajemné předtuchy pana Leona Prozaka režiséra Carlose Santy). Film z této země se v této kategorii ocitl vůbec poprvé. V kategorii celovečerních filmů budou soutěžit také dva české snímky: Fimfárum – Do třetice všeho dobrého a Autopohádky, srbský snímek Technotise – Edit a já (r. Aleksa Gajic), ruské Ošklivé káčatko (r. Garri Bardin) a film slavného britského režiséra Phila Mulloye Goodbye Mister Christie.

Japonské anime a lotyšská retrospektiva

Pobaltskou misi zahájil AniFest už v minulém roce Litevskou retrospektivou,  letos míříme do Lotyšska. V programu se objeví např. filmy klasika a zakladatele lotyšské loutkové animace Arnolda Burovse nebo nejvýraznějších současných lotyšských autorů – Signe Baumane (filmy ŽenaZvěrolékař nebo Birth) a jednoho z letošních porotců Vladimira Leščiova (autora filmů InsomniaWings and Oars ad.). V rámci prezentace mimoevropské kinematografie se letos představí fenomén Anime. Ve středu 27.dubna do Teplic dorazí režisér snímku Cowboy Bepop Shinichiro Watanabe a spolu s ním hudební skladatelka Yoko Kanno. Promítat se budou také další Watanabeho snímky (Samurai Champloo nebo Animatrix, kde je Watanabe jedním z režisérů). Yoko Kanno (autorka hudby k mnoha anime filmům a seriálům, například právě ke Kovboji Bebopovi nebo slavné sérii Ghost In The Shell) zahraje své autorské skladby na klavírním koncertě v Krušnohorském divadle ve čtvrtek 28.dubna večer.

AniFest Choice

V tomto programu, který nahrazuje dřívější sekci Panorama, představujeme výběr z toho nejlepšího ze současné světové animace. Proto se zde ocitají snímky, které bodovaly na významných festivalech (např. v Annecy nebo v Cannes) nebo byly poctěny nominací na Oscara (Kinematograf) či samotným Oscarem (The Lost Thing). Vedle toho uvádíme méně známé, ale neméně originální filmy ze současné světové produkce, jako je například bulharský snímek Liniata.

Celovečerní distribuční novinky

Výběr toho nejlepšího z celovečerní animované produkce z celého světa. Diváci na AniFestu uvidí například letošního oskarového kandidáta, francouzský snímek Iluzionista, španělskou romanci v rytmu bolera Chico a Rita, americké novinky Rango a Já padouch nebo nejnovější film Jana Švankmajera Přežít svůj život.  Českou předpremiéru si na bude na AniFestu mít novinka studia Disney Animation Medídek Pů.

Animace po setmění

Subverzivní, vulgární, s velkou dávkou černého humoru a v zobrazení sexuality zcela bez skrupulí… filmy z této sekce AniFestu, inspirované fenoménem tzv. midnight movies, nejsou rozhodně určeny dětským divákům. Francouzští Frajeři nebo španělský Umaštěný Boogie se budou věrni svému názvu promítat o půlnoci.

Michaela Pavlátová vs. Joanna Quinn

Návštěvníci letošního jubilejního desátého ročníku AniFestu mají unikátní příležitost být svědky prvního setkání úspěšných animátorek na jednom jevišti. Dialogické pásmo představí čestnou prezidentku festivalu Michaelu Pavlátovou společně s britskou animátorkou Joannou Quinn: na vybraných ukázkách svých děl společně nastíní vlastní pojetí práce a dotknou se nejrůznějších témat své tvorby, od zobrazení sexu v animovaném filmu, přes použití nových technologií až po srovnání typické „českosti\" či „britskosti\" v daných ukázkách.

Programy porotců

Kromě dialogického programu Michaely Pavlátové a Joanny Quinn také Bára Dlouhá povede s Františkem Vášou workshop „Ploška v prostoru (Making of…Autopohádky)“. Projekcí se divákům představí Vladimir Leščiov, Noro Držiak a Andreas Hykade. Ostatní porotci – Dan Sarto, Otto Alder a Olivier Cotte – přispějí do programu odbornými přednáškami a semináři. 

Z české školy animace

Desáté výročí AniFestu se nám zdá také jako ideální příležitost k tomu zamyslet se nad tím, jaké základní pilíře domácí animovaná tvorba má a kdo za nimi stojí. Proto jsme do programu zařadili blok s názvem Z české školy animace.  

