7 nejlepších filmů z boxerského prostředí

7 nejlepších filmů z boxerského prostředí 

Creed II, pokračování spin-offu a sequelu nejznámějšího boxerského filmu Rocky, jde ve středu 21. listopadu do kin. Můžeme se těšit například na Michaela B. Jordana, Sylvestera Stallona v roli trenéra a další známé tváře. Svět v ringu má však další úspěšné filmy, pojďme se podívat na ty nejlepší z nich.

Rocky

Klasika z roku 1976, kterou nemůžeme vynechat. První díl položil základ velice úspěšné sérii. Ta se pyšní dalšími pěti pokračováními a momentálně i dvěma spin-offy Creed. Životní role Sylvestera Stallona a první film z prostředí boxu, který si odnesl Oscara za nejlepší film a získal zlaté sošky za režii a střih. Jde o slavné boxerské drama outsidera, kterým je neúspěšný třicetiletý boxer Rocky Balboa. V době, kdy bývalý trenér vyhodí Rockyho z tělocvičny, se ve Filadelfii chystá boj o titul mistra světa v těžké váze. Protože se však vyzyvatel zranil a nemůže k zápasu nastoupit, vyhlásí obhájce titulu Apollo Creed, že bude boxovat s kterýmkoli místním boxerem. Vybere si Rockyho a tomu začíná tvrdý trénink. Běhá, boxuje a postupně se dostává do fyzické i psychické kondice. Překvapený Apollo Creed jde hned v prvním kole po Rockyho ráně k zemi. Teprve pak začíná opravdový zápas. Na rozdíl od většiny boxerských filmů nejde o životopisný film skutečného boxera, i když se jeho tvůrce Sylvester Stallone nechal inspirovat boxerským utkáním Chucka Wepnera a Muhammada Aliho z roku 1975.

Zuřící býk

Příběh boxerského šampiona střední váhy Jakea LaMotty (Robert De Niro), jemuž se přezdívalo Býk z Bronxu, je od režiséra Martina Scorseseho z roku 1980. La Motta byl samotář a nikomu nevěřil. Díky agresi, kterou v ringu využíval, se stal mistrem světa v zápasení ve střední váze. Jeho zápal pro vítězství mu však zničil osobní život a miliony dolarů, které vydělal, vzápětí promrhal. Opustila ho jeho manželka a bratr, který ho vždy obdivoval, byl najednou znechucen. Když nakonec přišel i o svůj titul, začal se řítit ke dnu. Ze zápasníka ve špičkové kondici se tak rázem stala troska.

Robert De Niro po právu za tuto roli získal Oscara. Samotný film už tolik štěstí neměl a většina oscarových nominací vyšla na prázdno.

Hurikán v ringu

Biografické sportovní drama z roku 1999, ve kterém si zahrál na Oscara nominovaný Denzel Washington boxera ve střední váze Rubina Cartera přezdívaného Hurikán. Carter byl nespravedlivě odsouzen na 20 let za trojnásobnou vraždu. Ve vězení napsal o svém osudu knihu, která posloužila jako základ pro tento film režiséra Normana Jewisona. Hlavním tématem je spravedlnost a vykoupení. 

Ali

Film, který natočil Michael Mann v roce 2001, se zabývá životem a boxerskou kariérou nejslavnějšího boxera všech dob, Muhammada Aliho. Toho si zahrál Will Smith. Příběh sleduje Aliho kariéru od roku 1964, kdy se stal poprvé mistrem světa vítězstvím nad protivníkem Sonnym Listonem. Kromě Aliho boxerských zápasů si Mannův snímek všímá také jeho politické a osobní životní epizody.

Million Dollar Baby

Drama natočil Clint Eastwood v roce 2004. Pojednává o servírce Maggie (Hilary Swank), která se touží stát amatérskou boxerkou. Trenér Frankie Dunn (zahrál si ho sám Eastwood) Maggie odmítá pomoci. Na scéně se objevuje Frankův přítel a bývalý boxer Eddie Duprise (Morgan Freeman), který se pokouší splnit sen nadějné slečně. Ta se dostane dokonce k souboji o titul s obávanou německou šampionkou pověstnou svými špinavými triky.

Snímek získal Oscara za nejlepší film, za režii pro Clintna Eastwooda, Hilary Swank za nejlepší hlavní herečku a také pro Morgana Freemana za nejlepší vedlejší roli.

Zpátky do ringu

Henry „Razor" Sharp (Sylvestr Stallone) a Billy „Kid" McDonnen (Robert De Niro), dva pittsburští boxeři, jejichž soupeřivost na sebe upoutala pozornost celého národa. V době své vrcholné slávy ve vzájemných zápasech jeden druhého porazili. V roce 1983, před jejich rozhodujícím třetím utkání, Razor nečekaně oznámil odchod do penze. O třicet let později jim boxerský promotér učiní nabídku, kterou nemůžou odmítnout: vrátit se do ringu a jednou pro vždy určit konečné skóre. Ve snímku si zahrál i Mike Tyson, je to tak jeho druhý boxerský film od Stallona. Poprvé se objevil v Rocky Balboa v roce 2006.

Hands of stone

Manos de Piedra (v anglickém překladu Hands of Stone) byla přezdívka, kterou si vysloužil díky zdrcujícím úderům profesionální panamský boxer Robert Duran, jehož v tomto životopisném dramatu z roku 2016 hraje Edgar Ramirez. Film sleduje Durana od jeho počátků v Panamě až po dva legendární zápasy, které měl s americkým boxerem Sugarem Ray Leonardem (Usher Raymond). V tom prvním v roce 1980 Duran Leonarda porazil na body. V odvetě pak Duran prohrál, když uprostřed zápasu přestal boxovat se slovy "No Más" (Už ne). Duranova trenéra Raye Arcela si zahrál Robert De Niro, oba se spolu setkali přibližně v době, kdy De Niro pracoval na filmu Zuřící Býk. Zajímavostí je, že tvůrci byli původně rozhodnuti pro Al Pacina, nakonec do role osadili De Nira. Tento snímek se tak stal čtvrtým filmem s tématikou boxu, kde se několikanásobně oceněný herec objevil. První tři byly Zuřící býk (1980), Noc a město (1992) a Zpátky do ringu (2013).

Další filmy z boxerského prostředí, které stojí za zhlédnutí: Těžká váha; Tím hůr, když padnou; Pěsti ve tmě; Někdo tam nahoře mě má rád; Noc a město; Krev šampiona; Creed.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!