Senzace Jelen: Žijeme realitou a ta je parádní!

Senzace Jelen: Žijeme realitou a ta je parádní! 

Stále oblíbenější kapela Jelen zahájí již za pár dní nejnovější turné, ve kterém se poprvé představí jako hlavní hvězda večera. Jak se na tuto koncertní šňůru připravuje a jaký je o jednotlivé koncerty zájem? Jak hodnotí uplynulý veleúspěšný rok a co chystá do budoucna? Nejen na tyto otázky nám odpověděl frontman skupiny - zpěvák Jindra Polák.

Během jednoho roku jste se posunuli od téměř neznámých předskokanů Divokýho Billa k hlavní hvězdě vlastního koncertního turné. Jak hodnotíte uplynulých dvanáct měsíců? 

Zrovna jsme si s klukama z kapely na zkoušce říkali, že je to přesně rok, co jsme vyjeli na první koncert s Divokým Billem. Vidím to jako dnes, měli jsme obavu, jak nás jejich fanoušci přijmou, jestli budou pískat a házet po nás pivem (smích). Nemohlo přijít příjemnější překvapení. Lidi nás vzali a dokonce si někteří s námi zpívali. Billové se k nám chovali jako k mladším bráchům a bratrsky se s námi o vše dělili, nemůžeme si je vynachválit. Celý následující rok byl jako na kolotoči. Slavíci, Andělé, turné s Nebem, Zlatá deska za náš debut „Světlo ve tmě“, mraky festivalů a my se dokonce osmělili k samostatnému turné teď na podzim.

A to bude podle zájmů o lístky také velmi úspěšné…

Ve snu by nás nenapadlo, že pořadatelé začnou týdny před prvním koncertem hlásit vyprodáno. Dnes je vyprodáno v polovině míst, kam v rámci turné zavítáme, v ostatních zbývá vstupenek méně než polovina. Ať se na to díváme, jak chceme, musíme si sami přiznat, že tohle je obrovský úspěch.

Změnily vás tyto úspěchy nějak?

Lidsky nás to semklo. Cítíme, že muzika tak, jak ji děláme, má pro naše fanoušky místo v jejich životech. Změnila se asi míra zodpovědnosti, s jakou tohle vnímáme. Jsme pořád parta týpků, co dělá muziku při práci a při škole, ale když na vás přijde třeba v Ostravě nebo v Praze tisíc lidí, jen na vás… Prostě máte zodpovědnost za to, aby z koncertu odcházeli spokojení a možná i – a teď použiju hodně silné slovo – šťastní.

Co pokládáte za hlavní milníky ve vaší dosavadní kariéře?

Jednoznačně už zmiňované turné s Billama, loni dále třeba vystoupení na Rock for People, předskakování Debbi v NoDu, letošní Colours of Ostrava, Štěrkovna… Také když Leo Friedl z olomouckého U-Klubu přinášel na jaře ceduli VYPRODÁNO, říkali jsme si, že to není možné. Nebo hraní na Andělech či s Janou Kirschner na Mattoni festivalu a vůbec setkání a natáčení s ní. Velký milník byl, když konečně napevno zacvakla tahle současná sestava Jelena. Připadá mi to jako taková nerozbitná molekula z téměř ideálních prvků.  

Za pár dní startujete koncertní šňůru Jelen Backstage Tour 2015, která je, jak již bylo řečeno, už z velké části vyprodaná. Čekali jste takový zájem?

Dobře dopadly už naše společné jarní koncerty s kapelou Nebe, i proto jsme se rozhodli tohle turné vůbec uspořádat. Zájem je obrovský, včera nám říkala paní pořadatelka z Hranic, že už má taky skoro vyprodáno a že nestihla ani vylepit plakáty, tak nám je vrátí. My nicméně moc nestíháme něco čekat nebo nečekat, snažíme se skloubit to množství koncertů s rodinami, s prací, někteří se školou, se zkoušením na turné.

Na jaké novinky se mohou návštěvníci koncertů těšit?

Na koncertech zazní téměř hodina nových písní jak našich, tak Kateřiny, máme připravené i dvě předělávky. Pohráli jsme si i s vizuální stránkou. V žádném případě nejsme fanoušci nějakých megalomanských přepálených show. Na druhou stranu máme právě teď poprvé možnost se tím zabývat a je to moc příjemné. Jsme v tomhle trochu starosvětští a myslíme si, že se nám vizuální stránku koncertů podařilo vyřešit vkusně, tak aby světla a scéna hudbu opravdu doplňovaly.

