Rodrigo y Gabriela v Praze předvedli své virtuózní umění

Rodrigo y Gabriela v Praze předvedli své virtuózní umění100%

Nezapomenutelná mexická dvojice Rodrigo Sanchez a Gabriela Quintero v minulém roce rozezněli kytary na Colours of Ostrava. V pražském divadle Archa nyní dokázali, že kromě otevřené stage jim sluší i komornější prostory. Byli energičtější, hlasitější i kontaktnější. A akustika snad nikdy nezněla lépe.

Povídá se, že po každém koncertu své ruce musí ponořit do ledové vody, jinak by jim prý shořely. Divák, přihlížející instrumentální dokonalosti a vůbec celkovému nasazení a zapálení pro hru Rodriga y Gabriely, by se tomu vůbec nedivil. Ostatně půl hodiny před představením byly do divadla dopraveny pytle s ledovými kostkami. Otázkou je, zda byl led na koktejly nebo ledovou lázeň? Tak nějak vznikají legendy…

Brnkání je nuda, celé tělo kytary vyzývá k tvorbě

Za maximálního soustředění, neuvěřitelnou vnímavostí rytmů, tempa a vůbec celkovou sehraností předvádí podívanou, nad kterou zůstává rozum stát. Rodrigo experimentuje s melodií, navozuje emocionálnější tempo, Gabriela se zas nebojí do kytary pořádně opřít, chvílemi až takřka zuřivě, svou hrou zastupuje bicí. Oba využívají potenciál instrumentů nadoraz, pokrývají nejen struny, ale vůbec celé tělo kytar. Stávají se jejich součástí a vy začnete pochybovat, zda je hracím nástrojem kytara, nebo jsou to jejich ruce – lokty, zápěstí, klouby a špičky prstů.

„Jsou tu naši rockoví fanoušci?“ ptá se Gabriela. Archou to nadšeně zaduní, takže nic nebrání tomu, aby rozjeli variace na Metallicu. Rodrigo y Gabriela jsou tělem i duší rockeři, na své metalové počátky nezapomínají, ale nebojí se je osvěžit mexickými rytmy, jazzem a irskými tóny. Ve výsledku vzniká neobvyklá směsice, na které se dá stejně tak dobře skákat i kroutit se jako tanečnice flamenca.

Předvedli osvědčené hity (Hanuman nemohl chybět), coververze (například Otherside od Red Hot Chilli Peppers), ale i songy z poslední studiové desky 9 Dead Alive a zcela nové skladby, které se objeví na jejich připravovaném albu.

Se svými fanoušky se nebáli komunikovat – prostory divadla Archy k tomu přímo vybízely. Nažhavili publikum, uvedli je do pohybu, zpěvu, několik odvážných bylo dokonce vyzváno na pódium. Poté, co si fanoušci vydupali ještě dva přídavky, Rodrigo y Gabriela slíbili svůj návrat do Prahy v rámci příštího turné. Než ovšem opustí Českou republiku, budou tu mít ještě jednu zastávku – vrátí se znovu do Ostravy, kde již 12. dubna v multifunkční hale Gong předvedou své hráčské umění.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: Divadlo Archa

Více o "Rodrigo y Gabriela"

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!