Autorská tvorba mnoha našich tvůrců etablujících se postupně po druhé světové válce představuje doposud nedoceněné bohatství. Pojem „česká škola\", který se v druhé polovině 20. století vžil jakožto označení technologicky, výtvarně i myšlenkově různorodých filmů, pro nás takový pilíř české animace představuje. Z české školy animace tedy letos představíme Vlastu Pospíšilovou, Zdeňka Milera, Břetislava Pojara, Zdeňka Smetanu, Adolfa Borna, Vladimíra Malíka, Vratislava Hlavatého, Václava Mergla, Jiřího Šalamouna, Ivana Renče, Vladimíra Jiránka a další za jejich nejpočetnější možné účasti. 

AniFest Grand Prix

V rámci oslav deseti let připomene AniFest také krátkometrážní i celovečerní filmy, které v průběhu jeho historie získaly nejvýznamnější cenu – AniFest Grand Prix. Jedná se o snímky Černý pasažér (r. Abi Feijó), Trio z Belleville (r. Sylvain Chomet), Zmírat láskou (r. Gil Alkabetz), Karneval zvířat (r.Michaela Pavlátová), Nedochůdče (r. Andreas Hykade), Persepolis (Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud) a Ztráty a nálezy (r. Philip Hunt).

Program pro děti:

AniFest již tradičně přináší bohatý program také pro nejmenší návštěvníky. Filmový program pro děti se bude promítat především v sále České televize, z jejíž produkce většina programu (především večerníčky a tematicky sestavená pásma krátkých filmů) pochází a která také převzala záštitu nad cenami udělovanými v kategorii „Filmy vytvořené dětmi“. Především, byť nikoliv výhradně děti jsou také určené Školičky animace – výtvarné dílny, během kterých zkušení lektoři zasvětí děti do tajů procesu výroby animovaného filmu a nechají je zahrát si na scénaristy, animátory a režiséry.

Odborné poroty

Porotu krátkých a celovečerních filmů tvoří:

Andreas Hykade: Klíčová osobnost současného německého animovaného filmu. Jeho výtvarný projev, využívající jasných kontur a sytých barev uplatnil v řadě autorských filmů i v seriálové tvorbě pro děti. Je držitelem AniFest Grand Prix za film Nedochůdče (The Runt). Jeho zatím poslední snímek Love & Theft, za který získal také množství cen (mimo jiné na festivalu v Annecy), představuje v jeho tvorbě příklon k nenarativní animaci a práci s metamorfózou tvarů a rytmem. Andreas Hykade se věnuje také pedagogické činnosti, a to nejen v Německu – vyučoval i v Londýně, USA či Holandsku. Diváci uvidí jeho kompletní retrospektivu na 10. ročníku AniFestu.

Joanna Quinn : Výrazná osobnost světového animovaného filmu, autorka provokativních snímků se sociální tematikou, které přitom zastupují žensky sensuální animaci. Joanna Quinn se prosadila už svým absolventským filmem Girls night out (1986), s nímž si z Annecy odnesla hned tři ceny. Poprvé se tu objevilo i autorčino alter ego Beryl – žena ve středních letech, na níž filmařka zobrazuje úděl moderní ženy. Svérázný výtvarný rukopis, humorná nadsázka a střemhlavá animace je patrná i v dalších snímcích Quinn, které pravidelně sbírají ceny na nejrůznějších festivalech. Jmenujme například Body Beatiful (1990), Britannia (1993) či Wife of Bath (1998). Její tvorba budí dodnes zájem feministického hnutí i akademických kruhů gender studies. 

Noro Držiak : Slovenský rodák, režisér, výtvarník a animátor žijící v České republice. Širší veřejnosti je znám především jako autor znělek pro Febiofest či výtvarník večerníčku Krysáci. Znalci animovaného filmu se určitě setkali s jeho studentskými snímky Ztracený Danaus, Skřítci či Velký Kýchač, které byly promítány a oceňovány na domácích i zahraničních festivalech (Annecy, Hiroshima, Worldfest Houston, Anima, British Animation Award...). V současné době pracuje jako supervizor animace a VFX (speciálních efektů) na celovečerním animovaném filmu Alois Nebel ve studiu Tobogang, které založil v roce 2004.  

