Květnové výstavy v západních Čechách: fotografie všedního dne i sovětští umělci mimo oficiální proud

Květnové výstavy v západních Čechách: fotografie všedního dne i sovětští umělci mimo oficiální proud 

Na výstavách v Plzeňském a Karlovarském kraji si tentokrát můžete prohlédnout takzvané fotografie všedního dne z 50. a 60. let, tvorbu neoficiálních ruských umělců v Sovětském svazu nebo současné designové výrobky z keramiky a porcelánu.

1. Keramický a porcelánový design

Současnou keramickou plastiku a porcelánový design z České republiky prezentuje výstava Art Ceramics 2018, kterou Muzeum Chodska v Domažlicích zahájilo letní sezónu. Prohlédnout si ji můžete v galerii Ochoz na chodském hradě. Více informací zde.

2. Šedesátá léta ve výtvarné umění

Umělecká díla z 60. let minulého století ukazuje výstava na Zámku Klenová v Klatovech. Jejím zastřešujícím názvem Odměk se míní obleva, doba tání s hrozbou ranního přituhnutí – vystihuje to éru ohraničenou dvěma velkými mezníky, koncem války a rokem 1968. Pro období od roku 1956 do roku 1967 užíval tento výraz literární vědec a filozof Václav Černý. Více informací zde.

3. Všednost v československé fotografii

Takzvané fotografie všedního dne vznikaly v Československu jako svébytný proud od 50. do 60. let. Významné jsou nejen svou řemeslnou kvalitou a rafinovaností, ale s odstupem času i podrobnými informacemi o této zajímavé době, na kterou se dnes pohlíží už s nostalgií. Výstavu snímků Jiřího Jeníčka, Marie Šechtlové nebo Pavla Diase si můžete prohlédnout v Galerii výtvarného umění v Chebu (GAVU). Více informací zde.

4. Neoficiální sovětské umění

Tvorbu neoficiálních ruských umělců žijících v Sovětském svazu i v exilu ukazuje výstava v hlavní budově Galerie umění Karlovy Vary. Tato sbírka soukromého sběratele představuje díla kontrastující s oficiálním sovětským uměleckým stylem – socialistickým realismem – a zahrnuje volnou realistickou tvorbu, instalace i konceptuální umění od 60. let do současnosti. Více informací zde.

5. Formule patosu v 20. a 21. století

Proměnu expresivních struktur lidského těla v umění za poslední století představuje aktuální výstava v Masných krámech v Plzni. V expozici, která bude k vidění do 27. května, najdete obrazy Bohumila Kubišty, Felixe Jeneweina nebo Antonína Procházky, sochy Františka Bílka či Jana Štursy i fotografie Dity Pepe nebo Filipa Singera. Více informací zde.

Foto: archiv GAVU

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!