Olomoucký majáles na jeden den obnoví Československo

Olomoucký majáles na jeden den obnoví Československo 

To dobré ze společné historie obou národů si letos připomene osmý ročník Olomouckého majálesu Univerzity Palackého. V duchu motta „ČeskosLOVEnsko aneb 100 let spolu“ se proto do červenomodrobílé 8. května vybarví olomoucké Horní náměstí a Bezručovy sady.

Vlajkovou lodí majálesu je i letos multižánrový hudební program, který se uskuteční v Jazz Tibet Clubu a v Bezručových sadech. Návštěvníci se mohou těšit na výběr těch nejlepších českých i slovenských interpretů. Z českých zástupců vystoupí například Tata Bojs, „český Ed Sheeran“ Jakub Ondra z Iné Kafe, Circus Brothers, nu-jazzová Lesní zvěř, swingový Orchestr Ježkovy stopy i nadějná dreampopová formace Fred Madison. Slovenko pak budou reprezentovat Jimmy Pé, elektropopoví Puding pani Elvisovej a v netradičním unplugged provedení se představí zpěvák a textař Vratko Rohoň. „Svézt se na vlně oslav stoletého výročí republiky se sice může zdát prvoplánové, ale vzhledem k tomu, že Olomouc je takřka geografický střed Československa a univerzitu navštěvují téměř tři tisíce slovenských studentů, nešlo odolat,“ říká koordinátor akce Ondřej Martínek.

V duchu tématu se ponese i celý vizuál majálesu navržený Zoranem Kerkezem, ale i chystaný doprovodný program. Ten jako již tradičně nabídne divadelní představení, filmy, výstavy, besedy, workshopy, interaktivní prezentace desítek neziskových organizací nebo bohatý sportovní program. „Ačkoliv jsme společnou historii přestali psát před třiceti lety a současní vysokoškoláci znají Československo jen z vyprávění, myslíme si, že jsou pouta, která nikdo nezpřetrhá,“ dodává Martínek. I proto se v programu majálesu objeví i sborový zpěv „plné verze“ československé hymny na Horním náměstí. Novinkou budou letos programové bloky v Pevnosti poznání, které nabídnou diskuze i filmové projekce.

Olomoucký majáles UP vznikl před osmi lety a jeho organizátorem je Univerzita Palackého v Olomouci. Jedná se o neziskovou akci, za jejíž organizací stojí každoročně desítky studentů z osmi fakult. Festival se hlási k podpoře akademických hodnot a občanské společnosti. Celý program majálesu, který se letos uskuteční 8. května, je i letos zdarma a je určen všem věkovým kategoriím.

Foto: majalesolomouc.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!