Beach Boys se po téměř 50 letech vrací do Prahy. Podívejte se, jaký byl jejich koncert v Československu v roce 1969

Beach Boys se po téměř 50 letech vrací do Prahy. Podívejte se, jaký byl jejich koncert v Československu v roce 1969 

Jedna z nejzásadnějších kapel historie rock and rollu navštívila Prahu naposledy téměř před 50 lety. V roce 1969 tato kalifornská skupina zahrála v rámci Československa kromě Prahy také v Brně a Bratislavě v naprosto přeplněných sálech. Jaké byly koncerty americké skupiny v zemi okupované Sovětskou armádou?

I když se v Československu psal rok po invazi vojsk Varšavské smlouvy a cenzura byla velmi tvrdá i co se týče hudby, podařilo se tehdejšímu pořadateli největších kulturních akcí Pragokoncertu na poslední chvíli domluvit příjezd kapely, která v roce 1966 díky vydání alba Pet Sounds přeskočila ve všech hitparádách i slavné Beatles.

Koncerty Beach Boys se v Československu těšily obrovskému zájmu fanoušků, kteří zvládli zaplnit velký sál pražské Lucerny, dnes již neexistující hokejový stadion v Brně Za Lužánkami a sál galakoncertu hudební přehlídky Bratislavská lyra. „Já jsem byl na dvou koncertech. 17. června 1969 v Lucerně a několik dní potom na Bratislavské lyře. Samozřejmě již jenom tím, že k nám přijela kapela, která byla v čele zájmu fanoušků po celém světě, a také tím, že slavnější kapela zde až do roku 1991 a do příjezdu Rolling Stones nebyla, byla Lucerna naplněná k prasknutí, dokonce bych řekl, že přetřískaná,“ mluví o zážitku hudební publicista Jiří Černý.

O jedinečnosti zážitku svědčí i fakt, že si kapela pro svůj pražský a brněnský koncert vybrala řadu předskokanů z československé bigbítové scény jako Blue Effect, Synkopy 61, Progress Organization a další. Právě kapelu Synkopy 61 ovlivnili Beach Boys zásadním způsobem. „My jsme v té době již měli v repertoáru mnoho skladeb Beach Boys, včetně velmi obtížné skladby Good Vibrations nebo Vegetables. Bylo nám ale trapné ty skladby jako předskokani zařadit. Možná jsme tenkrát měli, ale velkou satisfakcí bylo, že Beach Boyové, kteří stáli pod podiem, uznale pokyvovali a po skončení koncertu nás plácali v šatně po zádech. To pro nás bylo něco neuvěřitelného, oni byli náš vzor,“ popisuje svůj zážitek jeden z členů Synkop, kytarista a zpěvák Petr Směja.

Návštěvníkem pražského koncertu byl také zpěvák a tehdejší člen tria Golden Kids, Václav Neckář „Beach Boys uměli krásně zpívat společně. Byla to zřejmě první kapela, která takto uměla zpívat jako kvartet. Na koncert Beach Boys v roce 1969 si pamatuji samozřejmě dodnes,“ vzpomíná.

Letos zahraje populární kalifornská kapela v čele s Mikem Lovem a Brucem Johnstonem v Česku podruhé - po téměř padesáti letech se 10. června vrátí do Prahy. Zahrají v pražském Kongresovém centru a očekává se, že koncert bude podobně vyprodaný jako ty v roce 1969

Foto: www.youtube.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Kongresové centrum Praha nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Kongresové centrum Praha

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!