Otto Alder: Programový kurátor, propagátor, režisér a pedagog, zakladatel LIAA - Lucerne International Animation Academy. Spolupracoval s festivaly v Hiroshimě, Annecy, Ottawě, Lipsku, Turku, Brisbane, Římě, Záhřebu, Teheránu, Soulu, Stuttgartu, Tampere, Talinu či Moskvě, stál u zrodu například festivalu Fantoche ve švýcarském Badenu. V současné době vyučuje animaci na vysoké škole v Lucernu. Je také autorem dokumentárních filmů věnovaných osobnostem a historii animovaného filmu. 

Olivier Cotte : Olivier Cotte je uznávaný francouzský historik, kritik a pedagog animace, ale zároveň filmař, spisovatel a scenárista komiksů, který dnes učí na škole Gobelins. Vydal řadu publikací věnovaných animovanému filmu jako třeba Il était une fois le dessin animé či několik monografií světových filmařů, mezi nimiž najdeme texty o díle Michaely Pavlátové či Jana Švankmajera.  Cotte je také autorem knihy Les Oscars du film d\'animation přibližující vítězné snímky a tvůrce z krátkometrážní kategorie amerických Oscarů. Spolupracuje na mnoha filmových festivalech, v minulosti působil na řadě vysokých škol vyučujících animaci ve Francii i v zahraničí. Sám natočil několik krátkometrážních filmů, které často kombinují animaci s live action. 

Porota studentských a televizních filmů a seriálů, videoklipů, reklam a znělek:
  
Bára Dlouhá :Česká výtvarnice, režisérka, animátorka  úspěšných filmů jako například Jak se muži a ženy dali dohromady či film O sexu, představující „instruktáž“ pro mentálně postižené, který byl uveden i na AniFestu 2009. Na řadě studentských filmů pražské Vysoké školy umělecko průmyslové (UMPRUM) měla pedagogické vedení. S Českou televizí spolupracovala například na oblíbené sérii Evropské pexeso (pod vedením režisérky Marii Procházkové) a s režisérem F.A. Brabcem připravuje celovečerní film V peřinách.

Vladimir Leščiov: Režisér, výtvarník, animátor, producent a jeden z čelních představitelů současné lotyšské animace. Po studiích na umělecké škole v Rize a ve Švédsku založil v roce 2007 animační studio Lunohod. Se svými autorskými snímky, které vynikají jedinečnou kreslenou animací a poetikou plnou nostalgie a existenciálních příběhů, získává pravidelně řadu ocenění na mezinárodních festivalech. Z festivalu AniFest si odnesl v roce 2007 cenu za nejlepší krátký film (Ztraceni ve sněhu), známé jsou ale rovněž filmy jako Nespavost či Křídla a vesla.    

Dan Sarto: Publicista a spoluzakladatel nejprestižnějšího amerického média, které se věnuje výhradně světové animované tvorbě - internetového serveru Animation World Network (AWN.com). Pod server spadá specializovaný magazín, portál věnovaný VFX - speciálním efektům (VFXWorld.com) a databáze filmových profesionálů (AIDB.com). 

Program pro odborníky, profesionály a studenty

Visegrádské Exchange Production Fórum

Hlavním cílem producentského programu je propagace a prezentace filmařů, talentů a producentů z našeho regionu před zahraničními profesionály, které AniFest pozývá s podporou například Unifrance, Velvyslanectví francouzské republiky v Praze, Swissfilms a dalších. Přítomná bude šestice předních francouzských producentů Arnaud Demuynck (Films du Nord), Nicolas Schmerkin (Autour de Minuit), Ron Dyens (Sacrebleu Productions), Sébastien Vincent (Elsanime studio), Christian Pfohl (Lardux), Olivier Catherin (Les Trois Ours), kteří stojí za současnými úspěchy francouzské animace. (Loni byla Oscarem oceněná Logorama, Zlatá Palma v Cannes putovala snímku Cheinne d´histoire).

V rámci Visegrád Exchange Production Fóra povedou zahraniční profesionálové několik přednášek a workshopů přibližující fungování evropského audiovizuálního trhu i možnosti koprodukční spolupráce našich tvůrců se zahraničím. Vrcholem bude pitching fórum deseti projektů animovaného filmu, které proběhne za účasti jejich autorů.

