Třebíčská studna za bazilikou má novou mříž

Třebíčská studna za bazilikou má novou mříž 

Povídání s uměleckým kovářem o nové mříži, kterou se pyšní studna za třebíčskou bazilikou sv. Prokopa

V minulých měsících prošla studna, která stojí za bazilikou sv.Prokopa v Třebíči skoro tisíc let, opravami. Práce kolem studny završilo kovářské umění Karla Kováče. Pod jeho vedením novou tzv. probíjenou mříž zhotovili učni Střední školy řemesel v Třebíči. Karol Kováč je umělecký kovář tělem i duší. Při našem povídání o této práci, která ho provází celým životem a je mu velkým koníčkem, hovořil o kovářském řemesle s velkým nadšením. Sešli jsme se v místní restauraci U Dubu, kde je také k vidění jeho práce. Při rekonstrukci domu, který se proměnil v hostel s restaurací, ho ke spolupráci vyzval Milan Šťastný, předseda Fondu Třebíč. Fond Třebíč je rovněž iniciátorem a zadavatelem mříže na studnu i střílnu. Město Třebíč celou akci financuje. Karol Kováč pochází ze Slovenska, kde absolvoval studium v kremnické škole. Přes Brno se dostal až do Třebíče, kde před lety založil rodinu. V současné době působí jako mistr odborného výcviku a věnuje se učňům-budoucím uměleckým kovářům v třebíčské škole. Právě s nimi intenzivně pracoval v  posledních týdnech na výrobě mříže v románsko-gotickém slohu na základě návrhu původně převzatého z hradu v jižních Čechách. Opravená studna se dočkala nové na plocho probíjené mříže o hmotnosti cca 250 kg. Usazovalo ji šest osob, neboť se technika do míst u baziliky nedostane. Po dokončení oprav studny jsou na řadě klášterní hradby. Nyní vzniká v rukou uměleckého kováře mříž do nově objevené střílny v klášterní zdi. Ty by chtěl Karol Kováč dokončit před začátkem letošního sedmého ročníku Středověkých slavností Unesco, které se na Podzámecké nivě konají 20.-21.srpna.

Karol Kováč je členem cechu Společenství kovářů Moravy a Slezska. Po celé léto se účastní setkání uměleckých kovářů, která se konají na hradech. Patří k nim Brtnická kovadlina, setkání v Helfštýně, Rožnově pod Radhoštěm, ale i na Slovensku a v Německu.

Ve školním roce se svým svěřencům věnuje s láskou, kdy jim předává bohaté zkušenosti z praxe. Říká: ,, Je to především o usilovné práci, trpělivosti, naslouchání vyučujícímu, ale také o zájmu o kreslení. Musí to člověka bavit. Výtvarný talent je jedním z předpokladů, ale 90% práce představuje trpělivost.“ Pro Karla Kováče je důležité jednotlivé kroky zaznamenat vyfocením, dělat si archív prací. Prvotním krokem k úspěchu je dobrý nákres, potom už záleží na výběru materiálu i aplikaci kované věci například s textilem nebo se sklem. Dle jeho slov je důležitá  hlavně praktická část výuky, kde budoucí umělecký kovář získá nejvíce zkušeností. České umělecké kovářství má ve světe hlas a o naše kováře i jejich práce je v zahraničí zájem. Karol Kováč také maluje pastelem, vytváří portréty. Na uměleckou dráhu se vydala i jeho dcera, která zvolila studium zahradní architektury, a už nyní plánuje spolupráci se svým otcem. Šikovný kovář se jí bude v realizaci jejích plánů hodit.

V blízkosti studny se nachází bylinková zahrádka, která je dalším počinem Fondu Třebíč a byla vysázena na jaře roku 2008. V letošním roce byla dokončena výstavba historického průchodu k bazilice. Z procházky Židovskou čtvrtí  je to novým průchodem opravdu jen pár kroků k bazilice. Chystá se úprava zámeckého křídla, kde vznikne interaktivní muzeum. V současné době také probíhá oprava Muzea Vysočiny a počítá se i s rekonstrukcí nádvoří. Při další cestě do malebné Třebíče na Vysočině tak jistě najdete areál bývalého kláštera v novém kabátě.

 

Pozn. fotografie studny se zpracovávají

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!