S láskou Vincent je živým uměleckým dílem o nepoznaném Van Goghovi

S láskou Vincent je živým uměleckým dílem o nepoznaném Van Goghovi90%

Nejen záhadné okolnosti smrti a uříznuté ucho darované prostitutce. Van Goghovo nitro dodnes zůstává tajemstvím, snímek S láskou Vincent ho však důvtipně poodhaluje.

Když se řekne Vincent Van Gogh, většina lidí si vybaví „toho malíře, který si uřízl ucho“. Taková asociace je ale příliš krátkozraká, jak dokazuje snímek S láskou Vincent. Nazývat ho animovaným filmem by se dalo brát za pejorativní označení – je to doslova živoucí umělecké dílo, zahrnující všechny důležité momenty umělcova života, jenž za deset let působení vytvořil neuvěřitelných osm set obrazů. Dohromady dávají solidní představu o jeho hlubokém myšlení a běsech.

Příběh vychází z dochovaných Van Goghových dopisů, které před svou náhlou smrtí v 1890 adresoval svému bratrovi. Rok po jeho smrti najde jeden z jeho nedoručených dopisů pošťák a Van Goghův přítel Roulin (Chris O'Dowd) a požádá svého syna Armanda (Douglas Booth), aby ho jeho bratrovi osobně předal. Mladík se na radu Van Goghova známého Tanguye (John Sessions) vydá do městečka Auvers, kde malíř nějakou dobu žil a posléze i spáchal sebevraždu. Od zdejších obyvatel se postupně dozvídá rozdílné informace o umělcově životě a jeho předčasném úmrtí.

Scénář založený převážně na skutečných událostech, které jsou zarámovány do věrohodné linky s Armandem coby vypravěčem zůstávajícím v pozadí, je jednou z mnoha kvalit tohoto pozoruhodného počinu. Nelze si ani představit, jak obrovskou práci a píli vynaložili jeho tvůrci, aby vytvořili 88minutový film celý jen z olejomaleb, které navíc precizně vystihují autorův nezaměnitelný rukopis.

Během prvního zhlédnutí snímku je skoro nemožné zachytit jak skvěle gradující děj, tak desetitisíce maleb na plátně – opomenuta není sebemenší změna výrazu v tvářích postav, důkladné stínování ani melancholicky vylíčené počasí. Polsko-britská dvojice Dorota Kobiela – Hugh Welchman, jež spolupracovala na režii i scénáři, by navíc těžko hledala jiného malíře, který by se na takovéto zpracování lépe hodil. Van Goghova impozantní, nadčasová a široce přístupná díla byla zkrátka touché.

Foto: Facebook Loving Vincent

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: S láskou Vincent

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Facebook Loving VincentFoto: Facebook Loving Vincent
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!