Jak vypadá zákulisí Národního muzea? O víkendu můžete nahlédnout do běžně nepřístupných prostor

Jak vypadá zákulisí Národního muzea? O víkendu můžete nahlédnout do běžně nepřístupných prostor 

Národní muzeum v Praze (NM) letos oslaví 200 let od svého vzniku. Při této příležitosti otevře zdarma o víkendu od 14. do 15. dubna zákulisí devíti vybraných objektů, a to nejen v Praze. Zároveň chystá bohatý doprovodný program.

1. Práce restaurátorů i pravěká móda

V severočeském Terezíně spravuje muzeum dva depozitáře, kde si o víkendu budete moci prohlédnout dílny restaurátorů a také digitalizační pracoviště. Na dvoře depozitáře chystají doprovodný program archeologové – uvidíte repliky z jejich sbírek nebo si v pravěké převlékárně vyzkoušíte oděvy dávných předků. 

2. Prohlídka karpatského kostelíka i vyhlídka na Prahu

Národopisné muzeum na Smíchově připravuje kromě komentovaných prohlídek zdejších aktuálních výstav také otevření unikátního karpatského dřevěného kostela sv. archanděla Michaela, který se nachází v zahradě Kinských pod Petřínem. Pohled na jarní Prahu vám poskytne vyhlídka z balkonu muzea, která je taktéž běžně nepřístupná. Více informací zde.

3. Prezidentský salonek či tisk litografie

V Národním památníku na Vítkově si kromě expozic prohlédnete mimořádně zpřístupněný kůr varhan nebo Prezidentský salonek. Setkat se zde můžete s kurátory, kteří budou odpovídat na dotazy návštěvníků. Nejmenší návštěvníky čeká lektorovaný program s názvem Český lev se probouzí, na kterém se dozví něco o historii českého státu. Zájemci si budou moci na workshopu vyzkoušet tisk litografie i linorytu. Více informací zde.

4. Návštěva bývalého Federálního shromáždění i Rádia Svobodná Evropa

Kromě prohlédnutí výstav Archa Noemova a Světlo a život se návštěvníci Nové budovy NM mohou těšit na komentované prohlídky samotné budovy, kde dříve sídlilo Federální shromáždění i Rádio Svobodná Evropa. S pracovníky zdejší knihovny chystá rozhovor známý moderátor ČT Jakub Železný. Děti čeká výtvarná dílna i workshop. Více informací zde.

5. Exponáty z říše zvířat i rostlin

V běžně nepřístupném zázemí Přírodovědeckého muzea v Horních Počernicích si návštěvníci mohou prohlédnout zdejší depozitáře i laboratoř. Odborní pracovníci vám prozradí, jak vyhledávají a sbírají exponáty v terénu a také to, jak vypadá jejich pracovní den. Jaké chráněné a ohrožené druhy žijí právě v této čtvrti, se dozvíte v rámci City Nature Challenge

6. Výroba indiánské čelenky i bojová hra

Náprstkovo muzeum chystá kromě komentovaných prohlídek výstav také výtvarnou dílnu, kde si děti budou moci vyrobit indiánskou ozdobu do vlasů, nebo dobrodružnou bojovku, která je provede historií samotného muzea. Do jeho zákoutí – např. do historického interiéru, badatelny či ředitelny vás zavedou průvodci. Nepříliš známý koníček Karla Čapka představí na přednášce Zuzana Jurková. Více informací zde.

7. Prohlídka restaurátorských dílen i četnického salonku

Do zákulisí budovy bývalého kostela sv. Máří Magdaleny na Malé Straně, dnes Českého muzea hudby, vás zavedou komentované prohlídky. Navštívíte četnický salonek, restaurátorské dílny či depozitáře. Děti čeká hudební dílna a dospělí návštěvníci se u lektora dozví, jak se tančilo před 200 lety, v době založení NM. Více informací zde.

8. Výhled na Prahu i kanceláře muzejních pracovníků

Do expozic Muzea Bedřicha Smetany na Novotného lávce můžete zdarma nahlédnout na komentované prohlídce, během které si užijete zajímavý pohled na Vltavu a Pražský hrad. Na jiné se zase podíváte do kanceláří muzejních pracovníků. Pro děti se chystají dílny. Více informací zde.

9. Tvůrčí dílny pro děti a prohlídka fresek

Expozici věnovanou Antonínu Dvořákovi si o víkendu prohlédnete v letohrádku Amerika na Karlově, zároveň bude přístupná i zahrada. S historií zdejších fresek vás seznámí restaurátor, děti se mohou těšit na tvůrčí dílny nejen s hudební tematikou. Více informací zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!