6 nejlepších filmů natočených podle videoher

6 nejlepších filmů natočených podle videoher  

Svět videoher se obrovskou rychlostí rozrůstá a spolu s nimi také přichází na scénu jejich filmové adaptace. Navíc se na stříbrných plátnech objevil nový Predátor, který je v herním světě velice oblíbený. My jsme se tedy rozhodli připravit seznam těch nejlepších z nich.

1. Tomb Raider

Lara Croft je herní postava známá už několik desítek let. Původní filmové adaptace s Angelinou Jolie je pro mnohé ikonickou záležitostí. Nová herní trilogie dobývá herní průmysl a přináší nám zcela novou Laru, která ještě víc překonává sama sebe. Film z letošního roku v hlavní roli s Aliciou Vikander ukazuje jednadvacetiletou Laru, která právě zdědila obrovské obchodní impérium. Její otec zmizel beze stopy před sedmi lety a ona pořád neví, jak naložit se svým životem. Poté, co si přečte záhadný vzkaz, rozhodne se opustit Londýn a vydává se po stopách legendární hrobky, po níž její otec dlouhá léta šel. Snímek se natáčel v Jižní Africe a ve Velké Británii. Obě představitelky Lary Croft v době natáčení vlastnily Oscara za Nejlepší herečku ve vedlejší roli.

2. Warcraft: První střet

Dvě království a dva zcela odlišné světy. To jsou říše Azeroth a Draneor. Zatímco Azeroth je mírumilovné království, v němž žijí lidé v čele s králem Llanem, v Draneoru život představuje permanentní boj mezi znepřátelenými rasami Orků. Jejich vůdce Gul´dan vytvoří s pomocí temné magie portál, kterým Orkové proniknou do jiného světa – Azerothu. Zdá se, že ničivý střet civilizací nelze zastavit, přesto se někteří snaží najít náhradní řešení. Po celou dobu natáčení na produkci přísně dohlíželo herní studio Blizzard Entertainment. Britská společnost BBC natočila o speciálních efektech použitých ve filmu dvacetiminutový dokument s názvem Warcraft 2016: The Future of CGI. Naši recenzi si přečtete zde.

3. Assassin`s  Creed

Tajná organizace asasínů se zavázala chránit svobodnou vůli lidstva. Pomocí zařízení Abstergo, vybaveného revoluční technologií Animus, která odhaluje v lidské DNA genetické vzpomínky, a tím umožňuje vrátit se a prožít vzpomínky předků, se asasíni snaží zabránit historickým katastrofám. Usvědčený vrah Callum Lynch je nedobrovolně vysvobozen z cely smrti právě proto, aby se stal součástí staletého boje mezi asasíny. Díky Animusu se propojí se svým prapředkem žijícím ve Španělsku v době inkvizice v 15. století a pokusí se zabránit hrozící katastrofě. Ve filmu se objevil nejdelší volný pád předváděný kaskadérem za posledních třicet pět let. Výroba a autorizovaná distribuce filmu podpořila víc jak 15 tisíc pracovních míst. Všechny kostýmy asasínů byly ručně šity a jejich výroba trvala více než dva měsíce. 

4. Princ z Persie: Písky časů

Mladý princ v hlavní roli s Jakem Gyllenhaalem je oklamán a musí spojit síly s dcerou nepřítele, aby ochránil starověkou dýku. Ta může osvobodit Sands of Time – dar od bohů, který vrací čas a svému vlastníkovi umožní vládnout světu. Snímek produkoval Jerry Bruckheimer a na scénáři se podíleli čtyři lidé, mezi nimiž byl i Jordan Mechner, což je tvůrce původní hry Prince of Persia. Světovou premiéru měl film v roce 2010. Všechny kaskadérské scény točil Jake Gyllenhaal sám bez dubléra. Pro snímek bylo vyrobeno přes 7 tisíc kostýmů a některé z nich musely být zničené ještě před tím, než je herci vůbec oblékli, aby vypadaly věrohodně. Město Almut, ve kterém se odehrává děj, skutečně existovalo, jen s tím rozdílem, že bylo založeno v roce 840 našeho letopočtu.

5. Resident Evil

Společnost Umbrella Corporation zabývající se genetickým výzkumem provádí ve svých podzemních laboratořích velice nebezpečné pokusy. Díky neopatrnosti vědců uniká z laboratoře smrtící virus a centrální počítač, Red Queen, uzavírá neprodyšně celou oblast a nechává všechny zaměstnance na pospas smrti. Elitní komando v čele s Alicí a Rain dostává za úkol izolovat virus, který ohrožuje celé lidstvo. To ale ještě nemůžou vědět, jaké nebezpečné překvapení na ně čeká. Úplně první filmová adaptace vyšla v roce 2002. Původní herní série byla vytvořena japonským týmem Capcom. Milla Janovic, která si zahrála Alici, při natáčení zranila tři lidi. Režisér snímku Paul W. S. Anderson prohlásil, že je až hardcore fanoušek. 

6. Silent Hill

Rose, která má smrtelně nemocnou dceru, se rozhodne chopit poslední šance a vydá se za léčitelkou. Po cestě ale zabloudí do starého a opuštěného městečka Silent Hill, kde nakonec svou dceru ztratí. Při hledání své holčičky proniká hlouběji a hlouběji do tajemného města, které je mrtvé jen na první pohled. Ve všech koutech totiž číhá opravdové nebezpečí. Série Silent Hill je v herním průmyslu jednou z nejoblíbenějších survival hororů vůbec. Tento herní koncept také učaroval scénáristovi Rogeru Avarymu, který se rozhodl sepsat scénář s podporou autora původní hry, Akiry Yamaoky. Ve státě Pensylvánie leží městečko Centralia, které potkalo stejný osud jako Silent Hill – uhlí tam hoří už přes 47 let. Hrdinou herní předlohy není žena, ale muž. Režisérovi Christophe Gansovi ovšem přišlo, že se postava chová po celou dobu ryze žensky, a tak pohlaví hlavního hrdiny vyměnil. Snímek měl premiéru v roce 2006.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!