Přednášky, semináře, workshopy

Odborníkům a studentům jsou určeny také semináře a workshopy, které se letos zaměří například na roli 3D animace v počítačových hrách (novinky nejen z této oblasti představí Jan Buriánek ze společnosti AV Media a Jan Hovora z Bohemia Interactive) neb na výrobu loutek pro animaci (workshop povedou odborníci Miroslav Trejtnar a Zdar Šorm). Teoretické přednášky povedou někteří z porotců (Olivier Cotte o roli tradice v současném francouzském animovaném filmu nebo Dan Sarto o současnosti o budoucnosti animovaných krátkých filmů). Nejen odborníkům, ale všem zájemcům o film jsou pak určeny „Making of…“ semináře. Práci na americkém celovečerním filmu režiséra Wese Andersona představí výtvarnice Felicie Haymoz a animátor Elie Chapuis, animaci plošky v prostoru František Váša   Bára Dlouhá z tvůrčího týmu Autopohádek. Prezentaci bodou mít také dva právě vznikající české animované filmy – o Aloisi Nebelovi bude mluvit Noro Držiak a o Dědkovi Kaktusákovi Jan Bubeníček, svou prezentaci bude mít také právě vznikající film režiséra F.A.Brabce V peřině.

Doprovodný program – divadla, koncerty a výstavy

Prostorem pro divadelní představení a koncerty je opět Festivalový stan. Zahrají zde například Laco Deczi nebo Xavier Baumaxa nebo divadelní studio Damúza. Na zámku v Teplicích již nyní probíhají dvě doprovodné výstavy AniFestu – výstava loutek a scén z filmu Autopohádky a kresby porotkyně Joanny Quinn. V Domě kultury bude dále možnost shlédnout videoinstalace Michaely Pavlátové, loutky finské režisérky Katariiny Lillquist nebo doprovodnou výstavy k deseti letům AniFestu. V Zahradním domě, kde se odehrává program pro děti, bude k vidění výstava Stanislava Holého (postaviček a výtvarných návrhů ze Studia Kamarád).

Praktické informace

VSTUPNÉ A AKREDITACE

VSTUP ZDARMA: odpolední a víkendový dětský program v sálu ČT, divadelní představení ve Festivalovém stanu, Open air projekce v letním kině, animace po setmění, víkendové Školičky animace, mapping teplické radnice.

FESTIVAL PASS

6 dní    590 Kč  (470 Kč * / 300 Kč **)

3 dny   390 Kč  (310 Kč * / 200 Kč **)
1 den   190 Kč  (150 Kč * / 100 Kč **)

* sleva pro členy Asociace českých filmových klubů po předložení průkazu
** sleva pro děti od 6 do15 let, sleva pro studenty a držitele průkazů TP, ZTP/P po předložení průkazu

FAMILY FESTIVAL PASS (2 dospělí + 2 děti do 15 let)

2 dny   500 Kč

1 den   350 Kč

Děti do 6 let mají vstup na projekce ZDARMA bez nároku na přednostní vstup. Na všechny programy pro děti je vstup volný do vyčerpání kapacit sálů, v případě skupin nad 10 osob je nutná předchozí rezervace. Programy nevhodné pro děti jsou vyznačeny při vstupu do sálu.

Akreditační centrum se nachází v přízemí Domu kultury Teplice.

(Mírové náměstí 2950, 415 80 Teplice)

Otevírací doba:          

25.4.                15.00 – 21.00

26.-30.4.         09.00 – 21.00

1.5.                  09.00 – 14.00

Rezervace na jednotlivé akce

Nemáte-li zájem o jednodenní či vícedenní akreditaci, nabízíme vám možnost rezervace na jednotlivé projekce, a to za manipulační poplatek 65 Kč. V prodeji jsou též vstupenky na Slavnostní zahájení festivalu a koncert  skupiny TAP TAP (26.dubna ve 20.00 hod ve Velkém sále Krušnohorského divadla) a na Slavnostní zakončení festivalu (30. dubna ve 20.00 hod ve Velkém sále Krušnohorského divadla).

Prodej rezervací: pokladna Domu kultury a Krušnohorského divadla

Platnost rezervací: rezervace vyprší 5 minut před začátkem programu

DOPRAVA

Festivalový bus zdarma: v pátek, v sobotu a v neděli odjíždí z Prahy z ulice Na Florenci do Teplic a večer zpět, přesné časy odjezdů na www.anifest.cz v sekci Návštěvníci/užitečné.

UBYTOVÁNÍ

S nalezením vhodného ubytování v Teplicích Vám rádi pomohou v informačním centru:

Informační centrum Teplice

Benešovo náměstí 840

415 01 Teplice

Tel: + 420 417 510 666-8

Fax: +420 417 510 665

Po - Pá 08.00 – 17.00 hod.,  So 08.00 – 12.00 hod

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!