Jihlavské nádraží o víkendu ožije uměním. Festival Nultá generace přivítá 12 autorů

Jihlavské nádraží o víkendu ožije uměním. Festival Nultá generace přivítá 12 autorů 

Nevyužitá nákladní část jihlavského městského vlakového nádraží ožije od 1. do 3. června již potřetí. Tři nádražní haly zaplní během festivalu Nultá generace šest desítek děl dvanácti výrazných umělců do 30 let. V rámci doprovodného programu se uskuteční filmové projekce, koncerty, diskuze i site-specific instalace.

Dvanáct letošních umělců k sobě stabilně pojí formativní abstrahovanost projevu, která v jejich tvorbě zastupuje nezaměnitelnou roli. Dominovat bude malba, tentokrát však poměrně velký prostor dostanou i site-specific instalace, objekty, digitální média a nově také fotografie. Mezi vystavujícími se objeví mimo jiné konceptuální umělec Dante Daniel Hartl, op-artový malíř Jan Poupě nebo fotografka Tereza Bonaventurová.

Letos jsme se zaměřili na autory s kultivovaným vizuálním projevem. Kurátorský výběr jsme svěřili kurátorovi pražské galerie Kvalitář Janu Dotřelovi. Tato galerie stojí na konceptu přirozeného propojení artové a designové sekce. Věříme, že letošní výstava je sestavená z nepřehlédnutelných děl s vysokou úrovní estetické kvality,“ uvedl ředitel festivalu Jakub Lerch.

Dante Daniel Hartl: Muflon taxidermy, 2016. Foto archiv festivalu Nultá generace

Doprovodný program nabídne blok přednášek a diskuzí, filmové projekce studentů FAMU, kreativní workshop s lektory centra pro současné umění DOX a hudební stage s dvanácti interprety. Mezi hosty patří třeba ředitelka nového kulturního prostoru 8smička Marcela Straková nebo ředitel galerie Kvalitář Marek Habr.

Hudebním headlinerem budou elektroničtí W.W.W. Neurobeat, kteří na Nulté generaci představí skladby z připravované desky. Dále vystoupí Tom Holič &  Don Juan Disco, elektronické uskupení Bratři, Fatty M společně s Oliver Torr, Eva Porating, François Svalis či objev alternativní elektronické scény Lowmoe. Návštěvníci se opět mohou těšit na veřejnou diskuzi na témata spojená s mladým uměním. Tentokrát budou mapovat hranice mezi uměním a designem.

Foto: Jozef Mrva: Knot Grid, 2017. Archiv festivalu Nultá generace

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Mezinárodní Festival Dokumentárních Filmů Jihlava

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!