Jupiter vychází aneb Slabší chvilka bratří Wachovských?

Jupiter vychází aneb Slabší chvilka bratří Wachovských?50%

S příchodem nového roku míří na plátna kin dlouho očekáváné snímky, od nichž si diváci často slibují skvělou podívanou. Řadí se zde i nejnovější počin sourozenců Wachovských. Podařilo se jim však naplnit očekávání svých fanoušků? Nebo jen potvrdili skeptické předpovědi, objevující se již v době vydání prvního traileru?

Kdo by neznal Andyho a Laru Wachovské? Jejich Matrix viděly miliony lidí a také dnes, po tolika letech, můžeme nad filmem pochvalně pokývat hlavou. A pokud snad pozdější snímky (Speed Racer, Atlas mraků) v očích mnohých kritiků kvalitou spíše pokulhávají, stále si udržují své nesporné kvality. Pokud však očekáváte to samé od snímku Jupiter vychází, připravte se na nepříjemné překvapení. Již v prvních minutách filmů totiž získáte pocit, že je tady něco špatně – doba Matrixu totiž nenávratně pominula.

Kráska a zvíře?

Přestože od „space opery“ zřejmě nelze čekat úplně realistický příběh, i zde platí, že vše má své meze. Ty však scénář ve svém zpracování celkem „zdárně“ překračuje. Ale pěkně popořádku...

Hlavní hrdinka, Jupiter Jones (Mila Kunis) pracuje jako uklízečka a kromě svého vzhledu se zřejmě ničím neodlišuje od obyčejných lidí. Vše se však změní v okamžiku, kdy jí ostřílený válečník (napůl albín, napůl vlk) Caine (Channing Tatum) sdělí, že právě ona má osud celé Země ve svých rukou! Vysoko nad nimi se totiž schyluje k mezigalaktickému souboji. Proti sobě stojí tři dědicové Abraxasu, usilující o absolutní nadvládu (nejen) nad Zemí. Skutečnou dědičkou vesmírného společenství je však Jupiter – a proto se jeden z dědiců rozhodně vyřadit ji ze hry jako první.

Sotva průměrný film?

Wachovští vytvářejí úchvatný vesmír, jenž v sobě skrývá značný potenciál. Ten se však tvůrcům daří využít jen minimálně, a proto často zůstáváme jen nevěřícně kroutit hlavou, co si to na nás tentokrát vlastně připravili. Příběh uklízečky, která se doslova ze dne na den má stát královnou vesmíru, nepůsobí příliš přesvědčivě (a to dokonce ani na poměry vybraného žánru). Stejně nepochopitelné jsou někdy i proměny hlavních postav (zejména u hlavní hrdinky), ke kterým si (pokud vás z nějakého důvodu nepřitahují samotní herci) nedokážete vytvořit vztah, a to ani přes skutečnost, že se jim dostává značného prostoru. Často na úkor postav vedlejších, z nichž některé rychle přichází a ještě rychleji zmizí. Také dialogy působí někdy příliš uměle a mnohé postavy až nepříjemně přehrávají, což na spokojenosti také nepřidá.

Kdo pozdě chodí…

A to v poněkud pozměněné podobě platí i pro snímek bratří Wachovských. Pokud totiž má jejich film čím zaujmout, pak jsou to především vizuální efekty, se kterými si tvůrci dokázali výborně poradit a díky tomu z nich také udělat jednu (z mála) jeho předností. Šikovně se jim podařilo do filmu zakomponovat i současnou tématiku (kruhy v obilí apod.) a na rozdíl od scénáře působí jejich celková tvorba velmi příznivým dojmem.

Snahu jim však tentokrát kazí několikrát odložené vydání filmů (kvůli potřebným úpravám). Film měl vyjít původně v červenci minulého roku, což by se podepsalo zřejmě i na jeho celkovém hodnocení. Posunutí premiéry až na 6. února tohoto roku však tvůrci dali možnost „se prosadit“ dalším výborným snímkům (za všechny jmenujme například Nolanova Interstellara), které využívají často podobných efektů (rovněž velmi profesionálním způsobem). Tím však nechtěně odsouvají Jupitera, který zaujme, nemá však možnost překvapit něčím zcela zásadním a originálním. Přidáme-li k tomu skutečnost, že ostatní konkurenti často šikovně kombinují další filmové prvky, zatímco u Jupitera vizuálními efekty výčet jeho předností dost možná končí, nezbývá nám než dát za pravdu skeptikům, kteří pochybovali o možných kvalitách tohoto filmu již po vydání prvního oficiálního traileru.

Celkově byl tento film velkým zklamáním (a zachránit to tentokrát nedokázala ani jinak působivá Mila Kunis). Zda je to předzvěst konce bratrů Wachovských, nebo měli zkrátka jen „slabší chvilku“ (za 175 milionů dolarů), ukáže až čas, popř. jejich další snímek. Pokud si však v tomto mezidobí budete chtít připomenout něco z jejich tvorby, osobně vám doporučuji namísto Jupitera sáhnout spíše po klasice z dřívějších let - trilogii Matrixu.

Názor informuji.cz: 50%

Kdy a kde dávají film: Jupiter vychází

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!