Druhý ročník Palm Off Festu nabídne inscenace ze čtyř evropských zemí

Druhý ročník Palm Off Festu nabídne inscenace ze čtyř evropských zemí  

Již druhý ročník Palm Off Festu proběhne v Divadle pod Palmovkou od 20. do 31. října. Setkání divadel střední Evropy bude letos zjišťovat odpovědi na otázky týkající se demokracie v postkomunistických zemích i postavení Visegrádu v rámci EU. Návštěvníci se mohou těšit na divadelníky z Maďarska, Polska i Slovenska.

Organizátoři v říjnu navážou na úspěšný premiérový ročník. “Těší nás, s jakým zájmem se setkal první ročník našeho festivalu," řekl ředitel festivalu Michal Lang, Palm Off Fest za něj získal prestižní ocenění EFFE, což je pro nás důkazem, že podobně koncipovaná přehlídka nabízí významnou kvalitu nejen v českém, ale i v mezinárodním měřítku.” 

Jednou z nejvýznamnějších událostí letošního ročníku bude hostující inscenace Prokletí od slavného režiséra Olivera Frljiće z varšavského Teatru Powszechného. “Frljićovo Prokletí vyvolalo v Polsku živou diskuzi, která bohužel skončila několikadenním obléháním zmíněného divadla skupinami neofašistů a náboženských fundamentalismů,” představuje inscenaci Lang, “přitom tato inscenace není žádnou lacinou provokací. To mohou tvrdit pouze ti z protestujících, kteří inscenaci neviděli.” 

Celý festival ale zahájí domácí inscenace Nora od režiséra Jana Nebeského. Návštěvníci se mohou těšit rovněž na hru Anna Franková, kterou doveze Nové divadlo z Nitry, na budapešťskou satiru Nejsme barbaři! a na autobiografické Tenkrát v Bratislavě od Slovenského komorního divadla z Martina. Loďžské Teatro Stefana Jaracza nabídne inscenaci Divadelník. Českou scénu zastoupí hry Jak sbalit ženu 2.0 Divadla pod Palmovkou a Dynastie od brněnského Divadla Husa na provázku. 

Zájemci si budou moci užít také zajímavý doprovodný program. Po inscenacích budou následovat diskuze s tvůrci a chybět nebude ani přehlídka nejlepších dokumentárních filmů ze střední Evropy. “Přehlídku pro festival připravil náš partner Institut dokumentárního filmu se svým projektem KineDok,” vysvětlil dramaturg festivalu Jan Jiřík, “KineDok si klade za cíl rozšiřovat a pečovat o komunitu diváků dokumentárního filmu a dostávat autorský dokument do povědomí širší veřejnosti formou projekcí na netradičních místech.” Projekce se budou konat v prostorách Synagogy na Palmovce. V neděli se pak návštěvníci dočkají odpoledního workshopu bollywoodského tance pro rodiny s dětmi.

Program festivalu - inscenace:

  • 20. 10. - Nora (Divadlo pod Palmovkou, Praha) 
  • 22. 10. - Prokletí (Teatr Powszechny, Varšava) 
  • 24. 10. - Dynastie (Divadlo Husa na provázku, Brno) 
  • 25. 10. - Jak sbalit ženu 2.0 (Divadlo pod Palmovkou) 
  • 26. 10. - Anna Franková (Nové divadlo, Nitra) 
  • 28. 10. - Nejsme barbaři! (Katona József Színház, Budapešť) 
  • 29. 10. - Tenkrát v Bratislavě (Slovenské komorní divadlo, Martin) 
  • 31. 10. - Divadelník (Teatr Stefana Jaracza, Lodž)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo pod Palmovkou nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo pod Palmovkou

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!