JazzFestBrno slaví osmnácté narozeniny. Přijedou Dianne Reeves, John McLaughlin, Branford Marsalis, Billy Cobham a GoGo Penguin

JazzFestBrno slaví osmnácté narozeniny. Přijedou Dianne Reeves, John McLaughlin, Branford Marsalis, Billy Cobham a GoGo Penguin 

Mezinárodní jazzový festival JazzFestBrno zveřejnil první jména z programu 18. ročníku, který se proběhne od 13. března do 30. dubna příštího roku. Z kolébky jazzu do Brna vůbec poprvé zavítá saxofonista Branford Marsalis, z Britských ostrovů zase kytarista John McLaughlin a kapela GoGo Penguin. Festival uvítá také bubeníka Billyho Cobhama, o další nezapomenutelný večer se stejně jako v roce 2015 postará jeho krajanka, zpěvačka Dianne Reeves.

„Těší nás, že se v programu opět prolnou několikanásobní držitelé Grammy a jazzové legendy koncertující stále ve skvělé formě s mladou progresivní scénou. Věříme, že si na festival jako obvykle najdou cestu fanoušci z celé republiky i ze zahraničí. Vždyť například Branford Marsalis se svým proslulým kvartetem hrál v Česku naposledy před více jak patnácti lety,“ říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Zahajovací koncert JazzFestu Brno 2019 obstará 13. března v Sono Centru Branford Marsalis Quartet. Branford Marsalis před více než třemi dekádami vtrhnul na jazzovou scénu jako saxofonista přinášející novou energii a nadchl pro jazzové umění zástupy nových fanoušků.

Bubeník Billy Cobham, který zahraje 20. března v Sono Centru, stál u zrodu jazzrocku a v letošním roce, kdy slaví 75. narozeniny, se vrací ke svému sólovému albu Crosswinds z roku 1974. Co by se na první pohled mohlo zdát jako pohodlný návrat do minulosti, se v podání této bubenické legendy stává poutavým hudebním dobrodružstvím.

Sál Sono Centra bude hostit i další z oznámených festivalových večerů, a to 5. dubna koncert kapely GoGo Penguin. K nezaměnitelnému zvuku tohoto tria přispívají proměnlivé lámané beaty a slabost pro hymnické melodie.

John McLaughlin, jehož brněnská premiéra čeká 14. dubna v Janáčkově divadle, se od klasické hudby přes blues, flamenco, indickou hudbu a jazz propracoval k jedinečnému hudebnímu výrazu a stal se jedním z nejvlivnějších průkopníků jazz-rockové fúze.

Závěrečný koncert JazzFestu Brno 2019 bude patřit sonornímu hlasu charismatické Američanky Dianne Reeves. Držitelka pěti cen Grammy připraví na čarodějnice, tedy 30. dubna, posluchačům v Janáčkově divadle kouzelný večer. „Posluchači i kritika Dianne Reeves milují, umí totiž v posluchačsky velmi přístupném balení nabídnout nefalšovanou uměleckou kvalitu,“ vysvětluje Spilka.

„Stejně jako v minulých letech nabízíme u vybraných koncertů VIP vstupenky pro ty nejnáročnější fanoušky. Majitelé těchto vstupenek mají zajištěna nejlepší místa v sále a mohou si večer prodloužit při společenském setkání, na něž často zavítají i samotní umělci,“ říká výkonný ředitel festivalu Vlastimil Trllo.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!