Nezlomný: na Ptáka jsme krátký aneb Příliš roztahaný film Angeliny Jolie

Nezlomný: na Ptáka jsme krátký aneb Příliš roztahaný film Angeliny Jolie70%

Přijde vám titulek článku moc dlouhý? Podobně na vás asi bude působit i snímek Nezlomný, který sice nepostrádá skvělý námět, vysoký rozpočet, výborné záběry a dobře vybrané lokace, ale v některých pasážích je nudný a invenci z něj nevydloubete ani japonskou katanou.

Slyšeli jste již někdy o Lousi Zamperinim? Tento – v českých zemích téměř neznámý americký sportovec - neměl v dětství ani později v životě na růžích ustláno. Jako zlobivý kluk z rodiny italských přistěhovalců dostával „sodu“ od učitelů i spolužáků. Naštěstí ho jeho bratr přivedl k běhání, jenž z něj později učinilo celebritu.

Silný příběh a skvělá kamera

Na olympiádě v Berlíně roku 1936 totiž tento muž dokázal, že běhat umí. Bohužel jeho sportovní kariéru přerušila válka, během níž se Zamperini stal členem posádky bombardéru. Během jednoho letu však došlo k pádu letadla do moře a po několika týdnech ve člunu se Zamperini ocitl v japonském zajetí.

Výše uvedený příběh vypráví i nový film, během něhož na režisérskou stoličku zasedla Angelina Jolie, známá především jako hollywoodská herečka. Nutno dodat, že některé ze scén jejího nového snímku jsou doslova úchvatné. Jedná se například o úvodní bojový let nebo pasáž z berlínské olympiády. 

Nezkušenost režisérky je znát

Na filmu je vidět, že Angelina nemusela šetřit a najala si na něj – tedy kromě herců - filmařskou elitu. Proto vás nadchne jak kamera od Rogera Deakinse, tak i hudba od Alexandre Desplatea, stejně jako námět snímku, který je sám o sobě velice neobvyklým a zajímavým příběhem.

Jenže problémem je, že režisérka nedokázala hloubku tohoto příběhu o přežití zcela vnést do svého filmu, přestože se na scénáři k němu podíleli zkušení bardi – bratři Cohenové. Nový biják bohužel nedosahuje zdaleka předchozích majstrštyků od této sourozenecké dvojice, jako byl například Big Lebowski.

Příčinou je jednak rozvleklost některých scén, jako je téměř čtyřicetiminutová pasáž ze záchranného člunu, kde se kromě nevěrohodných útoků žraloků v podstatě moc neděje, a nedostatek tvůrčí režijní invence. K jásání nad Nezlomným mě nepřinutily ani průměrné herecké výkony a přibližně hodinová pasáž ze zajateckého tábora.

Pták - nepřemožitelný darebák

V ní se opakuje téměř dokola ten samý vzorec. Sadistický japonský dozorce s přezdívkou Pták – hraje ho japonský rockový zpěvák Miyavi - týrá Zamperiniho, v podání Brita Jacka O'Connella. Zamperini ho nechce poslechnout, proto je stále znovu mučen. Bývalý sportovec se však moc nebrání, proto celek až příliš připomíná zvrhlou variaci na téma: "Je dobré smířit se s utrpením a na Ptáka jsme krátký.

Nejenom, že to bez jakékoliv další dějové vložky či zvratu není moc zábavné, ale scény z lágru bohužel postrádají i hlubší emoce. Přestože Jolie patří mezi mé oblíbené herečky, na filmu Nezlomný je poznat její režisérská nezkušenost. Po její průměrné prvotině V zemi krve a medu tak přichází jen slabě nadprůměrný Nezlomný.

Nevalné herecké výkony, skvělý soundtrack

Bohužel k tomu přispívá i casting, v němž nenajdete v podstatě žádného herce, ze kterého byste byli uchváceni. Jak Domhnall GleesonGarett Hedlund i samotný představitel hlavní role O'Connell jsou v celém filmu až příliš sterilní. Představitel slavného atleta se téměř celou dobu tváří stejně, ať je v letadle, na moři nebo v zajetí. Navíc nevypadá jako člověk s italskými předky. Snad jediným, komu se jeho role celkem povedla obstojně zahrát, je kupodivu rocker Miyavi, jehož dozorce byste s chutí přesekli katanou.

Po závěrečném textu ve snímku, pojednávajícím o dalších Zamperiniho osudech, mě celkem zamrzelo, že se nedostaly do filmu na úkor až příliš dlouhého pobytu na moři a v lágru. Co se naopak povedlo, jsou nádherné lokace, povedená kamera, skvělý soundtrack i námět snímku, který patří mezi velmi silné. Jolie má jistě tvůrčí  tvůrčí potenciál, ten se však ještě nestihl zcela projevit.

Lehce nadprůměrný biják

Přestože z Nezlomného asi nebudou mnozí diváci uchváceni, určitě patří mezi ty, které nelze zcela odsoudit do kategorie brakových válečných snímků. I přes jistou rozvleklost a nedostatek režisérské invence se mi snímek celkem líbil. Navíc Zamperini jistě patřil mezi obdivuhodné osobnosti, které si zaslouží "svůj" film, proto uděluji hodnocení slabších sedmdesát procent.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Nezlomný

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!