Karlovarský festival uctí památku Miloše Formana, v nové znělce si zahrál mladší z bratrů Afflecků

Karlovarský festival uctí památku Miloše Formana, v nové znělce si zahrál mladší z bratrů Afflecků 

Letošní Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech zahájí Lásky jedné plavovlásky, kultovní snímek režiséra Miloše Formana. Právě jeho památku filmový svátek na kolonádě uctí.

„Miloš Forman byl nejen skvělým filmařem, ale také velkým přítelem karlovarského festivalu," vysvětlil ředitel MFFKV Jiří Bartoška. Na oscarového režiséra vzpomenou organizátoři největšího filmového svátku u nás na jeho slavnostním zahájení. 53. ročník karlovarské přehlídky ocení také herce Jaromíra Hanzlíka, který dostane Cenu prezidenta za umělecký přínos české kinematografii.

Formanův snímek Lásky jedné plavovlásky, který oficiálně festival zahájí, patří ke stěžejním titulům československé nové vlny. V roce 1966 například otevíral filmový festival v New Yorku a následně získal nominaci na Oscara a Zlatý Glóbus pro nejlepší zahraniční film.

Jaromír Hanzlík, který letos oslavil 70. narozeniny, patří desítky let k hereckým stálicím divadla, filmu i televize. Kariéru odstartoval v pražském Divadle na Vinohradech, diváci ho ale viděli i v řadě rolí na plátně či v televizi. Například v pokračování televizního seriálu Sanitka nebo filmové komedii Roberta Sedláčka Muži v říji. Naposledy se v kinech objevil v dramatu Gangster Ka.

Návštěvníci lázeňského festivalu nepřijdou ani o tradiční černobílou znělku, ve které se řadu let objevují hvězdy světového formátu. V té nejnovější účinkuje loňský držitel Ceny prezidenta MFF Karlovy Vary, oscarový vítěz za film Místo u moře Casey Affleck. Natočil ji s ním autor upoutávek Ivan Zachariáš. Na zatím poslední z jeho prací se podívejte na videu.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary začíná 29. června a potrvá do 7. července.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hotel Thermal nabízí i další akce

Místo konání: Hotel Thermal

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!