Adventem s hudbou v Třebíči 2010 - druhý koncert

Adventem s hudbou v Třebíči 2010 - druhý koncert 

Barevný koncert pro Barevný svět

Barva adventu je fialová, protože je to barva duchovní, a advent by mělo být období tichého rozjímání a těšení. Bohužel se na nás spíše valí lavina povinností, které přináší spěch a stres. Kdo se dokáže i v tom předvánočním běhu zastavit, může si čas zpříjemnit návštěvou koncertu. Druhá adventní neděle byla zároveň dnem mikulášským, protože připadla na 5. prosince. Odpoledne se v Třebíči na náměstí slavnostně rozsvítil vánoční strom a od 18. hodin se v aule Katolického gymnázia konal druhý adventní koncert ze série letošního Projektu „Adventem s hudbou“. Připravil ho místní Smíšený pěvecký sbor Coruscante a pozval si tentokrát hosty z Prahy v podobě Komorního sboru OKTET PRAHA.

Zaplněná aula gymnázia byla svědkem toho, že mladí lidé neztrácí zájem o hudbu a že program nazvaný „Nevázaně odvázaný barevný sborový koncert“ může opravdu vtipně zpříjemnit předvánoční čas. Výtěžek ze vstupného připadne Dennímu centru Barevný svět, který působí v Třebíči letos již pět let. Jeho ředitelka Alena Hostašová představila zařízení a společně s klientkou stacionáře rozdávala členům obou sborů milé dárečky, které ve svých dílnách klienti vyrobili. Účinkující tak byli odměněni nejen mikulášskou nadílkou, ale především potleskem diváků všech věkových kategorií. Všichni se zhostili svého úkolu na výbornou, o čemž svědčí i další dlouhotrvající potlesk v aule. Publikum si vytleskalo i přídavek a Oktet Praha sklidil opravdu velký aplaus. V závěru koncertu zazněly i melodie Kristus Pán se narodil, Copak medle to znamená nebo Pašli pastire. Celý večer se nesl v duchu krásného zpěvu a navodil opravdu příjemnou adventní náladu. Je potěšující, že si lidé i v dnešní uspěchané době najdou čas zastavit se a potěšit se skvělou hudbou mladých sboristů. Skvělá zpráva je, že myslí i na druhé a přispějí na dobrou věc. Dle slov ředitelky stacionáře byla vybrána částka 3350 Kč a a pomůže tak k zakoupení nového svozového auta, které chce denní stacionář v příštím roce kupovat pro svých 25 klientů. Denní centrum Barevný svět v roce 2011 vstoupí do šestého roku svého působení. Podporuje a pomáhá lidem s mentálním či kombinovaných postižením a snaží se jejich rodinám ulehčit život. Je nestátní neziskovou organizací a poskytuje denní péči klientům ve věku od 16-ti do 64 let z Třebíče a okolí. Za pomoci obětavých pracovníků tráví klienti centra společný čas co nejefektivněji. Připravovaný projekt se záměrem otevřít tréninkovou kavárnu v jaroměřickém zámku je dalším počinem, který zaslouží uznání a přání všeho dobrého do dalších let činnosti této organizace. Akce vznikla za podpory Grantového systému Zdravého města Třebíče v projektu Oživená tradice adventních koncertů v Třebíči a Nadací život umělce. Další koncert se koná 12.12. v Zadní synagoze a poslední koncert je připraven v kostele na Jejkově.

Studenti Katolického gymnázia vyrobili adventní věnce ve výtvarné výchově. Jejich krásná díla zdobí každou učebnu a připomínají jim adventní čas každý den při výuce.

www.kgtrebic.cz, www.barevnysvet.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!