12:Piet přivezli do Brna kousek Slovácka

12:Piet přivezli do Brna kousek Slovácka 

Nivnické trio 12:Piet ve složení Aleš Výmola, Robert Slezák a Richard Kerek s půjčeným basistou Jakubem Nožičkou přivezli do brněnského Metro music clubu kousek svého slováckého „folklóru“. Během večera postupně prostřídali písně ze všech svých alb a roztančili celý klub. Večer zahájil se svou tvorbou písničkář Dan Vertígo.

"Třicet devět, konečně umí Starobrno někde pořádně ocenit," poznamenal Dan Vertígo mezi skladbami

Dan Vertígo je nadějný brněnský písničkář, který hraje podle svých slov „rockandfolk“ s kytarou či akordeonem. Během svého se snažil publikum zaujmout nejen svou tvorbou, ale i krátkými vtipnými scénkami. „Chtěl jsem, aby se mnou někdo hrál, ale pak jsem zjistil, že bych se s ním musel dělit o honorář,“ odůvodnil Vertígo osamocené hraní s úsměvem. Mimo jiné předvedl publiku písničky z vlastní tvorby, jako Pokecal jsem s bezďákem, Pojď, vylezeme na střechu či Šťastní a veselí.

Ovšem když po předposlední písni sundal kytaru a chystal se zahrát poslední píseň na akordeon, vběhli na podium nivničtí chlapi v ženských krojích a Danovu příležitost pro rozloučení ukradli pro sebe. Své vystoupení započali písní Borovička. „Tak, a to byla poslední pomalá písnička," poznamenal s úsměvem bubeník Robert Slezák. Parket se rychle zaplnil a celý dav se rozpohyboval do rytmu. Dostalo se i na skladby ze starší tvorby, mimo jiné Bánovský hrádek nebo Mí Hoštáčané mi rozumějí.

Během dvouhodinového koncertu kapela věnovala několik písní fanouškům, kteří do moravské metropole zavítali až z valašského Slavičína. Než nadobro opustili podium, zahráli i skladbu pro všechny zamilované Pa, miláčku, kterou si s nimi přední řady zazpívaly. „Hrálo se nám skvěle. Všechno sedlo stoprocentně, zvuk byl výborný, dokonce jsem ani nezapomněl žádné texty,“ uvedl po koncertě Aleš Výmola, zpěvák a kytarista slováckého uskupení. „Moc jsem si to užil, odezva od publika byla parádní,“ dodal s úsměvem.

„Zvedni bůčky z gauča a dojdi si zatrsat!“

Další koncert čeká nivnické ogary 11. května v Uherském Hradišti v rámci Slováckého odpalu, 19. května pak svou tvorbou obohatí uherskobrodský majáles. Letos se poprvé objeví také na stále více populárním festivalu Banát v Rumunsku, který se koná od 14. do 19. srpna. Tvorbu tohoto slováckého seskupení si do té doby můžete poslechnout na Spotify, ale 12:Piet se jednoznačně musí zažít naživo.

Foto: Magda Suchánková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Metro music club nabízí i další akce

Místo konání: Metro music club

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!