Ostravská galerie zpřístupní výstavu Kupky, Zrzavého, Mondriana i Grunda

Ostravská galerie zpřístupní výstavu Kupky, Zrzavého, Mondriana i Grunda 

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) zahajuje 26. ledna hned čtyři výstavy najednou. V Domě umění veřejnosti představí barokní malbu a grafiku, prvorepublikové, abstraktní i současné výtvarné umění.

Díla třiceti průkopníků abstraktního umění ukáže výstava Abstraction-Création / art non figuratif 1932–1936, jejíž název odkazuje na stejnojmenné umělecké hnutí, jehož cílem bylo prosadit abstraktní nefigurativní umění. Každoročně vydávalo revue, v nichž své výtvarné počiny i myšlení představovali Kupka, Mondrian, Calder, Kandinsky i van Doesburg. Výstava bude otevřena do 25. března.

Expozice Norbert Grund fecit / Jan Balzer sculpsit připomíná třistaleté výročí narození Norberta Grunda. „Grund se stal úspěšným autorem už za svého života, což vedlo k velkému zájmu o jeho tvorbu a docházelo i k jejímu reprodukování prostřednictvím ryteckých dílen. Nejznámější byla dílna Jana Jiřího Balzera, která vytvořila přibližně dvě stě listů podle Grundových maleb,“ uvedl ředitel galerie Jiří Jůza. Zhlédnout je můžete do 25. března.

Výstava s názvem Hledání hranic malby v post-mediálním prostředí si klade za cíl nově definovat malbu a nalézt její pevné místo mezi prudce se rozvíjejícími novými médii,“ vysvětlil kurátor výstavy Daniel Balabán. „Vystavena jsou umělecká díla studentů, absolventů i pedagogů napříč ateliéry malby Fakulty umění Ostravské univerzity a Vysoké škola výtvarných umění v Bratislavě,“ dodal. K vidění budou do 25. března.

Emil Filla autorem měsíce

Poslední výstava, která bude návštěvníkům GVUO otevřena po celý letošní rok, je stálá expozice s názvem František Jureček – Alois Sprušil a podtitulem Nová galerie v nové republice. Expozice představuje nejen umělecké poklady z období zrodu Domu umění, ale i zmíněné osobnosti a celou řadu archivních dokumentů.

I nadále je v Domě umění k vidění výstava jednoho díla ze sbírek GVUO. Dílo Emila Filly s názvem Kuřák z roku 1913 vybral hairstylista a majitel Ateliéru Felix v Ostravě Ondřej Horvath a prohlédnout si ho můžete do 25. března.

Foto: Z expozice Nová galerie v nové republice – Jan Zrzavý: Ostravské haldy II. 1933, olej na plátně, 66x100 cm. Zdroj: archiv GVUO

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Galerie výtvarného umění v... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!