Táhneme na KVIFF: 5 tipů na dokumenty, které u kolonády nemůžete minout

Táhneme na KVIFF: 5 tipů na dokumenty, které u kolonády nemůžete minout 

53. ročník světově proslulého filmového podniku se blíží a v rámci letního festivalového dobývaní nemůžeme Karlovy Vary vynechat. Než se náš dvoučlenný tým přesune k Thermalu, podívejte se, co přichystali na rok 2018 dokumentaristé.

Muž z Kremlu, prezidentovo rozhodnutí nebo reportáž z válečné fronty. Organizátoři MFF Karlovy Vary znovu vybrali do soutěže dokumentárních filmů pozoruhodná díla ze všech koutů světa. V sekci nechybí ani česká stopa. Zde je náš výběr pěti nejzajímavějších příběhů.

Mimořádná zpráva / Breaking News (75 min)

Hned na začátku nabízíme snímek režiséra Tomáše Bojara, který dokumentuje očekávané rozhodnutí nejvyššího českého státníka. Bude Miloš Zeman znovu kandidovat na Hrad? Jak se rozhodl a zda v úřadu zůstal už víme. Co jsme však neviděli jsou dva týmy novinářů, které tuto pseudoudálost pokrývají a v rámci svých etických pravidel z ní vytvářejí (ne)objektivní zprávy.

Svideteli Putina / Putin's Witnesses / Svědkové Putinovi (102 min)

Je to téměř 20 let, co do prezidentského křesla v ruském Kremlu usedl Vladimir Putin. Dokumentarista a vítěz z karlovarského festivalu Vitalij Manskij nabízí svědectví a osobní pohled na události, které následovaly po Putinově zvolení. Mezi autorem a novodobým carem z Moskvy stojí totiž pouze objektiv kamery. Fascinující analýzu kariéry nejmocnějšího muže Ruska uvede festival ve světové premiéře.

Dream Away / Daleko od snu (86 min)

Káhira, Hurghada, ale především Šarm aš-Šajch. Letovisko na jihu Sinajského poloostrova bylo ještě donedávna rájem pro boháče z celého světa. Arabské jaro ale vše změnilo a porevoluční doba sebrala kdysi rušnému místu auru dokonalé dovolené. Režisér Marouan Omara navštívil blyštivé město duchů, kde obyvatelé a zaměstnanci honosných resortů sní o tom, že se jejich novodobí faraoni vrátí.

V Mosulu / Inside Mosul (70 min)

Tváří tvář takzvanému Islámskému státu se na osm měsíců ocitla česká dokumentaristka Jana Andert. Na frontě je spolu s jednotkami irácké armády svědkyní boje, který mění okupovaný Mosul v ruiny. Autorka tvoří svou reportáž syrově bez nažehlených uniforem a vojenské rutiny. Natáčí nelítostnou bitvu proti jedné z nejhorších teroristických organizací v novodobých dějinách lidstva.

Laika tilti / Bridges of Time / Mosty času (80 min)

Pobalstká nová vlna žije. Dokumentární esej Kristīne Briedeové a Audriuse Stonyse hloubá nad pozapomenutou generací filmových básníků a nabízí pojednání o bytí dokumentární tvorby jako takové. Kromě dokumentární soutěže figuruje snímek v koprodukci Litvy, Lotyšska a Estonska také v retrospektivní sekci Odrazy času: Pobaltský poetický dokument.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hotel Thermal nabízí i další akce

Místo konání: Hotel Thermal

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!