10 romantických filmů posledních pěti let

10 romantických filmů posledních pěti let 

14. února, svátek svatého Valentýna, je ve většině světa dnem oslavy lásky. Romantická láska mezi dvěma lidmi je něco silného, kouzelného, často zrádného a tajemného, něco, co často dává člověku v životě ty nejtěžší rány, a přesto po tom všichni touží. Právě proto mnozí umělci upínají své oči na lásku, píší o ní písně, skládají básně, zobrazují ji na obrazech, v knihách či v divadelních hrách, stejně jako třeba ve filmech.

Období kolem svatého Valentýna je nejen dobou, kdy si lidé vyznávají lásku a oslavují ji třeba romantickou večeří či i jinak, ale často je to i období, kdy si lásku právě pomocí třeba filmů připomínáme. Bez ohledu na to, jak a s kým budete letos Valentýna trávit, máme tu pro vás výběr deseti romantických filmů, které dorazily do kin od roku 2013, tedy v průběhu posledních pěti let. Ať už se chcete před valentýnským rande naladit na romantickou vlnu, či hledáte něco, u čeho si popláčete a beztrestně sníte rodinné balení zmrzliny, určitě zde najdete nějakou inspiraci.

S láskou, Rosie (2015)

Film, natočený dle knižní předlohy Cecelie Ahern, vypráví příběh dvou přátel, Rosie (Lily Collins) a Alexe (Sam Claflin), jejichž osudy jsou propojeny od dětství. Zatímco do střední školy jsou v neustálém kontaktu, při přechodu na univerzitu se jejich cesty rozdělí. Najednou je dělí mnoho hodin cesty, rozdílné zájmy, vztahy, manželství, děti… Najdou k sobě cestu zpátky?

Lásky čas (2013)

Film Lásky čas (About time) nám poskytl úplně nový pohled na cestování časem. Doposud jsme ho měli spojené čistě s žánrem sci-fi a asi nikoho nenapadlo, že by se dalo použít i v romantickém filmu. Schopnost vracet se v čase zde má mladík Tim (Domhnall Gleeson), který se tomu naučil od svého otce (Bill Nighy). Tuto schopnost používá nejen k tomu, aby si získal přízeň dívky Mary (Rachel McAdams), ale i pro napravení vztahů v rodině a pro to, aby si všeho dobrého užil naplno, někdy i několikrát za sebou.

Daleko od hlučícího davu (2015)

Příběh tohoto snímku se odehrává v 19. století v Anglii, kde se krásná, pracovitá a tvrdohlavá slečna Batsheba Everdeen (Carey Mulligan) dostává k dědictví usedlosti po strýci. Různí muži o ni jeví rostoucí zájem a ona, která se částečně nechce a nedokáže nikomu podřizovat, ale na druhou stranu po svém boku muže potřebuje, tak musí dělat mnohá závažná a komplikovaná rozhodnutí. Film je natočen podle klasického románu Thomase Hardyho.

La La Land (2016)

Naprostý trhák, který ovládl loňské Oscary, Zlaté Glóby i ceny BAFTA a další, vypráví příběh z prostředí, které je filmovým tvůrcům asi nejbližší - z Hollywoodu. Setkáváme se zde se začínající herečkou Miou (Emma Stone) a klavíristou Sebastianem (Ryan Gosling), kteří jsou každý na cestě za svým snem. Tyto jejich cesty se náhodou překříží, a my jsme tak svědky kouzelné muzikálové romance, která učarovala tolika filmovým fanouškům i odborným kritikům.

Carol (2015)

Milostný příběh vypráví o lásce mezi elegantní dámou z vyšších vrstev jménem Carol (Cate Blanchett) a mladou prodavačkou obchodního domu Therese (Rooney Mara). Tento jemný, téměř snový film nestaví zdaleka tolik na ději a dialozích, jako na kouzle dvou hlavních hereček, na barvách a zvuku, na kameře. Je to film o dost jiný než zbytek našeho výběru, i on si však své diváky najde.

Bezpečný přístav (2013)

Další z mnoha filmů natočených dle knižní předlohy Nicholase Sparkse vypráví o Katie (Julianne Hough), která se přistěhuje do nového města, nikoho tam nezná a s nikým se moc nepřátelí. Má k tomu své důvody, které pramení z její nebezpečné minulosti, nemůže však utíkat navždy. A možná, že když se otevře a naváže vztah, konečně najde svůj bezpečný přístav.

Brooklyn (2015)

Stejně jako v již zmíněném Daleko od hlučícího davu i zde máme jedno ženské srdce, které se musí rozhodnout mezi několika možnostmi. V tomto případě mladá dívka Eilis (Saoirse Ronan) využije příležitosti odstěhovat se do Ameriky. Dlouho si zvyká a stýská se jí po rodném Irsku, časem se však Brooklyn stane jejím novým domovem. Když se pak do Irska musí vrátit, najednou neví, kam doopravdy patří - ke kterému muži či do které země.

Než jsem tě poznala (2016)

Louise (Emilia Clarke) a Will (Sam Claflin) se poznávají poněkud netradičně. Zatímco ona je výstřední, zajímavá dívka plná života, která přišla o zaměstnání a hledá víceméně jakoukoli práci, za kterou dostane zaplaceno, on je po dopravní nehodě upoutaný na vozík a rozhodně se plný života necítí. Úspěšný mladík žil život snů a teď, když nic nemůže a zdá se mu, že jeho existence nemá smysl, mu je Lou přidělena jako pečovatelka. Jejich setkání je zlomové pro oba, jak už to u romantických filmů bývá.

Pěkně blbě (2017)

Tento film, který je mnohými považován za nejlepší romantickou komedii roku 2017, je inspirován skutečnými událostmi v životě Kumaila Nanjianiho, který zde v hlavní roli ztvárnil sám sebe. Jako stand-up komik a řidič Uberu potká Emily (Zoe Kazan). Jejich vztah je postupně čím dál vážnější a překonává mnohé překážky, z nichž asi největší je Kumailova kultura a požadavek jeho rodičů, aby se oženil za pákistánskou dívku jejich výběru.

Hvězdy nám nepřály (2014)

První láska, objevování dosud nepoznaného, mládí a bezstarostnost, to jsou často omílaná témata, v romantických filmech zejména. Hlavní hrdinové filmu Hvězdy nám nepřály dávají atributům mladé lásky ještě jednu nadstavbu - setkávají se totiž v terapeutické skupině pro teenagery postižené rakovinou. Hazel (Shailene Woodley) a Gus (Ansel Elgort) ve filmu podle knižní předlohy Johna Greena tedy zažívají nejen dobrodružství, které přináší první láska, ale i řeší i problémy, obavy a otázky spojené s vážnou nemocí a nejistotou budoucnosti.

Každý film o lásce je jiný. Láska je totiž čarodějka, co má mnoho podob a tváří, mnoho příčin a důsledků. Pokud jste některý z těchto filmů nestihli v kinech a chcete se dostat do té pravé valentýnské nálady, rozhodně jim dejte šanci.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!