Středověké slavnosti UNESCO v Třebíči

Středověké slavnosti UNESCO v Třebíči 

Třebíčský víkend patřil 7. ročníku Středověkých slavností

Vrcholem kulturního léta v Třebíči jsou tradiční oslavy Unesco. Letošní již sedmý ročník Středověkých slavností proběhl ve dnech 20.-21. srpna a těšil se  nebývale velkému zájmu návštěvníků. Krásné letní počasí a bohatý kulturní program přilákalo na Podzámeckou nivu po oba dva dny diváky všech věkových kategorií. První den slavností patřil po jeho slavnostním zahájení představiteli města Třebíče v odpoledním bloku především dětem. Ty mohly vidět Veselý cirkus nebo zkusit soutěže připravené Českým rozhlasem Region, jehož moderátorka Klára Nováková programem slavností provázela. Pořadatelé nabídli v letošním roce změnu a dali prostor rockovým kapelám, které se střídaly na pódiu v pátečním večerním programu. Velký ohlas si získala tříčlenná dívčí kapela Sweet Zone, líbily se i místní kapely jako Zeus, Yettirock nebo Tom Bowling Trio a představila se i skupina Secret ze Znojma.

V sobotu se návštěvníci mohli už v dopoledních hodinách přenést do středověku. Dějiště oslav se změnilo ve středověké historické městečko, v němž nechybělo vojenské ležení, stánky dobových řemeslníků, šermířské souboje nebo rytířské dovednosti. Kromě nákupu různých šperků a dalších výrobků, jste mohli ochutnávat medovinu, víno s ovocnou příchutí, burčák, dobré pivo i různé pochoutky. Středověké placky z pšeničné tmavé mouky a vody, které připravovaly dvě děvy v dobových kostýmech, se daly zakoupit s různými náplněmi, zajímavě chutnala například kaše jablečná nebo cizrnová, škvarková či z červené řepy.

Zatímco v bazilice sv. Prokopa se konal v odpoledních hodinách slavnostní koncert v rámci Mezinárodního hudebního festivalu PONTES za účasti komorního orchestru Virtuosi di Praga doplněný japonskou akademií pod taktovkou Oldřicha Vlčka, na Podzámecké nivě se diváci mohli těšit na večerní blok, který odstartovalo koncertní vystoupení Karla Vágnera a jeho dětí. S hity známé skupiny Kabát je vystřídal Kabát revival. Ve večerních hodinách se velkému zájmu diváků těšil především tradiční historický průvod, který při návratu na Podzámeckou nivu přivedl další zájemce o večerní program. Nabídl hodinový blok známých písní Leška Semelky. Ten přijel do Třebíče velmi rád s novou skupinou S.L.S., která ve složení Lešek Semelka – klávesové nástroje a zpěv, Jiří Jirsa – bicí, Standa Jelínek – kytara, Mato Ivan – basová kytara, ho doprovází teprve od letošního února. Kapela je složená z profesionálních hudebníků, kteří hrají nebo hráli v různých projektech. Martin Ivan nyní hraje s Michalem Pavlíčkem a Jiří Jirsa vystupuje s Queenmanií nebo Apollem Petra Spáleného. Dle slov Leška Semelky, který vystupuje po delší odmlce způsobené zdravotními problémy, to byli právě členové jeho nové kapely, kteří mu ukázali nový směr a on se tak díky nim vrátil na pódium. Že jim to společně ladí ukázali v Třebíči ve svém společném vystoupení a posluchači je odměnili bouřlivým potleskem. Dle vyjádření Jiřího Jirsy (bicí) se jim hrálo v Třebíči výborně a přivítání publika bylo srdečné. Další pastvou pro oči byla diváky očekávaná ohňová show, kterou společenství ohně a šermu Ad Infinitum předvedlo na přání Třebíčanů již po druhé. O závěrečnou hudební produkci se tentokrát postaral DeeJay Vladimír se svým electro club houseovým mixem, který přilákal mladé tanečníky z řad publika i na pódium. V této letní noci byl nádhernou tečkou velkolepý ohňostroj, obdivovala ho záplava spokojených návštěvníků. Jejich potlesk už jen zakončil dva dny slavností, které se pořadatelům opravdu povedly. Určitě každý si z bohaté nabídky měl co vybrat a věřme, že i další ročník oslav, které jsou připomínkou zápisu třebíčských památek na seznam Unesco v roce 2003, se bude těšit zájmu diváků jako letos.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!