Zemský pes převzal vládu nad novým rokem, oslavy pokračují až do soboty

Zemský pes převzal vládu nad novým rokem, oslavy pokračují až do soboty90%

Ve čtvrtek 15. února v 17.00 hodin našeho času převzal podle čínského kalendáře vládu nad novým rokem zemský pes. Možnost zúčastnit se oslav čínského nového roku v Obecním domě však trvá až do soboty 17. února.

Atmosféra čínského nového roku má být radostná a pozitivní”, říká Petr Mrhálek, výkonný viceprezident Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce, která je pořadatelem akce. A právě takové oslavy v pražském Obecním domě jsou. S nemizejícími úsměvy a radostí zde čínští umělci a řemeslníci přibližují návštěvníkům svoji kulturu a zvyky, které jsou s oslavou nového roku spojeny. 

V rámci doprovodného programu si můžete vyzkoušet výuku čínštiny či zhotovení tradičních čínských vystřihovánek. Ušijete si zde i vonný polštářek, vyzkoušíte ruční malbu na hřebeny či tradiční čínskou výšivku. Do Prahy již podruhé přijel i Gu Chuanjing, výrobce tradičních čínských lampionů, který návštěvníkům oslav výrobu lampionů ukazuje. „Lidé vždy jejich prostřednictvím vyjadřovali přání dobrého života. V 80. letech 20. století tvůrci lampionů nahradili kostru z bambusových proutků výztuží z ocelových drátků, papírové tělo nahradilo hedvábí a svíčka, která jej osvětlovala, byla nahrazena žárovkou. Všichni jsou vítáni, aby si přišli vyzkoušet svýma rukama lampion vyrobit," říká Gu Chuanjing. Na oslavách jsou k vidění i čínské loutky, ukázky kaligrafie a bojových umění. Pokud budete chtít, můžete se vyfotografovat v tematických kostýmech či si na obličej nechat namalovat jedno z dvanácti zvířat čínského zvěrokruhu.

Ještě v pátek a v sobotu, vždy krátce po poledni, mají návštěvníci možnost zúčastnit se ukázky tradičního čajového obřadu, ochutnávka čínských čajů je však možná kdykoliv. Nechybí zde ani možnost ochutnat typické čínské pokrmy. Veškerý doprovodný program probíhá v salóncích v prvním patře Obecního domu a vstup na něj je zdarma.  

V téměř dvě hodiny trvajícím hlavním programu se ve Smetanově síni Obecního domu představují hudebníci, zpěváci, tanečníci, akrobaté a artisté z čínské provincie Jiangsu. V programu nazvaném "Kouzlo Jiangsu" se na pódiu střídají artisté žonglující s talíři, hadí žena, klasická čínská opera i Slovanské tance Antonína Dvořáka v podání čínských hudebníků. Nechybí hra na flétnu s Písní o fénixovi, tanec Sbírání kapradí, čínské loutky či akrobacie s obručemi. Výkony umělců podtrhuje i tematická velkoplošná projekce a krásná hudba. Cena hlavního programu je 149 korun.

Podle tradičního čínského horoskopu každý rok symbolizuje jedno ze zvířat zvěrokruhu. Počátek čínského roku je pohyblivý a spadá na druhé novoluní po zimním slunovratu. Rok zemského psa začal podle čínského kalendáře 15. února 2018 v 17.00 hodin našeho času, neboť právě v tu chvíli odbila v Číně půlnoc a začal se psát 16. únor. „Rok 2018 představuje zemský pes, který je považován za spravedlivého, společenského a loajálního tvora. Rok ve znamení psa by neměl přinášet konflikty, a spíše by se měl nést ve znamení spolupráce. Měl by být úspěšný, i když vyčerpávající. Tento rok je znamení psa spojeno se zemí, jedním z pěti prvků, který jeho vlastnosti ještě posílí," říká sinoložka Mgr. Bc. Helena Heroldová, Ph.D. 5. února 2019 pak od zemského psa převezme vládu nad dalším rokem vepř.

Oslavy v Obecním domě pokračují až do soboty 17. února 2018, otevřeno je v pátek a v sobotu od 10.00 do 22.00 hodin, hlavní program začíná oba dny od 15.00 a 19.00 hodin.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Obecní dům nabízí i další akce

Místo konání: Obecní dům

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!