12. Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského nabídne hudební skvosty

12. Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského nabídne hudební skvosty 

Jaroměřický zámek bude hostit 12. Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského

V letošní roce již po dvanácté proběhne v jaroměřickém zámku Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského. V nádherném prostředí barokního areálu v Jaroměricích nad Rokytnou se uskuteční zahajovací koncert v zámecké zahradě v sobotu 7. srpna. Hlavním hostem tohoto festivalu bude Montserrat Caballé, jedna z největších operních pěvkyň současnosti. Je známá svou bravurní hlasovou technikou, která ji předurčila především pro interpretaci belcantových rolí ranně romantického repertoáru. Do srdcí široké veřejnosti se zapsala duetem Barcelona s Freddie  Mercurym, který se stal neoficiální hymnou OH v roce 1992. První mezinárodní úspěch Montserrat Caballé byl v roce 1965, když zastoupila Marilyn Horne v koncertním provedení opery Lucrezia Borgia v  Carnegie Hall v New Yorku. Její interpretace vzbudila senzaci a proslavila ji v operním světě. Montserrat Caballé ztvárnila více než osmdesát operních rolí, od oper barokních k dílům Verdiho, Wagnera či Richarda Strausse. Interpretovala role tak rozdílné jako je Norma, Salomé, Violetta, Maršálka, Semiramis nebo Isolda. Šíře jejího repertoáru je zachycena na mnoha nahrávkách. Caballé věnovala hodně času pomoci mladým začínajícím zpěvákům. Stála u zrodu kariéry José Carrerase, který  byl poté po řadu let jejím partnerem na scéně. Žákyní byla i její dcera Montserrat Martí. Od roku 1994 je Vyslankyní dobré vůle Unesco. V rámci této činnosti založila nadaci na pomoc dětem - obětem válek. Jedinečnou možnost zažít Montserrat Caballé při jejím exkluzivním vystoupení v České republice v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského je její vystoupení na zámku v Jaroměřicích. Doprovodí ji Moravská filharmonie Olomouc pod taktovkou renomovaného dirigenta Josého Collady.

Další koncert se bude konat  10.8. v chrámu sv. Markéty v sousedství zámku, kde se představí Kantiléna – perla mezi dětskými sbory v podání sboru dětí a mládeže při Filharmonii Brno se sbormistrem Jakubem Kleckerem.

Festival se přesune i do postřižinského pivovaru v Dalešicích, kde jeho nádvoří rozezní Ida Kelarová v programu Aven Bachtale – Budťe šťastni – Be Happy! Koncert je připraven na 13.8. od 20.00 h. Další den se festivalový program vrátí do zámecké zahrady v Jaroměřicích. Na pořadu je Paris, Paris… Radka Fišarová a Moravská filharmonie Olomouc s dirigentem Leošem Svárovským. Barokní skvosty a Český filharmonický sbor Brno zavítají pod taktovkou Petra Fialy na nádvoří nejpohádkovějšího zámku v Telči 19.8.

V Jaroměřicích bude zámecká zahrada patřit sólistům, orchestru a sboru Státního divadla Košice s programem Vivat Rossini dne 21.8., kdy se festival pro letošní rok uzavře.

Zajímavým doprovodným programem festivalu je výstava fotografií ze života třebíčského Denního stacionáře Barevný svět. Její vernisáž je připravena na sobotní podvečer před zahajovacím koncertem a k vidění bude na zámku do konce srpna.

Více info:www.arskoncert.cz a www.zamek-jaromerice.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!