Na turné s Vámi vystoupí také slovenská písničkářka Sima Martausová. Jak jste se seznámili a proč jste vybrali jako předskokanku právě ji?

Věděli jsme už od začátku, že chceme na turné přivézt našim fanouškům i něco navíc než jen klasickou Jelení nálož. Jednoho dne cestou na festival nám Janek (Janek Kovářík – akordeonista Jelena, poz. red.) v autě pouštěl písničkářku, kterou právě objevil. Bylo to poslední album Simy Martausové – V pravom poľudni. Poslouchali jsme ho snad týden v kuse, opravdu krásná hudba. Napsali jsme Simě, jestli by s námi nechtěla na podzim vyrazit na koncerty a ona souhlasila. Sima bude otevírat naše koncerty v takovém speciálním akustickém setu.

Na koncertech nebude opět chybět ani Kateřina Marie Tichá. Jak se tentokrát do vystoupení zapojí?

Káťa je naše sestra, náš stálý host, vystupuje s námi už víc než rok, ale piluje i repertoár se svou vlastní kapelou, tak si jí musíme co nejvíc užít, dokud to jde (smích). Zazpívá blok svých písní, ve kterých ji doprovodíme, a na finále se k nám přidá s vokály. Také během koncertu pokřtíme její nové EP. Mám ho zrovna v iPodu, moc se jí povedlo.

Fanouškům slibujete, že se na koncertech dočkají i vašich nejnovějších písní. Kdy se mohou těšit na novou desku?

Na každé zkoušce nakousneme jednu novou píseň. Ty, které se nám podařilo dodělat, na letošních koncertech opravdu zazní. Nemůžeme se dočkat reakcí publika. Hrát nové věci, které lidé neznají, bude velké dobrodružství. Nové album začneme nahrávat v lednu. Myslím, že by mohlo vyjít na podzim příštího roku.

Vaše fanouškovská základna se stále rozrůstá, určitě i proto, že s nimi skvěle komunikujete jak na koncertech, tak na sociálních sítích. Nedávno probíhala na vašich facebookových stránkách velká soutěž s nejnovějším singlem Vlčí srdce. Mohli byste přiblížit, o co se jednalo?

Ano, to bylo velmi vzrušující. Uspořádali jsme na našem Facebooku takovou soutěž o nejlepší coververzi naší nové písně Vlčí srdce. Není to ani singl, protože jediná nahrávka, která existuje, je živák z Dobrého rána České televize. Naši fanoušci se toho chopili a strhla se lavina různých videí od čistě domácích po skoro profi klipy. Když to zkrátím, tak výsledek je ten, že si s námi naši talentovaní fanoušci Vlčí srdce na vybraných koncertech zazpívají ve finále koncertu. Aspoň s některými z nich se tak můžeme na okamžik podělit o to, co na pódiu zažíváme.

Plánujete nějaké podobné akce či soutěže pro fanoušky?

Naši fanoušci jsou lidé, díky kterým zažíváme všechny výše zmiňované věci, díky kterým děláme třeba i tenhle rozhovor. Jejich zájem nás nabíjí a je to jeden z motorů, který nás žene vpřed, a my jim za něj budeme vždy chtít dávat něco extra, protože jsme jim vděční. Soutěž Vlčí srdce, na kterou jste se ptala, nám nicméně na chvíli trochu přerostla přes hlavu a my si uvědomili, že jsme zaprvé kapela a pak až všechno ostatní. Že to, co hlavně chceme, je dobře hrát, dobře zpívat, napsat dobré písně a vypadat trochu k světu. A jasně, že různé akce a soutěže budou, ale nikdy to nebude to hlavní, na prvním místě musí zůstat muzika.

Máte nějaké sny, které byste si přáli v rámci své hudební kariéry ještě splnit?

Naším velkým snem je skloubit naše civilní světy s kapelním životem. Na tom musíme zapracovat, protože teď je to jako cestovat mezi dvěma vesmíry. Jinak co se týká, jak vy říkáte, hudební kariéry… No, už teď jsme pomyslně dál, než jsme si vůbec uměli před těmi třemi lety, kdy jsme kapelu zakládali, představit. Takže sny jsou v tomhle případě ze hry. Žijeme realitou a ta je parádní.

Jelen Backstage Tour 2015:

Foto: Jiří Štarha/SinglTon

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Senzace Jelen: Žijeme realitou a ta je parádní!
 

Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!