Obraz Doriana Graye zrcadlí znetvoření své i celé společnosti

Obraz Doriana Graye zrcadlí znetvoření své i celé společnosti70%

Jaké by to bylo, být věčně mladý a krásný? Je možné užívat si pokušení dnešního světa plnými doušky, aniž by se jejich zkázonosný vliv vepsal do tváře? Dorian Gray žije již sto dvacet let na stránkách slavného románu Oscara Wildea, nyní z nich vystupuje i na jeviště Švandova divadla.

Dorian Gray (Ondřej Kraus) je jako nepopsané plátno, tak jeho neposkvrněnou krásu zpodobní jeho přítel Basil (Tomáš Petřík). Už v tu chvíli malíř tuší, že Dorianův portrét není jen jeho vrcholným uměleckým dílem, ale že v sobě skrývá ještě něco navíc. Dar mládí se ovšem stává prokletím, když se tehdy ještě nevinný Dorian dostane do rukou manipulátora a experimentátora s lidskou psychikou Henryho Wottona (Luboš Veselý). Hýřivý Henry svého nového svěřence modeluje a formuje podle svých představ, Dorian se ovšem učí rychle a dalece překonává svého učitele.

Zaostřeno na společnost zážitků 

Příběh Doriana Graye ale není jen o osobnostní transformaci chlapce, který upsal svou duši za věčné mládí. Nastavuje také zrcadlo dekadentní společnosti konce 19. století - poukazuje na její povrchnost, konzum a posedlost krásou a sexem. A právě na této vlně se nese i divadelní zpracování Wildeova nesmrtelného a skandálního románu, který byl jednou z příčin autorova dvouletého trestu vězení.

Vypovídá ovšem o dnešní společnosti divadelní zpracování románu z konce 19. století? Režisérka a scénáristka Martina Kinská se rozhodla z předlohy vyzdvihnout hlavně jevy společenské, které se dnes snad ještě výrazněji proplétají s dekadentností tehdejší vyšší společnosti.

Touha naplňovat život novými zážitky je vedena hledáním stále extrémnějších vjemů, "z lovců zážitků se sami stáváme štvanci", z vášně se stává šílenství. Ale i svědomí, které tiše a v úkrytu hyzdí duší nasáklý portrét, si nakonec prodere cestu ven.

Chci svět podle sebe a nikdo mi v tom nezabrání

Pro Ondřeje Krause bylo ztvárnění Doriana zajisté výzvou už jen pro mnohotvárnost a výraznou osobnostní proměnu hlavní postavy v průběhu celé hry. Od možná až přílišné dětinskosti, přes nešťastnou zamilovanost, vraždu i homoerotické a drogové experimenty… Kraus plynule a přesvědčivě přechází z role kouzelného prince k nepoučitelnému hříšníkovi. Jeho "spolupachatel" Henry alias Luboš Veselý je ovšem se svou rolí ďábelského svůdce sžitý řekněme o něco více - jeho touha vepsat se do čistého plátna Dorianovy zpodobněné duše je takřka hmatatelná. 

Inscenace je od počátku do konce protkána symboly - prázdným plátnem počínaje, přes pohybové variace a kostýmové úpravy, až po závěrečné vyvrcholení. Představení se odehrává ve třech skleněných vitrínách a v prostoru vzniklém posunem prostřední z nich, která protíná jeviště po celé délce. I toto prostředí zimní zahrady, do které je celý děj situován, je pozoruhodnou analogií k šlechtění rostlin. Zajímavý je i náznak plynutí času - postavy začínají blednout a nemilosrdně se vytrácet, zatímco stále třpytivý Dorian je pořád plný sil. Na hře je tedy nejzajímavější všímat si především jemných detailů, které jsou důkazem dokonalé promyšlenosti každé kulisy. Přesto se divák při sledování představení jako celku nevyhne nepřekonatelnému pocitu disharmonie.

Nejstrašnější věc je nuda

Výtvarné, pohybové i hudební pojetí je každé za sebe skutečně podmanivé, bohužel největší problém tkví v tom, že se formu nepodařilo plně skloubit s obsahem. Tato roztříštěnost je skutečně na škodu, celkový dojem by mohl být s málem úsilí daleko významnější. A tak vrcholem večera překvapivě zůstává konec první poloviny, kde se podařilo všechny aspekty krásně propojit a udržet tak dechberoucí gradaci. Tento okamžik trochu vytáhl i poněkud unavenější začátek, po přestávce už ale hra znovu nedokázala navázat na předchozí nalezenou dokonalou, takřka zritualizovanou, souhru.

Představení je tedy zajímavým obrazem deformace egocentrické společnosti, v určitých momentech s divákem dokáže rezonovat na nejvyšší frekvenci, kterou ale nepřesvědčivě ukončuje.

Foto: Michal Hančovský

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Švandovo divadlo nabízí i další akce

Místo konání: Švandovo divadlo

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!