Baristou snadno a rychle aneb na kurzu školy kávy

Baristou snadno a rychle aneb na kurzu školy kávy 

Zajímavost pro milovníky kávy i profesní lekce pro baristy z povolání. Firma Segafredo pravidelně pořádá ve svém letňanském sídle tzv. Školu kávy. Profesionální kurz, ve kterém se nejen naučíte kávu správně připravovat, ale stanete se i odborníky na slovo vzatými. Jednoho ze špičkových dnů s vůní kávových zrn se zúčastnil i zástupce redakce informuji.cz.

"Káva, která v podniku nechutná, je chybou baristy, nikoliv produktu." I takovými slovy certifikovaného mistra ve svém oboru Miroslava Splavce začíná celodenní škola o přípravě a znalostech v kávovarském byznysu. Kurz Barista Professional obsahuje jak teoretický průřez světem kávy, tak i lekci praktických dovedností, které by měl každý pracovník z oblasti gastronomie zvládnout.

V jedné z největších firemních škol kávy vzniklé už v roce 2006 se začíná teorií z úst její manažerky Petry Knapové. Řeč je od původu a druhů kávy až po zpracování a charakteristiky. Podrobně je potom teoretická část rozdělena na témata:

  • Káva jako rostlina
  • Historie kávy
  • Charakteristika kávy a její druhy
  • Pěstování kávy
  • Zpracování Kávy
  • Pražení a balení kávy

Dále se kurz přesouvá k teorii v souvislosti s baristou samotným. Několikrát během celého sedmihodinového školení je zdůrazňována potřeba správného vztahu pracovníka se zákazníkem. K tomu patří i znalost všech úloh a úkolů profesionálního baristy. V neposlední řadě je samozřejmě důležitá i správná příprava kávy a dostatečné vědomosti v tomto oboru. Zajímavý výklad na závěr doplňuje krátký film a bonus v podobě části o kávových specialitách

Po krátké přestávce si bere slovo Miroslav Splavec. Certifikovaný barista vede praktickou část kurzu. V ní má škola kávy k dispozici desetimetrový bar s několika dvoupákovými kávovary. Účastníci jsou na nohou, ale znovu se začíná od píky. Splavec opakuje několik základních zásad o skladování a uchovávání kávy. Od nich pokračuje už k praktickým dovednostem. Každý z účastníků má dostatek času na nacvičení všech úkonů. Základem je správná příprava obyčejného espressa. Celý proces šéf letňanského baru doplňuje o poznatky (i humorné historky) z praxe. S pobaveným výrazem uvádí všechny kávové mýty na pravou míru a levou rukou ještě stačí vyklepávat zbytek kávových zrn z páky.

Za jeho asistence přejde tým školených k jedné z nejdůležitejších částí v praktickém okénku, k pěnění mléka do dalších kávových variací a specialit. Prostý úkon, který je v mnoha případech klíčovým rozdílem mezi dobrou kávou a nepitelným vývarem. Správný sklon, teplota i zahnání paniky z horké konvičky. Než se technika tvorby mléčné emulze usadí, chce to několik pokusů nanečisto. Skupina nejdřív trénuje se speciální směsí, až potom přichází na řadu skutečné mléko. S ním už se na stole objevují první cappucina a latte macchiato.

Během svých pokusů není samozřejmě od věci kávu čas od času ochutnat, ale degustace se ani se stoprocentním výsledkem nedoporučuje příliš opakovat. V duchu zahájení praktické části se nese také konec celé lekce. Pokud je třeba kávu perfektně skladovat, stejnou pozornost věnuje barista také čištění kávovaru. Od denního po měsíční až půlroční servis jde o další důležitý prvek v procesu.

Certifikát získaný na konci kurzu je především osvědčením o tom, že má začínající i pokročilý barista správnou představu o tom, co jeho povolání obnáší a jak k němu má přistupovat. V mnoha podnicích je totiž příprava kávy důležitým faktorem spokojenosti. Pro nás kávové amatéry, kteří se chtěli dozvědět něco nového, je to základní kámen k budování kariéry v kávovarském byznyse nebo jen k rozpoznání správně připraveného produktu na našem oblíbeném místě.

Škola kávy navíc k absolvování kurzu nabízí bezplatné konzultace s profesionály. Více než 2500 proškolených baristů + jeden kulturní redaktor vypovídají o nesmírné kvalitě lekcí v letňanském sídle. Především ale o tom, že kávovarské firmy mají chuť a možnosti odborníky v oboru vychovávat a vést tím správným směrem.

Další kurzy připravuje Segafredo 11. a 18. 5. 2016. Přihlášku a podmínky najdete na webových stránkách.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!